Parodontita marginala cronica

Parodontita marginala reprezinta inflamatia parodontiului marginal, adica a tesutului ce sustine dintele in cavitatea alveolara.
Parodontita marginala poate fi acuta sau cronica, cand s-au repetat mai multe pusee acute si boala este instalata fie superficil fie profund in parodontiul de sustinere.

parodontitaParodontita marginala cronica superficiala se manifesta prin prurit gingival, usturimi, jena dureroasa accentuata de periajul dentar, cand apar si sangerari gingivale. Caracteristica este senzatia de egresiune dentara si durerea peri-sau inter-radiculara localizata la unul sau mai multi dinti, suportabila si mai frecventa dimineata.

Gingia prezinta semnele inflamatiei gingivale, culoare rosie-violacee (aspectul de gravura pictata), tumefactie (pungi parodontale false), papila dentara tumefiata, filiforma, uneori desprinsa de dinte, alteori cu aspect lobulat. Marginea gingivala este fragmentata de fisuri acoperite de exudat seros sau purulent si apare hiperplazia gingivala si mobilitatea dentara de gradul I.


Parodontita marginala cronica profunda, apare cand inflamatia afecteaza parodontiul de sustinere in profunzime si poate fi rezultatul evolutiei celei superficiale sau asociata altor boli generale.

Asa este parodontita marginala cronica profunda prepubertala, ce apare pana la varsta de 11 ani asociata cu sdr.Down, sdr.Papillon-Lefevre, neutropenia, hipofosfatazia.

In cazul aparitiei precoce 11-19ani, parodontita marginala cronica profunda juvenila, se manifesta ca o boala degenerativa de cauze necunoscute, in care dintii prezinta pungi alveolare adevarate, mobilitate dentara patologica cu migrari ale incisivilor si molarilor primi.

In ambele cazuri se face un tratament antimicrobian, insotit de tratamentul bolii, in cazul parodontitei prepubertale sau de chiuretaje si operatie cu lambou in cazul parodontitei juvenile.
La adult, parodontita marginala cronica profunda determina tulburari masticatorii ca urmare a mobilitatii dintilor, tulburari fonatorii ca urmare a spatiilor interdentare, iar ca urmare a modificarilor fizionomice apar si tulburari psihice (anxietate, depresie). Ca simptomatologie se remarca inflamatiile gingivale severe cu pungi parodontale cu exudat serofibrinos, uneori purulent, retractia gingivala si mobilitatea dentara accentuata, gradul II-III, lasand descoperite radacinile pana la furcatie in cazul molarilor, migratia dintilor cu treme inestetice si nefunctionale.

Tratamentul recomandat este unul antimicrobian local si general, asociat chiuretarii pungilor parodontale asociat sau nu cu aditie de bio-os sau os mineral, echilibrare ocluzala si stimularea refacerii naturale a parodontiului, si inlaturarea factorilor favorizanti (fumatul, igiena bucala precara, deficitele vitaminice).

O forma aparte a parodontitei marginale cronice la adult este parodontita marginala rapid progresiva, ce se manifesta dupa 20 de ani, pana la maxim 30-35 de ani, cand apar inflamatiile gingivale acute si subacute manifestate prin tumefactii voluminoase, ulceroase, sangerande, suprainfectate si mobilitate patologica a dintilor ce poate duce chiar la avulsia acestora. Episoadele agresive alterneaza cu cele de acalmie si in lipsa unui tratament sustinut pacientul risca pierderea precoce a dintilor, dar si afectiuni generale grave.

Parodontita marginala distrofica asociaza leziunile distrofice (retractie gingivala, hiperestezie dentara, fisuri Stillman -cu aspect cuneiform -, festonul McCall – marginea libera a gingiei ca un rulou ingrosat -, atrofie osoasa orizontala) cu cele inflamatorii (pungi parodontale reduse, exudat inflamator redus, mobilitatea dentara redusa sau absenta, migrari ale dintilor nesemnificative, retractie gingivala si atrofie osoasa orizontala la nivelul furcatiilor radiculare)

Tratamentul recomandat este reducerea chirurgicala a pungilor parodontale, reechilibrarea ocluzala si bioterapie.

Bolile parodontale au o incidenta crescuta si un prognostic rezervat, iata de ce consultarea unui specialist in parodontologie se impune la cei cu antecedente sau predispozitie la aceasta boala.

Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/boli-7/parodontita-marginala-cronica-171643.html#ixzz2fYjBB6GH

Reclame

4 comentarii la “Parodontita marginala cronica

  1. Pingback: Sangerarea gingiilor si diadetul | Lucy Visinescu's Blog

  2. Pingback: PARODONTOZA ARE UN NOU TRATAMENT NEINVAZIV-PERICARE | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s