CLATIREA CU APA DE GURA SCADE NIVELUL PLACII BACTERIENE

Clatirea cu apa de gura, chiar si fara  periajul dentar asociat, scade nivelul placii bacteriene dentare si riscul de gingivita sau boli parodontale, mai mult decat periajul dentar, care curata in special suprafetele dentare, unde sunt cantonate doar aproximativ 25 % din bacteriile cavitatii bucale.

Chiar si dupa un periaj eficient urmat de curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara, mai raman urme de placa bacteriana la nivelul santurilor gingivale sau in zonele mai greu accesibile. Clatirea energica cu apa de gura sau si mai bine utilizarea ei intr-un dus bucal, curata atat suprafetele  dentare cat si mucoasele obrajilor, limbii, planseului si boltii palatine, distrugand bacteriile cariogene sau cele implicate in boala parodontala cu diminuarea riscului de boala la nivelul cavitatii bucale.
Clatind cu apa de gura de doua ori pe zi, dimineata si seara,  se reduce depunerea placii bacteriene cu pana la 26%, dupa cum arata Janice Pliszczak DDS, purtatorul de cuvant al AGD, in urma unui studiu efectuat pe  139 de persoane, dintre care 1/2 au clatit gura de doua ori pe zi cu apa de gura, iar 1/2 cu apa simpla. In plus s-a constata ca dupa sase luni, incidenta gingivitelor de iritatie a scazut cu 30%, in grupul care folosea ala de gura.
 Majoritatea oamenilor se perie mai putin de 1min, cand durata unui periaj ar trebui sa fie de minim 2 min in cazul periutelor electrice si chiar mai mult in cazul celor manuale, ca sa nu mai spunem ca doar 2-10% folosesc ata dentara zilnic. Iata de ce clatitul cu o apa de gura recomandata de medic este atat de important pentru sanatatea oro-dentara.
Apele de gura ar trebui recomandate de medic in functie de afectiuni, pe perioade determinate de timp, pentru ca cele cu clorhexidina cum sunt Corsodyl-ul sau Parodontax-ul pot ingalbenii dintii, daca se utilizeaza mai mult de doua saptamani. Pentru un efect antiseptic si dezinfectant in diferitele leziuni ale mucoaselor bucale se recomanda Tantum Verde si Listerin sau Sesodine, acestea din urma avand si o varianta pentru albirea dintilor.
sursa: WebMD
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s