ACCIDENTELE ANESTEZIEI LOCO-REGIONALE IN STOMATOLOGIE

 
 * Durerea prin inteparea trunchiului nervos, cand se simte  o  scurta durere fulgeratoare iradiata pe traseul nervului si anestezia se instaleaza instantaneu, durand mai mult, fara alte complicatii.
 * Distensia brusca si dilacerarea tesuturilor, ca urmare a  injectarii cu presiune a anestezicului, in special la anesteziile in fibromucoasa palatina si in periost.
 * Sangerare redusa 1-2 min, prin inteparea vaselor superficiale.
 * Hematoame sau echimoze mucoase prin inteparea vaselor profunde.
   ** Hematomul obrazului, aparut prin inteparea vaselor plexului venos pterigoidian in timpul anesteziei la tuberozitate, se manifesta prin aparitia imediata a unei tumefactii geniene, ce se mareste rapid deformand obrazul in cateva minute. Se recomanda comprimarea obrazului cu podul palmei si apoi un pamsament compresiv endo- si exobucal pentru 48 de ore, pungi cu gheata local si antibioterapie pentru evitarea complicatiilor.Se resoarbe in 7-10 zile.
* Emfizemul obrazului produs de patrunderea aerului  sub presiune de la turbina sau spray-ul de aer, prin locul de punctie, in special in anesteziile la maxilarul superior.
* Pareza faciala tranzitorie, prin injectarea profunda a anestezicului cu infiltrarea nervului facial si semne caracteristice:  disparitia mimicii, inocluzie palpebrala, caderea comisurii bucale. Se remite in 1-2 ore dupa anestezie.
* Anestezia regiunii temporale si a pavilionului urechii prin infiltrarea profunda si  anestezierea nervului auriculotemporar. Se remite in 1-2 ore.

* Dificultati la inghitire prin infiltrarea profunda si anestezierea nervului ce deserveste muschii glotei.Se remite in 1-2 ore.

* Tulburari oculare prin difuzarea anestezicului in orbita, in urma infiltratiilor la gaura infraorbitara sau anesteziilor tronculare ale nervilor maxilar sau mandibular (in spatiul pterigomaxilar). Poate apare un edem palpebral, oftalmoplegie, exoftalmie, diplopie si chiar pierderea temporara a vederii. Tulburarile mentionate sunt tranzitorii si se remit in 1-2 ore.
* Inteparea tesuturilor perioculare si chiar a globului ocular in timpul anesteziei la gaura infraorbitara, cu hemoragii si hematoame intraorbitare si intraoculare, echimoze palpebrale, tulburari persistente de vedere.
* Ruperea acului in cazul unor manopere neadecvate efectuate de medic sau miscari bruste ale pacientului. De aceea se recomanda utilizarea de ace de buna calitate, introducerea lenta a acului si injectarea anestezicului sub presiune moderata, monitorizarea verbala permanenta a pacientului pentru a evita spasmele si miscarile bruste.
sursa foto: drchetan
Reclame

Un comentariu la “ACCIDENTELE ANESTEZIEI LOCO-REGIONALE IN STOMATOLOGIE

  1. Pingback: ANESTEZIA FARA AC IN CURAND IN STOMATOLOGIE | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s