DINTII SI GREUTATEA CORPORALA

pain-eating-hot-foodLegatura dintre dinti si greutatea corporala a fost recent studiata de cercetatorii brazilieni, care au demonstrat ca lipsa unitatilor masticatorii poate duce atat la pierderea excesiva in greutatate cat si la obezitate.

 Dintii lipsa afecteaza procesul masticator, primul timp al digestiei alimentelor suprasolicitand celelalte segmente digestive cu implicatii asupra starii generale de sanatate si a greutatii corporale. Tendinta persoanelor edentate total sau partial de a manca mai mult alimente moi, mai multi carbohidrati si mai putine legume si fructe proaspete duce la obezitate si carente vitaminice cu afectarea in special a persoanele varstnice, care se afla sub diferite tratamente si au venituri peste medie. In cazul in care sunt purtatori de proteze care le permit consumul unei hrane variate si echilibrate, aceasta tendinta poate fi controlata.
In cazul persoanelor edentate total sau partial neprotezate, cu boli asociate, fumatoare, cu venituri mici, s-a inregistrat o scadere accentuata in greutate, datorita pe de o parte lipsurilor si pe de alta parte optiunilor reduse de alimentatie, neputand consuma decat o gama restransa de alimente: supe, piureuri, pilafuri, ceaiuri, compoturi, legume si fructe pasate sau moi.
Acelasi lucru se intampla si in cazul persoanelor adulte cu multiple probleme dentare (carii, resturi radiculare, afectiuni gingivale) care datorita durerii survenite in timpul masticatiei  evita alimentele dure, dulci, acre, axandu-se pe cele moi, lipicioase care accentueaza iritatia gingivala, favorizeaza  dezvoltarea germenilor cariogeni si se formeaza astfel un cerc vicios. Persoanele pot deveni  casectice, anemice predispuse spre imbolnaviri cronice , daca durerile sunt mari si nu permit  mai deloc alimentatia.
Astfel pacientii mei dupa ce si-au rezolvat problemele dentare majore prin reabilitari orale complete pe implanturi, au prezentat remisiuni in cazul ulcerelor sau gastritelor si au castigat in greutate, ca sa nu mai vorbesc de imaginea personala care le-a redat increderea in fortele proprii.
Reclame

2 comentarii la “DINTII SI GREUTATEA CORPORALA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s