STIAI CA SI LIMBA POATE AVEA BOLILE EI?

FB_IMG_1426492020985

Stiai ca si limba poate avea bolile ei, unele destul de grave desi cu semne slabe, asa  cum sunt cancerele limbii si planseului bucal?

Limba este formata din muschi cu rol in masticatie, deglutitie si vorbire, si este acoperita cu o mucoasa prevazuta cu papile gustative ce percep gustul alimentelor si glande salivare care produc saliva ce favorizeaza degustarea alimentelor, masticatia si deglutitia acestora. Fiind folosita fregvent, afectiunile care-i scad functiile sunt extrem de neplacute, asa cum este si in cazul aftelor sau traumatismelor prin taiere, intepare sau in sindromul de gura uscata/ arsa.

Uneori simptomatologia la nivelul limbii manifestata prin modificari de culoare, pete albicioase sau rosietice, volum, limitari functionale, indica si carente de vitamine sau boli ca diabet, AIDS, boli infectioase sau cancere, de aceea consultarea unui medic este absolut necesara.

Limba poate avea leziuni albe, asa cum sunt:

LEOCOPLAZIA, o afectiune cu risc crescut de cancer care apare in special la fumatori sau consumatorii de tutun, in special când se combina cu consumul de alcool.

CANDIDOZA,  o infectie cu Candida Albicans,  ciuperca saprofita ce se gaseste in mod normal in gura si care se poate inmulti excesiv in conditii de igiena bucala deficitara, fumat sau afectiuni care scad secretia salivara, administrarea de antibiotice, chimioterapice sau alte medicamente care distrug flora microbiana normala si afecteaza echilibrul microbian. Candidoza bucala se prezinta sub forma de depozite albicioase abundente in special spre baza limbii, care se pot indeparta prin periere sau raclare. Apare in special la copii si batrani cu igiena deficitara, la fumatori si alcoolici, la persoanele imunodeprimate sau la bolnavii cronici de diabet, plamani, astm. Se recomanda antimicotice tip Stamicin, Nistatin sau consumarea de iaurturi cu flora microbiana activa care sa restabileasca echilibrul  florei microbiene bucale.

LICHENUL PLAN BUCAL este o boala autoimuna de cauze necunoscute, care se prezinta ca o retea de linii albe dispuse pe limba, care nu dispar la periaj. De obicei dispare spontan, daca se respecta igiena locala si se evita alimentele astringete, picante, fumatul.

Limba poate avea leziuni rosii asa cum sunt:

LIMBA ROSIE ZMEURIE care apare in deficitul de vitamina B12 si in scarlatina.

LIMBA GEOGRAFICA sau GLOSITA MIGRATORIE se prezinta ca o harta cu pete rosii delimitata de linii albicioase care-si pot modifica conturul in functie de starea pacientului. Daca persista pe limba mai mult de doua sapatamani este recomandat sa se consulte un medic pentru a elimina suspiciunea de cancer.

SINDROMUL KAWASAKI apare la copii sub 5 ani, cu febra,  afectarea vaselor de sange si aparitia de pete rosii pe maini, picioare, limba, care are este zmeurie.

Limba poate avea si leziuni dureroase produse prin:

TRAUMATISME rezultate din muscarea limbii in timpul masticatiei  sau al altor accidente prin lovire, cadere. Traumatismele limbii sunt deosebit de dureroase, limba fiind bogat inervata. Din fericire ca urmare a vascularizatiei intense  aceste leziuni se pot vindeca rapid cu o igiena bucala riguroasa si un regim alimentar  adecvat, evitând alimentele fierbinti si condimentate, in favoarea celor reci si mai mult lichide. Clatirile cu infuzie de ceai de galbenele si musetel cu gheata si antiinflamatoriile generale sunt benefice..

CANCERE ORALE in stadiile finale, initial acestea debutând asimptomatic sau ca simple raguseli in cazul cancerelor de baza de limba. Iata de ce orice leziune persistenta a limbii trebuie supusa atentiei unui medic specialist, pentru un diagnostic precoce si un tratament adecvat, cancerele in stadii finale avand pronostic extrem de rezervat.

DIABET sau ANEMIE ca urmare a sindromului de gura uscata/arsa.

DILATAREA PAPILELOR cu exacerbarea unor gusturi si diminuarea altora. In cazul fumatorilor prin impregnarea cu gudroanele din tutun limba poate capata un aspect negru paros si se poate usor suprainfecta cu candida asociind si un miros neplacut respiratiei.

ÎAFTE BUCALE, aparute spontan in diferite zone ale limbii ca reactie la alimente cum ar fi ciocolata, capsunile, laptele nepasteurizat, alunele.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s