INDICATII DUPA INSERAREA IMPLANTURILOR DENTARE

Avand in vedere ca inserarea implanturilor dentare este una dintre cele mai scumpe manopere stomatologice, nu cred ca isi doreste cineva sa le piarda,  la scurt timp dupa ce le-a pus. Iata de ce se impune respectarea indicatiilor post-operatorii si a celor de intretinere pe termen lung.

 Inserarea implanturilor dentare se face sub anestezie locala,  cu sau fara sedare intravenoasa, imediat dupa extractia dentara daca alveola este curata, sau  dupa vindecarea acesteia. Uneori cand nu este suficient os, este necesara o augmentare osoasa, dupa care se face insertia implanturilor dentare imediat sau la 6-9 luni. Incarcarea protetica a implanturilor, cu inserarea de bonturi protetice si confectionarea de coroane dentare se poate face imediat sau la 3-6 lun, in functie de  situatia clinica a pacientului.
Postoperator poate aparea durere, tumefactie, edem si echimoze daca nu se respecta indicatiile si prescriptiile medicului. 
De aceea chiar inainte de a parasi cabinetul stomatologic se administraza prima doza de antibiotic si antiinflamator si se aplica o punga cu gheata pe exterior pe partea afectata. Tratamentul medicamentos va fi urmat intocmai precriptiei medicale, ca si recomandarile facute de medic.
Nu se va administra aspirina care poate declansa hemoragii postextractionale.
 Punga cu gheata va fi pusa pe obrazul de partea pe care s-a  pus implantul 10-15 minute, dupa care se pune la frigider sa se raceasca 15 min si apoi alte 15 minute pe obraz si tot asa.. Astfel se evita formarea edemului (umflarea) si a echimozelor (vanataile). In acelasi scop se recomanda repausul la pat si evitarea efortului fizic ca si dormitul pe spate pe 2-3 perne, cu capul ridicat.
Riscul de edem este maxim la 48 de ore de la interventie si multi pacienti se trezesc fericiti a 2-a zi dimineta, ca nu au dureri si nu s-au umflat, uita de punga cu gheata si apoi a 3-a zi vin disperati cu obrazul umflat si vanat!
Eventualele echimoze se evita prin aplicarea de unguente cu heparina pe tegumentele exterioare la locul interventiei.
Se va evita atingerea cu limba sau cu mana a zonei operate, scuipatul, suptul, fumatul sau clatitul gurii cu putere pentru a evita o hemoragie postoperatorie.
In cazul implantelor superioare vecine sinusului maxilar se va evita suflarea nasului care ar putea infecta plaga cu flora din  cavitatea bucala.
Dupa ce trece anestezia, aproximativ la 2 ore dupa interventie, se pot consuma alimente moi (supe, piureuri) la temperatura camerei, nu foarte fierbinti sau foarte reci, si nu pe partea operata. Se recomanda o buna hidratare  pentru o vindecare rapida, se va evita folosirea paiului ce poate disloca cheagul sau declansa o hemoragie.
Igiena se efectueaza normal, cu exceptia cadranului afectat unde se realizeaza doar clatirea usoara cu apa de gura recomandata de medic. Nu se va utiliza dusul bucal in  urmatoarele 10 zlie, pentru a evita desprinderea cheagului  sangvin.
In cazul  incarcarii imediate a implanturilor sau  in cazul aplicarii de proteze, acestea se vor aplica de medic a 2-a zi dupa controlul postoperator, pentru a lasa plaga sa se cicatrizeze, eliminand riscul unei infectii. Acestea vor fi adaptate pentru a nu rani zona din jurul implantelor.
La 7-10 zile de la interventie se scot firele cu care s-a suturat plaga postoperatorie si se evalueaza clinic. Daca exista infectii  plaga nu se inchide, locul este dureros,   mucoasa rosie si edematiata si poate aparea o stare febrila cu senzatie de voma si cefalee. Aceasta nu se va intampla daca se respecta intocmai prescriptia medicala.
Dupa realizarea coroanelor dentare, succesul si longevitatea implanturilor dentare depinde de igiena dentara care trebuie sa fie impecabila si de colaborarea cu dentistul, controalele periodice la 2-4 luni fiind esentiale. Placa  bacteriana si tartrul dentar ca si resturile alimentare ramase pe sub lucrarile pe implanturi pot provoca inflamarea tesutului gingival si periimplantita cu pierderea implantului prin liza osoasa masiva. De aceea utilizarea atei dentare, a periutelor interdentare si a dusului bucal cu apa de gura trebuie sa faca parte din rutina zilnica a purtatorului de implante.  De asemenea detartrajele, periajele profesionale si air-flow-ul vor trebui facute trimestial, iar examenul radiologic anual, daca se doreste pastrareaimplantelor un timp indelungat..
Reclame

4 comentarii la “INDICATII DUPA INSERAREA IMPLANTURILOR DENTARE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s