GINGIILE OFERA REZOLVARI PROBLEMELOR MEDICALE

Gingiile ofera rezolvari problemelor medicale, prin celulele stem care pe viitor se preconizeaza  a fi folosite nu doar la regenerarea tisulara si la rezolvarea unor boli inflamatorii, dupa cum ararata un studiu publicat in Journal of Dental Research.
 Studiul  a folosit celule stem mezenhimale ale gingiei care pot induce dezvoltarea diferitelor tipuri de tesuturi, ca si cresterea imunitatii generale.
Dupa cum arata profesorul  Songtao Shi, autorul studiului, „gingia  are calitati unice, avand o reactie inflamatorie redusa si o vindecare rapida, comparativ cu tegumentele”
Celulele stem ale mezenhimului gingival, CSMG, au calitati necunoscute anterior acestui studiu, care a relevat existenta a doua tipuri de CSMG, unele provenind din mezodermul embrionar, M-CSMG, si altele din celulele crestei neurale, N-CSMG. Din celulele crestei neurale se dezvolta structurile capului si fetei, 90% din celulele stem gingivale, fiind N-CSMG.

 Dar celulele N-CSMG nu au doar abilitatea de a se transforma in diferite tipuri de celule si tesuturi, inclusiv celule nervoase si cartilaginoase ci intervin si in bolile inflamatorii prin diferitele lor componente, dupa cum a rezultata dupa implantarea lor la soareci  de laborator cu inflamatii ale colonului, la care s-a constatat reducerea semnificativa a inflamatiei.

 Prin aceste studii s-a aratat ca celulele stem gingivale, obtinute prin simpla prelevare,  au un viittor stralucit in medicina viitorului.

 Dr. Xingtian Xu de la Ostrow School of Dentistry Center for Craniofacial Molecular Biology, sustine ca vor continua cercetarile in directia relavarii proprietatilor imunorelatorii ale CSMG, precum si in utilizarea lor in terapia transplantelor si reducerea cicatricilor la nivelul pielii

sursa: Journal of Dental Research. 

sursa foto: iStock

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s