LATEXUL SI ALERGIILE LA DENTIST

Cauciucul natural sau latexul poate declansa alergii manifestate prin tumefactii sau eruptii cutanate si prurit, ca urmare a  unui contact prelungit.
Intalnit in mod normal in numeroase produse de uz casnic si medical, latexul este prezent si in manusile de consultatie si tratament, in mastile faciale sau in diferite componente ale instrumentarului stomatologic.

Deseori afecteaza medicii stomatologi, care utilizeaza ca masuri de protectie profesionala manusile din cauciuc si mastile faciale.
Pot insa afecta si pacientii foarte sensibili, cu  teren alergogen, asa cum sunt cei cu mielodisplazii, cu astm bronsic, multiple interventii chirurgicale cu anestezie generala sau tratamente stomatologice indelungate, cu alergii alimentare cunoscute la banane, castane, alune, capsuni.
Simptomele manifeste ale reacțiilor alergice la produse din latex sunt urticarie, erupții cutanate, lăcrimarea ochilor, mâncărimi, dificultăți la respirație sau respirație șuierătoare, dermatită de contact care se manifestă prin uscarea pielii, descuamare și prurit.  
Tipul cel mai grav de reacție este cea dată de hipersensibilitatea la latex sau de reacția alergica imediată la latex.
Simptomele sunt mult mai  grave și acestea includ urticarie, crampe la stomac, conjunctivită, spasme și tremurături, dureri în piept, scaderea bruscă a tensiunii arteriale și dificultate in respiratie.
În cazul în care aveți una dintre aceste simptome asociate cu alergie la latex, ar trebui să avertizati medicul si sa mergeți imediat la un serviciu de urgenta pentru administrarea intravenoasa de medicamente antihistaminice si corticosteroidice.
Dacă va știți că sunteți alergic la latex sau la orice altceva, spuneți medicului dumneavoastră stomatolog pentru a nu va expune riscului unei reactii alergice si consecintelor acesteia.  
 
Reactiile alergice grave se pot solda cu soc anafilactic si exitus in lipsa unui tratament de urgenta corespunzator. Mentionati toate alergiile avute, inaintea inceperii unui tratament!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s