CUM SI DE CE SE FACE O COROANA DENTARA

Coroana dentara este un mod de a proteja dintii devitali (cu tratament de canal, dupa ce s-a scos nervul) care sunt mai fragili, mai ales daca au si obturatii mari. In acest caz exista riscul de fracturare a coroanei dintelui, care in cazul in care se produce sub nivelul alveolei dentare impune extractia dintelui, nemaiputandu-se adapta corespunzator o coroana dentara.

De aceea se recomanda acoperirea dintilor devitali cu coroane dentare, mai ales daca exista si tendinta la bruxism (scrasnitul dintilor) care creste riscul de fracurare a dintilor. La bruxomani riscul de fracurare a dintilor apare si la dintii cu obturatii (plombe) voluminoase si de aceea ar fi bine sa se protejeze cu coroane dentare si acesti dinti.

Lipsa unui dinte se recomanda de asemenea a fi inlocuita cu o coroana dentara pe implant sau cu o punte dentara, in caz contrar dintii vecini spatiului edentat  se pot caria, inclina cu descoperirea radacinii sau antagonistii migreaza iesind din alveola dentara cu descoperirea radacinii si aparitia hiperesteziei dentare si a blocajelor articulare, cu probleme  in timp in articulatia temporo-mandibulara.

Iata deci cateva motivatii puternice pentru a opta pentru coroanele dentare.

Procedura este simpla, constand intro slefuire a dintelui ce urmeaza a fi acoperit, dupa ce in prealabil s-a amprentat pentru confectionarea unei coroane provizorii. Urmeaza amprentarea celor doua arcade cu diverse materiale divers colorate si cu gusturi placute, pentru confectionarea in laboratorul de tehnica dentara a coroanei dentare. Aceasta poate fi o coroana metalo-ceramica, cand pe o camasa metalica adaptata bontului protetic rezultat din slefuirea dintelui, se modeleaza din ceramica coroana dentara sau poate fi integral ceramica, metalul fiind inlocuit de zirconiu un material de culoarea dintelui, rezistent si biocompatibil, ce elimina riscul reactiilor alergice de genul coloratiei cenusii a gingiei din jurul coroanei dentare.

Si ceramica ce acopera suportul coroanei dentare, poate fi diferita, rezultatul fiind coroane mai translucide si deci mai fizionomice si cu rezistenta mecanica mai mare, in cazul ceramicii de calitate.

De aceea nu va bucurati la oferte si la preturi mici, pentru ca acestea ascund o proasta calitate a materialelor sau a manoperelor.

O coroana corect efectuata si bine adaptata pe bontul dentar si in ocluzie, in conditiile in care nu exista parafunctii sau dezechilibre ocluzale, ar trebui sa reziste intre 5-6 ani la persoanele cu predispozitie spre parodontopatie si pana la 8-10 ani la cei care nu au un teren parodontopat.

Coroanele dentare se cimenteaza cu un ciment cu fluor ce protejeaza bontul protetic, dupa ce se dezinfecteaza si badijoneaza cu un lichid ce inchide tubulii dentinari, evitandu-se astfel caria sub coroana dentara.

In perioada dintre slefuirea dintelui si cimentarea coroanei dentare, fizionmia si functia masticatorie este asigurata de o coroana provizorie confectionata in cabinet, de catre medic sau in laborator de tehnicianul dentar, in functie de situatie.

 

 

 

15 comentarii la “CUM SI DE CE SE FACE O COROANA DENTARA

  1. Pingback: CUM SI DE CE SE FACE O COROANA DENTARA | dana1967

  2. Buna ziua,
    As avea nevoie de o parere:
    In urma unei extractii a penultimei masele, am ramas cu un loc liber. De la RX reiese ca spatiul util pentru a insera un implant este de 5,9 mm. Asta ar insemna ca 1mm din surub ramane in afara osului iar dentistul spune ca exista riscul unei infectii pe parcurs.
    Alta varianta ar fi o coronita. Dintii de langa sunt sanatosi. Pe partea de jos a arcadei am parodontoza, tratata cu laser. Exista riscul ca, daca imi pun coronita, osul din spatiul unde va fi dintele artificial, sa se retraga, cauzand parodontoza la stalpii slefuiti?
    Varianta cu sinus lift suna inspaimantator,mi-e frica.
    Ce sa aleg?

    Apreciază

    • Eu as opta pt implant cu lifting de sinus cu pastrarea dintilor vecini sanatosi intacti.
      Pentru a scapa de stres recomand sedare care presupune administrarea intravenoasa de substante ce relaxeaza si indeparteaza teama.
      Alegeti o clinica specializata ce colaboreaza cu medici anestezisti care monitorizeaza starea pacientului in timpul interventiei si administreaza substantele optime in functie de sanatatea pacientului.

