CUM SE PUN PLOMBELE SAU OBTURATIILE DENTARE

Depistarea cariilor dentare in stadiile incipiente permite rezolvarea rapida a acestora prin plombe sau obturatii dentare, dupa indepartarea  portiunii cariate a dintelui cu frezele dentare, dezinfectarea cavitatii rezultate si aplicarea materialului de obturatie care poate fi rasina compozita,ciment glassionomer sau amalgam de argint. Rasinile compozite sunt ideale pentru refacerea morfo-functionala a dintelui, nefiind necesara o forma anume a cavitatii pentru retentie, aceasta realizandu-se prin adeziune chimica.

 Cu un gel albastru/roz de acid fosforic se demineralizeaza marginile cavitatii pentru a crea microretentii in structura dura dentara, care apoi sunt umplute cu un  bonding ce se aplica cu ajutorul unor aplicatoare speciale si se fotopolimerizeaza cu o lampa cu lumina albastra. Bondingul creeaza pe peretii cavitatii o suprafata adeziva de care se lipeste compozitul introdus in cavitate si  care apoi este modelat cu instrumente speciale si  fotopolimerizat. In cazul distrugerii unor pereti dentari, in special la cariile interdentare, se aplica si niste matrici/conformatoare care sa permita refacerea acestora. Ulterior suprafetele se adapteaza pentru a nu deranja in masticatie si se lustruiesc pentru a nu retine placa bacteriana.

O obturatie prea inalta poate determina durere la simpla atingere a dintilor si in timp scurt va fi sparta in procesul masticator, iar o suprafata insuficient finisata va duce la aparitia recidivei de carie in cazul unei igiene dentare precare.

Sensibilitatea postoperatorie la rece sau dulce poate dispare in cateva zile, ca urmare a formarii dentinei secundare si a protejarii pulpei dintelui. In cazul in care persista si se accentueaza, se impune verificarea obturatiei care poate prezenta fisuri si nu asigura o protectie totala.

Durata de aplicare a unei obturatii depinde de marimea si tipul cavitatii, de indemanarea medicului si toleranta pacientului.  Pretul variaza in functie de marimea cavitatii si de materialul compozit folosit, ca si de specializarile medicului si locatia cabinetului stomatologic

La amalgam s-a renuntat datorita  studiilor care au demonstrat toxicitatea mercurului in organism si datorita sacrificiului de substanta dentara sanatoasa pentru realizarea cavitatilor retentive. In plus, un aliaj de argint incorect preparat, era urmat de o contractie de priza mare postoperator cu aparitia unui sant intre dinte si obturatie si a recidivei de carie.

Cimenturile glassionomer sunt utilizate in special acolo unde nu se poate usca foarte bine cavitatea: in cariile de radacina, cele de langa gingie, sau unde igiena este deficitara, avand si un efect carioprotector ca urmare a eliberarii de fluor.

Anunțuri

2 comentarii la “CUM SE PUN PLOMBELE SAU OBTURATIILE DENTARE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s