Notă

Dormiti bine?

Dacă nu, vă propunem aici 18 modalităţi de a adormi uşor şi profund seara, şi de a vă trezi dimineaţa, proaspeţi şi în formă maximă.
O treime dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi au probleme cu somnul.
Somnul îndestulător are o însemnătate vitală pentru corpul nostru, la fel ca şi respiraţia.
În cursul nopţii, întregul organism se rege­nerea­ză, sunt combătute infecţiile, creierul nostru prelucrea­ză impresiile adunate peste zi. Nenumărate studii con­firmă avantajele somnului: cine doarme suficient arată bine, e mai echilibrat, ia mai prompt decizii, are un sistem imunitar mai puternic, metabolismul îi funcţionează mai corect.
„Somnul este indispensabil pentru o viaţă sănătoasă”, subliniază specialiştii.
E cu atât mai îngrijorător faptul că o treime dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi au probleme cu somnul. Principala cauză o reprezintă stresul profesional, urmat de dificultăţile familiale şi necazurile cu sănătatea. Când e vorba doar de o perioadă limitată de stres, vă pu­teţi ajuta cu somnifere. „Pentru a evita dependenţa, tabletele n-ar trebui luate mai mult de patru săptă­mâni”, avertizează medicii. Dacă problemele persistă, e cazul să le luaţi în serios şi să căutaţi cauzele.
Pe termen lung, lipsa de somn slăbeşte sistemul imuni­tar, face să crească ten­siunea arterială şi poate declanşa chiar o depresie. Studiile dovedesc că persoa­ne­le care dorm în mod obişnuit mai pu­ţin de şase ore pe noapte prezintă un risc de infarct mai mare cu 48% şi sunt mai expuse la dia­betul de tip 2.
Dificultăţi de adormire?
Vă oferim mai jos o sumă de sfaturi, cu convin­gerea că ele vă vor ajuta să redobândiţi un somn plăcut şi odihnitor. Experimentaţi-le şi alegeţi ceea ce so­cotiţi că vi se potriveşte.
1. Faceţi sportCei care fac sport cu regularitate dorm mai bine – aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Univer­si­tatea din Basel. Însă programul de sport n-ar trebui să aibă loc prea târziu, seara. La început efor­tul stimulează sistemul ner­vos, pentru ca oboseala să apară abia după câteva ore. Un alt studiu, de astă dată ame­rican, ne aduce o veste bună, sunt sufi­ciente fie şi numai 150 de minute de exer­ciţii fizice pe săptă­mână.
2. Mai bine lumânări decât becuri
Progresul tehnic ne-a modificat deprin­derile zil­nice, dar corpul nostru funcţio­nează adesea după ve­chile tipare. Cercetă­torii americani au descoperit că iluminatul electric ne inhibă seara producţia de me­la­tonină. În consecinţă, vom dormi prost, deoarece acest hormon reglează ritmul somn-veghe. Aşadar, cu cel puţin o oră înainte de a merge la culcare, micşoraţi lumina în cameră sau înlocuiţi-o cu aceea mai blândă a unor lumânări, dând astfel corpului posibilitatea de a se pregăti pen­tru odihna nocturnă.
3. Nucile aduc somnul
Mâncaţi seara un pumn de nuci. Neu­rologii de la Universitatea San Antonio din Texas au aflat că aşa se triplează secreţia de melato­nină. Ca regulă generală luaţi masa de seară cu trei-patru ore înainte de a vă băga în pat, dând astfel orga­nis­mului răgazul necesar pentru digestie. Pe de altă parte, nici să vă culcaţi cu stomacul gol nu e o idee prea bună, fiindcă veţi avea ten­siunea scăzută şi puteţi fi treziţi din somn de o foa­me de lup.