      Apreciază

  3. Buna, am o problema cu caninul din partea dreapta de pe maxilarul superior. Dintele este perfect sanatos insa iese putin ianfara si ma deranjeaza estetic. M-am gandit la posibilitatea de a opta pentru un implant dentar insa am vazut la diferite persoane ca portiunea de langa gingie s-a albastrit. Care sunt factorii care duc la acest lucru? Exista riscuri mari, ca pierderea rezistentei danturii, daca imi pun implant? Multumesc

    Apreciază

  4. -Interesant aces articol , dar vizavi de ce ne spui tu , am si eu o intrebare …
    -La ultimul medic dentist la care am fost cu o problema a unei masele prima de linga caninul dreapta partea de sus , care in final a fost extrasa ,mi sa spus ca se poate face legatura ( pod ) cu caninul si a 2-a masea doar ca intervenind la canin in citi-va ani slabeste dantura ,canini fiind o rezistenta (temelie de legatura) a danturii, redau spusele medicului dentist.Cit de adevarat sint cele spuse , eu maseaua vreau sa o pun ,afecteaza zimbetu.
    -Multumesc frumos.

    Apreciază

    • Caninul este intr-adevar un dinte puternic si avand cei patru canini poti reface toata dantura.
      Totusi sa zambesti cu o gaura pentru ca-ti slabeste dantura daca faci o punte, nu este o solutie.

      Exista mai multe variante teoretice de tratament pentru cazul tau.
      In cazul in care dintii vecini spatiului datorat dintelui lipsa sunt sanatosi, varianata ideala este o coroana dentara pe implant.
      Mai multe detalii gasesti in articolul „IMPLANTUL DENTAR SOLUTIA IDEALA A INLOCUIRII DINTILOR LIPSA”
      Daca dintii vecini sunt afectati de carii dentare sau au obturatii voluminoase, se poate face o punte dentara sprijinita pe dintii vecini acoperiti fiecare de cate o coronita dentara, sau o coronita dentara pe dintele din spate si un pinten de sprijin pe canin, care nu va mai fi slefuit decat putin, insa numai in conditiile unei igiene dentare impecabile, altfel existand riscul de carie sub pintenul metalic de pe canin dificil de tratat.
      Se mai poate face o punte cu extensie,ce acopera 2-3 dinti din spatele spatiului gol in conditiile in care acestia au carii sau obturatii mari, fara a mai avea niciun sprijin pe canin. In acest caz recomand doar varianta metalo-ceramica, pentru celelalte fiind posibila si varianta integral-ceramica.
      Subliniez ca o lucrare dentara corect facuta nu slabeste dantura ci dimpotriva prelungeste durata de viata a dintilor restanti pe arcadele dentare, redand functiile masticatorie, fonatorie si fizionomica.

      Apreciază

  5. Posed si eu asa ceva, de vreo 17 ani. I-am schimbat invelisul o singura data, cam dupa vreo 9 ani daca tin bine minte, cand deja se perforase si iesise pivotul. Prima a fost din zirconiu cred, iar a doua oara mi-am facut coronita din ceramica si metal, care va rezista atat cat o fi. Important e ca radacina se mentine sanatoasa si astfel inlocuiesc invelisul mult si bine, pana cand se va subrezi de batranete,
    Ce vroiam sa spun e ca procedura nu e deloc dureroasa, din ce tin minte. Anesteziata am fost cred numai cand mi s-a scos nervul, apoi nicio alta emotie. Iar ce spun eu era prin 1995, intre timp cred ca a evoluat si mai mult tehnica in domeniu. altfel, maseaua cu pricina, care era facuta praf si doar o treime din ea in afara, era total compromisa. Dar, cum am spus, radacina a facut posibila varianta asta atat de asemanatoare cu un dinte natural. Avantajele secolului 🙂 .

    Apreciază

    • Asa este Mirela, procedeul nu este dureros, iar durata de viata a unei coronite dentare variaza de la un pacient la altul. Nu cred ca prima ta coronita a fost din zirconiu, pentru ca acesta nu se perforeaza si nu era prelucrat in laboratoarele de tehnica dentara acum 17 ani. Probabil ca era un material la culoarea dintelui, un acrilat folosit pe vremuri pentru lucrarile dentare fizionomice.

      In ceea ce priveste avantajele secolului si evolutiei stomatologiei, acestea permit refacerea asemanatoare cu un dinte natural si in lipsa radacinii dintelui, prin inserarea implanturilor dentare.

      Apreciază

      • Da, cred ca acrilat era, imi suna mai familiar asa. Oricum, rezistent si el, destul de mult timp. Altfel, ma bucur de toate celelalte posibilitati de reparare a danturii si de medicina evoluata in general, sunt foarte valoroase si importante toate.

        Apreciază

        • Asa este Mirela,posibilitatile sunt mult mai multe si mai variate.
          Si mai am o veste buna pentru tine! Se testeaza in laborator pe soareci implantarea de muguri dentari.
          Mai multe poti afla din articolul „VISUL ORICARUI PACIENT DE IMPLANTARE A MUGURILOR DENTARI IN LOCUL DINTILOR EXTRASI POATE DEVENI REALITATE” 😉

          Apreciază

Lasă un comentariu