GURA USCATA ,CAUZE SI CONSECINTE

Gura uscata apare atunci cand se produce mai putina saliva, cu o vascozitate mai mare si o fluiditate mai mica, ingreunand procesele de vorbire, masticatie si deglutitie ca si perceperea gustului alimentelor. O salivatie scazuta nu mai asigura o auto-curatire eficienta a dintilor si mucoaselor bucale, creste aciditatea bucala si creste riscul dezvoltarii cariilor dentare si a candidozelor, dand si un miros neplacut al gurii, halena bucala.

Se asociaza de obicei cu pielea si mucoasele uscate, buzele uscate si crapate cu zabalute/rani la  comisuri ( colturile gurii) . Uneori apare si o ragusala ca urmare a uscaciunii mucoasei faringiene.

Gura uscata poate aparea ca urmare a unui aport scazut de lichide, ca  simptom al unor boli precum SIDA, anemia, diabetul, bolile febrile, ca efect secundar in administrarea de medicamente pentru alergii si  boli ale sangelui, radio- sau chimio-terapie. Afectarea nervilor capului si gatului in cazul unor accidente poate de asemenea influenta salivatia si procesele care tin de ea.

Sindromul Sjogren este o boala auto-imuna a glandelor salivare si lacrimare, cu afectare limfocitara, ce se manifesta cu uscarea gurii si a ochilor.

Fumatul, consumul crescut de alcool si cafea  scad de asemenea fluxul salivar si cresc vascozitatea salivara.

Spune medicului tau stomatolog daca observi o scadere a fluxului salivar si ai senzatia de gura uscata, pentrru a depista din timp cauzele si a preveni complicatiiile, recomandand un regim hidric adecvat, schimbarea unei medicatii sau prescrierea unor medicamente/ lotiuni care sa stimuleze secretia salivara, controlul periodic si igiena bucala riguroasa fiind foarte importante in cazul unei guri uscate cu  indicele cariogen foarte crescut in aceasta situatie. Sub nici o forma nu folositi apa de gura cu alcool si neaparat folositi ata dentara sau periutele interdentare pentru indepartarea resturilor dintre dinti si de sub lucrari, sau si mai bine dusul bucal.

Recomandat pentru cresterea salivatiei  este si mestecarea de guma fara zahar si consumul de legume si fructe tari, asa cum sunt merele, gutuile, morcovii.

sursa foto:  https://publicdomainpictures.net/view-image.php?image=4642&picture=tanr-cu-verde-apple

Reclame

Un comentariu la “GURA USCATA ,CAUZE SI CONSECINTE

  1. Pingback: Sangerarea gingiilor si diadetul | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s