DE CE SE FAC TARTRU SI CARII DENTARE?

 

wpid-fb_img_1426492029257.jpgAud adeseori de la pacientii mei: ” De ce fac tartru si carii si de ce-mi sangereaza gingiile ?  Eu ma spal pe dinti de 3-4 ori pe zi! 

Uneori este evident ca tehnica de periaj este incorecta, sau periuta de dinti este necorespunzatoare, pacientul prezentand la examenul clinic imediat dupa periaj, depozite moi in vecinatatea gingiei sau interdentar.

Cu totii facem greseli in periajul dentar, sau sarim uneori peste periajul de seara  acuzand oboseala.

Periutele manuale sunt greu de manevrat in special in zonele laterale unde pot declansa reflexul de voma. Recomand periutele cu cap mic, asa cum sunt cele electrice, usor de manevrat si foarte eficiente datorita miscarilor combinate -vibratie si rotatie- la turatie constanta. Perisorii moi nu realizeaza un periaj eficient, iar cei duri asociati cu o tehnica agresiva, traumatizeaza gingia si determina retragerea ei.
Periutele trebuiesc spalate bine de resturile de pasta si saliva si pastrate intr-un loc curat si uscat pentru a nu favoriza dezvoltarea germenilor microbien, care pot produce grave afectiuni ale gingiei.

Ata dentara suplimenteaza periajul indepartand placa interdentara si fluorizand suprafetele interdentare. Astfel se evita imflamarea papilelor interdentare si formarea cariilor in spatiile retentive dintre dinti.

Un bob de mazare de pasta de dinti este suficient. O cantitate mai mare, spumeaza excesiv si scurteaza durata periajului.

Obiceiurile alimentare si stresul sunt o alta cauza a problemelor dentare. Consumul de dulciuri, in special inghetata care adauga si variatiile de temperatura, de bauturi acidulate si de alimente lipicioase favorizeaza de asemenea aparitia cariilor.

Fumatul si bauturile alcoolice tari, scad fluxul salivar si implicit autocuratirea dintilor favorizand cariile si parodontopatiile ,afectiunile gingiilor, dar si cancerele bucale. Afectiunile canceroase ale limbii si planseului bucal sunt asimptomatice si evolueaza fulminant de cele mai multe ori.

De aceea controlul periodic este atat de important, pentru a putea depista din timp diferitele afectiuni dento-parodontale si ale partilor moi din cavitatea bucala.

Obiceiurile vicioase ca rontaitul creioanelor sau al unghiilor pot produce abraziuni ale dintilor cu aspect inestetic si uneori cu sensibilitate.

Asadar nu este suficient sa ne spalam de 3 ori pe zi cu cele mai bune paste de dinti. Importanta este tehnica de periaj, periuta de dinti si obiceiurile noastre alimentare si de conduita.

 

Reclame

8 comentarii la “DE CE SE FAC TARTRU SI CARII DENTARE?

  1. Ai fost la stomatolog, ți-a îndepărtat tartrul, ai fost mai atent cu spălarea dinților, cu igiena gurii în general și după un timp, iar ți-a apărut această podoabă. De ce? trebuie îndepărtat periodic tartrul? Mulțumesc pentru răspunsul pe care îl aștept!

    Apreciază

    • Pentru ca placa bacteriana din mineralizarea careia se formeaza tartrul incepe sa se depuna pe dinti la 30′ dupa periajul dentar. In cazul unei salive mai bogate in minerale sau consumului de ape minerale tartrul se va forma mai repede si in cantitate mai mare. Mentionez ca sunt persoane care intr-un an nu depun tartru cat depun altele in 4luni, ambele avand obiceiuri de igiena dentara riguroase.

      Apreciază

  2. Pingback: Sangerarea gingiilor si diadetul | Lucy Visinescu's Blog

  3. Pingback: 8 greseli frecvente in periajul dentar | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s