Notă

7965242-a-dentist-examining-a-girli-s-teethEste cunoscut ca o serie de boli generale prin simptomatologie sau medicatie pot determina afectiuni ale dintilor si gingiei, diabetul fiind una din ele si dand predispozitie spre afectiunile dento-parodontale.

Astfel diabeticii au predispozitie la sangerare crescuta si vindecare mai lenta dupa interventiile chirurgicale maxilo-faciale, sunt mai expusi infectiilor postoperatorii si prin xerostomie (gura uscata) infectiilor micotice si cariilor.

Diabetul zaharat se manifesta cu o forma tipica de gingivita, in care gingiile sunt edematiate, eritematoase, adica usor desprinse de dinte, realizand false pungi parodontale in care se acumuleaza placa bacteriana cu bacterii, spori si exudat inflamator.

Datorita sangerarii la atingere, periajul va fi mai superficial, uneori chiar absent, cu riscul suprainfectarii si formarii de abcese gingivale ca forma acuta sau in cazul evolutiei cronice cu resorbtie osoasa si pierderea implantarii dintilor pna la avulsie.

Iata de ce igiena bucala, controalele si profilaxiile periodice sunt mult mai importante la diabetici decat la persoanele sanatoase.

In cazul gingivitei, eliminarea placii bacteriene si a tartrului dentar cu chiuretarea pungilor si dezinfectarea acestora urmata sau nu de un tratament antibiotic, este esentiala pentru prevenirea complicatiilor. Cand se fac manopere sangerande, trebuie avut in vedere nivelul glicemiei, pentru o buna cicatrizare.

Riscul candidozelor bucale ca urmare a xerostomiei diabetice este destul de ridicat, de aceea acordati mare atentie hidratarii generale si stimulatorilor de secretie salivara in particular. Exista geluri cu aplicare locala pe mucoase care cresc salivatia, scazand riscul de candidoza si de carie dentara.

Igiena bucala a diabetului va fi riguroasa constand in periaje dentare eficiente, curatarea spatiilor dintre dinti cu ata dentara sau periute interdentare si clatiri cu ape de gura cu componente pentru gingii. Controalele vor fi trimestriale sau mai dese daca apar sangerari, dureri sau orice alte semne pe care este bine sa le mentionati stomatologului ca si orice alta modificare a medicatiei sau rezulatat al analizelor.

Uneori poate fi nevoie de un parodontolog si de o interventie mai complicata, pe care este mai bine sa o efectuati cat mai curand, pentru ca se creeaza un cerc vicios: diabetul produce parodontopatie si parodontopatia agraveaza diabetul!

Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/boli-7/expertul-acasa-ro-dr-lucy-visnescu-ai-diabet-iata-cum-iti-poate-afecta-dantura-aceasta-boala-174623.html#ixzz2s5W0AKqK

Util  pentru diabetici: http://www.nosugarshop.ro/

Diabetul si predispozitiile spre afectiuni dentoparodontale

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s