CAT DE SIGURA ESTE ALBIREA DENTARA?

fb_img_1426492489204.jpgCercetarile recente au aratat ca peroxizii din gelurile de albire dentara sunt mai putin agresivi decat acizii din bauturile acidulate sau consumul regulat de aspirina mestecata inainte de inghitire.
Cercetatorii Universitatii din Rochester arata ca expunerea 20′ timp de 5 zile la un tratament de albire cu peoxizi de hidrogen 6%, actioneaza pe smaltul dentar pe 5,6 % din suprafata. In schimb sucul de portocale consumat pe acelasi interval intra in contact si deteriorizeaza smaltul dentar pe 84,4% din suprafata.

De aceea personal, recomand consumarea bauturilor acidulate cu paiul, pentru a reduce suprafata de contact a dintilor cu acizii alimentari.
In cazul aspirinei, care pentru prevenirea afectiunilor gastrice se recomanda a fi mestecata inainte de inghitire, s-au constatat demineralizari si hiperestezie in cazul persoanelor ce consumau regulat aspirina in acest fel (Journal of the American Dental Asociation). Ulterior aceasta poate duce la cresterea indicelui de carie, la inmultirea populatiilor bacterine cantonate la nivelul cavitatii bucale si la aparitia si difuzarea infectiilor in organism. Recomandarea stomatologului este de a consuma aspirina dizolvata intr-o lingurita cu apa si de a o inghiti apoi cu cat mai multa apa, scazand posibilitatea cresterii aciditatii bucale si a scaderii ph-ului.

Revenind la albirea dentara se recomanda sa nu se abuzeze de acest procedeu, efectuindu-se de maxim doua ori pe an, cu produse recomandate de stomatolg in functie de particularitatile structurii dentare si obiceiurile alimentare si personale ale fiecaruia.

Preferabil ar fi ca anterior sa se efectueze o curatire profesionala, iar ulterior o profilaxie cu geluri fluorurate pentru indepartarea eventualei sensibilitati dentare.

In perioada imediat urmatoare procedeului de albire se recomanda respectarea cu strictete a indicatiilor medicului stomatolog:

# suprimarea fumatului,
# suprimarea consumului alimentelor colorate sau acide,
# suprimarea consumului alimentelor foarte reci/fierbinti
# consumul de apa plata la temperatura camerei, pentru rehidratarea si prevenirea sensibiliatatii dentare.

Mentinerea timp indelungat a efectului albirii dentare se realizeaza prin:
– reducerea fumatului si a consumului de alcool, cafea, ciocolata.
– utilizarea de paste de dinti pe baza de oxizi (Ti, Al),
– curatitiri profesionale periodice la cabinetul stomatologic
– adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase
#consumul de legume si fructe prospete (asigura autocuratirea mecanica a dintilor si aportul de vitamine necesareorganismului)
#consumul de apa plata, min 2l/zi ( fluidifica saliva asigurand autocuratirea si scade ph-ul salivar scazand incidenta cariei dentare)
#consumul de lapte si produse lactate ( asigura aportul de calciu necesar proceselor de remineralizare dentara )

In cazul fumatorilor si al consumatorilor de ceai, cafea, ciocolata si Coca-Cola, Pepsi-Cola, durata efectului de albire se reduce la 1/2 poate chiar mai putin.

Asadar, albirea dentara poate fi mai putin periculoasa decat obiceiurile dv, iar o dantura stralucitoare are un puternic impact pozitiv asupra anturajului prin atitudinea increzatoare .

Anunțuri

6 comentarii la “CAT DE SIGURA ESTE ALBIREA DENTARA?

  1. Cam de doua ori pe an imi fac si eu 🙂
    Imi cumpar mai nou peroxidul de 16% , gutiere am….Gelul acela de protectie care se pune dupa e util, scade sensibilitatea dentara.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s