ALBA, NEAGRA, ROSIE, NETEDA SAU FISURATA, CUM E LMBA TA?

consultatie

Limba, organul cu musculatura cea mai puternica din organism, cu rol in masticatie, deglutitie si vorbire are o culoare roz in mod normal si este acoperita cu papile gustative de diferite forme responsabile cu perceperea diferitelor gusturi. Astfel varful limbii percepe dulce, marginile sarat, iar baza limbii percepe gustul amar prin intermediul papilelor circumvalate.

Modificarile de aspect, forma sau consistenta ale limbii pot avea semnificatie patologica sau nu.

Limba neagra paroasa se datoreaza unei incarcari bacteriene suprapuse peste o candidoza orala si unei igiene bucale deficitare, insotindu-se adesea si de halena bucala, mirosul neplacut al gurii. Apare de obicei dupa tratamentele antibiotice indelungate, administrarii de medicatie cu bismut, folosirii excesive a apei de gura cu alcool si la fumatori.

Limba alba sau decolorata tradeaza utilizarea excesiva a unei ape de gura pe baza de peroxizi pentru albirea dintilor, o alimentatie saraca in fibre, o candidoza bucala,  sau accese febrile,, caz in care limba este acoperita cu depozite albicioase moi.

Limba rosie si umflata asemanatoare unei fripturi, care nu tolereaza acru sau picant se intalneste in glosita atrofica, caracterizata prin atrofierea papilelor gustative, in cazul deficitului de vitamine din grupul B, candidozei sau varstnicilor.

Limba fisurata sau scrotala este o afectiune ereditara benigna intalnita la peste 20% dintre barbati, care prin acumularea bacteriana poate fi insotita si de halena. In unele cazuri micile fisuri pe de limba sunt unul din simptomele Sindromului Miescher-Melkersson-Rosenthal – afectiune caracterizata prin umflarea buzelor.

Limba  neteda si fara culoare poate semnala diferite deficiente nutritionale, cum ar fi lipsa de acid folic,vitamina B sau fier cand limba isi pierde stratul protector, devenind foarte sensibila.

Limba rosie si neteda indica afectiunea numita anemie pernicioasa, caracterizata printr-un deficit de vitamina B12 sau sindromul de malabsorbtie – afectiune intestinala in care intestinul nu absoarbe eficient substantele nutritionale.

Limba neteda cu o singura pata de culoare rosie sau alba indica glosita mediana romboidala – anomalie congenitala care se prezinta sub forma unei mici proeminente rotunde situate in partea dorsala a limbii.

Limba geografica sau glosita migratoare benigna prezinta pete netede, albe sau rosii , neregulate cauzate de lipsa papilelor, dandu-i aspectul de harta.
Petele apar pe o anumita portiune dupa care dispar, pentru a reaparea in alta parte a limbii.  Limba geografica este o afectiune benigna, ereditara, nedureroasa uneori asociata cu sensibilitatea la picant.

Miscarile involuntare ale limbii numite tremor esential, este o afectiune  care evolueaza lent si de regula nu afecteaza activitatea locomotorie, poate aparea si in cazul pacientilor cu Parkinson sau scleroza multipla, hipertiroidism sau ca o reactie la unele medicamente recomandate in tratarea anxietatii si a unor afectiuni psihice.

Orice leziune sau pata alba/rosie la nivelul limbii este recomandat sa fie vazuta si diagnosticata de un specialist pentru a indeparta suspiciunea de cancer de limba, o afectiune asimptomatica extrem de agresiva si cu prognostic rezervat.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s