Ucigasul tacut al lumii moderne – Hepatita B

 

In Romania aproape un milion de oameni sufera de hepatita cronica B, cel mai tacut si puternic ucigas al lumii moderne.

HEPATITA B – UCIGASUL TACUT AL LUMII MODERNE

Hepatita B este una din cele mai grave si comune forme de infectia a ficatului din intreaga lumea, ea afectand aproximativ 350 de milioane de oameni, dintre care un milion in Romania. Cel mai rau este ca aceasta infectie este destul de dificil de descoperit pentru ca pacientii nu au niciun fel de simptome si ajung sa o descopere abia atunci cand ea este cronica sau se dezvolta in ciroza. Statistic vorbind, hepatita B este cauza decesului a aproape 620.000 de oameni si a 80% din cazurile de cancer hepatic.

CE ESTE HEPATITA B?

Hepatita inseamna inflamatia ficatului. Hepatita B este o inflamare si infectare a ficatului cauzata de virusul hepatitic B (VHB) care poate fi transmis prin sange, contact sexual sau prin intrarea in contact cu ace/obiecte contaminate. La ora actuala, hepatita B este afectiunea cronica cea mai raspandita in intreaga lume.

CAUZE SI MOD DE TRANSMITERE

hepatita B transmitere sexuala
Singura cauza a hepatitei B este infectarea cu virusul hepatitic B (VHB). Acest virus este de 100 de ori mai infectios decat HIV si se transmite prin sange (transfuzii de sange, la stomatolog, prin utilizarea obiectelor contaminate – siringi, obiecte personale etc.), prin contact sexual neprotejat cu o persoana care are acest virus. De asemenea, virusul se transmite perinatal, de la mama infectata la nou nascut.
Din fericire, atunci cand oamenii doneaza sange, se fac toate analizele pentru a depista prezenta virusurilor si a altor infectii care se pot transmite si care pot afecta sanatatea persoanei care va primi transfuzia.
Din pacate, mamele isi pot infecta copiii cu virusul la nastere. Totusi, in cazul mamelor care sunt infectate cu virusul hepatic B si urmeaza sa nasca pot sa isi protejeze copilul prin nasterea prin cezariana si prin faptul ca, imediat la nastere, micutul este vaccinat impotriva virusului hepatic B.

HEPATITA B – PERIOADA DE INCUBATIE

Odata intrat in contact cu virusul, el are o perioada de incubatie cuprinsa intre 45 si 160 de zile. In mod normal, simptomele apar cam la 30-180 de zile, insa este foarte important de stiut ca jumatate din persoanele infectat cu acest virus nu vor prezenta niciun simptom, ceea ce face boala si mai periculoasa pentru ca ea este contagioasa! De la infectare, hepatita B are doua stagii de dezvoltare: hepatita acuta si hepatita cronica.

virus hepatita B - perioada de incubatie a hepatitei B

INFECTIA ACUTA CU HEPATITA B

Hepatita acuta este inflamatia cauzata de virusul hepatic B in primele 6 luni de la infectare. In acest timp, persoana infectata poate prezenta o serie de simptome, poate cere ajutor medical si poate dezvolta anticorpii necesari pentru a elimina virusul si a se imuniza de posibilele infectarii viitoare. Dupa aceste 6 luni, hepatita acuta cu HVB evolueaza in hepatita cronica. Din fericire, in aceasta perioada persoana infectata se poate vindeca.

INFECTIA CRONICA CU HEPATITA B

Riscul ca hepatita acuta B sa se transforme in cronica variaza foarte mult in functie de varsta: 90% din nou-nascutii infectati ajung intr-un stadiu cronic, 50% din copii si 5% din adulti o dezvolta.

Stadiul de toleranta imuna (replicativa) – valori normale ale transaminazelor, viremie ridicata si AgHBs pozitiv (confirma prezenta virusului)


Stadiul de clearence imun
 (imunoreactiva) – valori ridicate ale transaminazelor, viremie foarte mare si AgHBe pozitiv (inseamna ca virusul este activ, deci se replica)
Stadiul de replicare virala slaba (purtator) – exista virusul (AgHBs pozitiv) dar nu se replica (AgHBe), viremia are valori mici, nedetectabile iar valorile transaminazelor sunt normale
Stadiul de reactivare – reactivarea virusului (prezenta AgHBe) din cauza altor virusuri sau poate fi spontana
Ultimele doua stadii de dezvoltare ale hepatitei cu virus B sunt ciroza hepatica si cancerul hepatic! Atunci cand se ajunge in unul din aceste doua stadii, ficatul nu mai poate sa isi indeplineasca functiile normale si apare insuficienta hepatica. Singurul tratament in cazul insuficientei hepatice este transplantul de ficat.

HEPATITA B: SIMPTOME

In faza acuta, hepatita B poate avea simptome dar poate, de asemenea, sa nu aiba nicio manifestare. O treime din persoanele infectate nu prezinta simptome tocmai de aceea aceasta infectie este grava pentru ca poate trece nedescoperita!
Simptomele hepatitei acute B (adica in prima faza) sunt urmatoarele:

  • Icter (ingalbenirea pielii, a ochilor)
  • Simptome asemanatoare gripelor (febra, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi)
  • Oboseala
  • Stare fizica slaba
  • Cefalee
  • Diaree
  • Dureri abdominale

In cazul hepatitei cronice B, simptomele sunt aceleasi numai ca oboseala este mult mai severa.

UM SE DEPISTEAZA HEPATITA B?

Se poate efectua o serie de teste care sa confirme prezenta si evolutia hepatitei B. In primul rand, o analiza uzuala de sange poate prezenta valori crescute ale transaminazelor. Daca aceste transaminaze sunt foarte crescute, atunci se recomanda o analiza a markerilor virali (pentru depistarea virusurilor hepatice) si daca acesta detecteaza prezenta unui sau unor virusi hepatici, se efectueaza viremia (incarcatura virala). Daca hepatita este cronica, atunci se poate face biopsia hepatica pentru a cunoaste severitatea bolii.

CUM NE PROTEJAM DE HEPATITA B?

Din fericire exista vaccin impotriva hepatitei B care se administreaza in 3 doze iar efectul lui dureaza aproximativ 5 ani, dupa care se recomanda efectuarea unui rapel. Vaccinarea este gratuita!

TRATAMENT PENTRU HEPATITA B

In cazul in care hepatita este depistata in faza acuta, atunci persoanei infectate i se administreaza vaccinul antihepatitic B pentru a-i stimula sistemul imunitar si a lupta cu virusul. Se recomanda repaus, regim alimentar.
In cazul in care hepatita evolueaza in hepatita cronica B, tratamentul are drept scop normalizarea nivelului transaminazelor (unde este cazul) si inactivarea virusului (adica oprirea replicarii sale). Exista mai multe scheme de tratament pentru hepatita cronica B, cateva dintre ele fiind:

  • IFN (interferon) – stimuleaza sistemul imunitar, se administreaza timp de un an si are numeroase efecte adverse (depresie, indispozitie, suicid, psoriazis, vitiligo etc.)
  • Lamivudina – se combina, de regula, cu interferonul si este mai bine tolerat
  • Adefovir dipivoxil – acesta este un trament nou, folosit la pacientii unde tratamentul anterior nu a dat rezultate

Sursa: kudika.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s