4. Eliberaţi-vă mintea
Creierul e doldora de informaţii, mereu vă vine în gând câte ceva de rezolvat în ziua următoare – cum să mai adormi? Iată un truc care vă poate ajuta: notaţi-vă seara într-un carnet tot ce aveţi de făcut şi ce vă preo­cupă pentru ziua de mâine. Aşa, odată ce aţi pus capul pe pernă, vă veţi deconecta mai uşor.
5. Cum procedăm cu sforăitul
39% dintre adulţi dorm cu aproximativ o oră şi ju­mătate mai puţin pe noapte, dacă partenerul lor sforăie. Li se întâmplă şi capetelor încoronate, căci tot oameni sunt. Camilla a avut probleme cu soţul ei, prinţul Charles: „Sforăie atât de tare, încât îl aud, chiar şi cu dopuri în urechi”, s-a plâns ducesa şi s-a mutat din dormitor. Cine nu doreşte să doarmă separat trebuie să respecte principalele strategii anti-sforăit: să renunţe la alcool seara, să dea jos kilogramele în plus, să folo­seas­­că dilatatoare nazale sau plasturi, eventual să ia în con­siderare o operaţie. Netratate, apneele din timpul sfo­­răi­tului pot avea urmări dramatice, ca infarctul sau ac­ci­dentul vascular cerebral. În multe cazuri, se obţin re­zultate foarte bune cu o mască aplicată pe faţă, care reglează aportul de oxigen în timpul somnului.
6. Lavanda alungă teama
Stresul cotidian ne provoacă uneori o nelinişte interioară şi sentimente nelămurite de teamă. Un reme­diu eficient este uleiul eteric de lavandă. Puneţi câteva picături pe pernă înainte de culcare sau fricţionaţi-vă tâmplele şi pieptul cu un ulei de lavandă 10%. Ad­mi­nistrată zilnic pe cale orală sub formă de capsule, prin­cipiile active ale lavandei acţionează asupra siste­mului nervos central, astfel încât stările anxioase vor dispărea în trei-patru zile, iar calitatea somnului se va îmbunătăţi în patru până la şase săptămâni. Avantajul este ca nu dă depen­denţă nici după mai multe luni de admi­nis­trare zilnică şi nu se cunosc efecte se­cundare.
7. Mângâierile coboară nivelul stresului
Când facem dragoste, în timpul orgasmului se eliberează mari cantităţi de oxitocină – hormon ce relaxează şi dă o stare de oboseală plăcută. Ener­va­rea şi frustrările dispar fără urmă. „Dar sexul nu tre­buie să fie prea sportiv, ca să nu aibă un efect de în­viorare”, ne sfătuiesc spe­­cialiştii
8. Duş cald împotriva caniculei
Din trei oameni unul doarme prost atunci când mercurul termometrelor ur­că peste 30 de grade. Aerisiţi-vă dormitorul dimineaţa, ca să vă mai bucuraţi de un strop de ră­coare. În restul zilei e mai bine ca ferestrele şi jaluze­lele să rămână închise. Poa­te părea surprinzător, dar un duş cald sau o baie înainte de cul­care vă vor fi de ajutor, fiindcă dilată va­sele de sânge. Sărurile de baie cu lavandă şi valeriană accen­tuează efectul calmant.
9. Şosetele ne păcălesc instinctul
Picioarele reci activează instinctul nostru de con­ser­vare, organismul se teme că am putea îngheţa în somn  şi ne împiedică să adormim. O baie la picioare sau o cremă pentru masa, cu efect de încălzire sti­mulează circulaţia locală. La fel de utile sunt o pereche de şosete, o buiotă sau o pernă umplută cu grăunţe, bine încălzită.
10. Presopunctură pentru o linişte desăvârşită
Pentru liniştire se recomandă stimularea a două puncte de presopunctură situate pe faţa interioară a antebraţului. Punctul „Inimă 7” se află în prelungirea degetului mic. Apăsându-l cu blândeţe timp de 20 de secunde activăm producţia de melatonină. Punctul „Pe­ricard 6” se găseşte la distanţă de aproximativ trei degete sub rădăcina degetului mare, între două liga­mente. Apăsarea uşoară şi masajul cu mişcări circulare vreme de 30-60 de secunde favorizează relaxarea şi ne linişteşte mintea.
