ANESTEZIA FARA AC IN CURAND IN STOMATOLOGIE

Anestezia fara ac in stomatologie ar putea aduce mai multi pacienti anxiosi pe scaunul dentistului, data fiind teama de ac pe care multi dintre acestia o au. Iata de ce cercetatorii Universitatii Buffalo N.Y, SUA au testat eficienta, siguranta si tolerabilitatea anesteziei topice nazale cu ajutorul unui spray, in cazul interventiilor pe dintii maxilarului superior. Ei spera ca pe viitor acest tip de anestezie sa inlocuiasca sau macar sa fie o alternativa viabila la anestezia cu ac in interventiile stomatologice, ajutand milioane de pacienti cu dentofobie.

Sudiile au fost facute pe un esalon de 45 de voluntari  sanatosi, peste 18 ani, carora li s-au facut interventii stomatologice la dintii frontali superiori, la 30 dintre ei  dupa administrarea anesteziei topice cu sprayul nazal, iar la 15 cu anestezie traditionala cu solutie injectabila. S-a constatat ca 83% din cei care au fost anesteziati cu sprayul nazal n-au simtit nici un fel de durere in timpul interventiei.

Sistemul anestezic fara ac, numit Kovacaine Mist,  a fost elaborat de St.Renatus, o companie de cercetari din Colorado, pentru a fi utilizat in cazul interventiilor ce nu permit injectarea aneztezicului, cum este cazul abceselor, dar si in cazul persoanelor cu fobie la ace, care necesita tratamente stomatologice cum ar fi obturatiile sau slefuirile dintilor in vederea confectionarii de coroane dentare. De remarcat ca  anestezia prin spray-ul nazal nu mai afecteaza buza superioara si nu mai da acel discomfort datorat senzatiei de amortire a tesuturilor moi ale fetei din zona anesteziata.

Spray-ul este testat in prezent la Universitatile Maryland si  Pennsylvania din SUA, iar rezultatele cercetarilor asupra sigurantei si eficacitatii noului spray nazal in anestezia la maxilarul superior in stomatologie au fost publicate in iulie 2013 in Journal of Dental Research.

Sa speram ca cele 3,5milioane $ investiti in aceste cercetari vor da rezultate si ca in curand vom gasi in cabinetele stomatologice aceste spray-uri magice.

sursa foto: wikipedia

 

https://lucyvisinescu.wordpress.com/2012/12/30/accidentele-anesteziei-loco-regionale-in-stomatologie/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s