11. Păstraţi-vă calmul
Dacă faceţi eforturi supraomeneşti să adormiţi şi vă agitaţi de teamă că nu veţi reuşi, vă ţineţi corpul şi creierul permanent în stare de alarmă. Sfatul medicilor este ca măcar să vă odihniţi noaptea, întinşi în pat, cu ochii închişi, chiar dacă nu dormiţi. Şi să beţi un ceai de valeriană înainte de culcare.
12. Feng Shui pentru dormitor
Patul ar trebui aşezat cu tăblia de la cap lipită de perete, deoarece aceasta ne dă un sentiment de sigu­ranţă. „Acolo unde dormim, e bine să avem uşa în faţă, în nici un caz în spate”, ne sfătuiesc specialiştii în Feng Shui. Obiectele grele – cum ar fi o etajeră – suspendate la capul patului sunt nein­di­cate, fiindcă ne creează un sentiment îm­povărător, de apăsare.
13. Atenţie la telefonul mobil!
Închideţi-vă din când în când mobilul în timpul zilei. Cercetătorii suedezi au des­coperit că o persoană care este disponibilă telefonic non-stop e ameninţată de grave tulburări de somn şi depresie.
14. Cultivaţi-vă prieteniile
Ce legătură au prietenii cu somnul? Au, nu există nici un dubiu în această privinţă, afirmă cercetătoarea suedeză Maria Nor­din. Ea a observat că absenţa contactelor sociale sporeşte riscul tulburărilor de somn.
15. Alcoolul ne privează de somnul profund
E adevărat că un pahar de vin seara, ne face să adormim mai repede. Pe de altă parte, studiile demonstrează că dacă am întrecut măsura, ne trezim de câteva ori în a doua jumătate a nopţii, iar în dimi­neaţa următoare ne simţim mai puţin odihniţi. Toto­dată, alcoolul reduce fazele de somn profund şi în consecinţă influenţează ne­gativ capacitatea de memo­rare şi motri­citatea.
16. Somnifere fără reţetă
Cine doreşte să-şi îmbunătăţească som­nul ar trebui să încerce mai întâi remediile naturale. Valeriana ocupă prin tradiţie pri­mul loc în top. Floarea pasiunii, roiniţa, ha­meiul, precum şi combinaţiile lor au un efect similar. Să nu uităm nici pilulele cu melatonină „Bien Dormir”.
17. Când picioarele nu vă ascultă
Sindromul picioarelor neliniştite nu e un fleac. Picioarele dureroase şi agitaţia lor neîncetată îi alungă pe suferinzi din pat. Deseori ei se simt mai bine după ce renunţă la cafea, alcool şi ţigări. Dacă factorul de­clanşator este o carenţă de fier, ea poate fi compensată cu ajutorul unui supliment nutriţional. Cazurile mai grave au la bază în general o dereglare metabolică. În asemenea situaţii este nevoie de un tratament medica­mentos, urmat sub supraveghere medicală.
18. Ultima soluţie: laboratorul de somnologie
„Când cineva doarme prost de trei ori într-o săp­tămână, iar acest lucru se repetă pe durata a trei săp­tămâni consecutive, e cazul ca persoana respectivă să se prezinte la un laborator de somnologie”, sunt de părere specialiştii. Mai ales dacă nu se constată exis­tenţa unor factori declanşatori clasici, cum ar fi stresul sau o infecţie.

http://www.formula-as.ro/2013/1075/sanatate-35/dormiti-bine-16578

18 modalităţi de a adormi uşor şi profund seara şi de a vă trezi proaspeti dimineaţa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s