PASTA DE DINTI SI „E-urile” EI

Pasta de dinti, acest produs de igiena personala nelipsit oricarei persoane preocupate de sanatatea si aspectul danturii, a fost utilizata inca din antichitate. Vechii faraoni ai Egiptului antic foloseau un amestec din din sare gema, praf de menta, floare de iris si piper. Ulterior s-au folosit pulberi de carbon si scoarta de copac amestecate cu miere si diferite substante aromatizante, pentru ca in sec. al-XVIII-lea britanicii sa realizeze prima  pasta dentrifica aplicata cu degetul pe dinti. In sec.al XIX-lea prin adaugarea sapunului apare prima pasta de dinti comercializata in borcane si mai apoi in tuburi metalice. Dupa cel de-al doilea razboi mondial i se adauga emulsificatori si devine un produs de larg consum utilizat pentru igiena dentara.De atunci i s-au tot adaugat diferite substante pentru a-i imbunatatii calitatile:NaF si SnF cu efect anticarie, TiO si AlO cu efect de albire, enzime, aloe vera si clorhexidina pentru scaderea inflamatiei gingiilor.

Si totusi unele ingrediente ale pastei de dinti adaugate cu bune intentii, s-au dovedit a fi toxice.

Astfel fluorul nu este indicat in pastele de dinti pentru copii mici, acestia inghitind o parte din  pasta de dinti, datorita gustului dulce. Fluorul ingerat in cantitate mare poate fi toxic.

Lauril sulfatul de sodiu, agentul de spumare, usuca mucoasele bucale si predispune la ulcere  si iritatii.
Triclosanul, agentul antimicrobian utilizat si in deodorante si sapunuri, poate favoriza dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.
Zaharina, indulcitorul artificial, ca si sucraloza, si tagatoza  sunt legate de aparitia cancerelor.
Ingredientele pastelor de dinti sunt scrise cu litere mici sau deloc si de ce sa nu recunoastem nici nu le citim. Alegem pasta de dinti din supermarket in functie de ambalaj sau pret si deseori cele ieftine contin si ingredientele cele mai periculoase.
Poate ca ar trebui sa investim in sanatatea noastra si sa cumparam o pasta de dinti din ingrediente naturale, cu un bun efect de curatare a dintilor si protejare a gingiilor. Pana la urma cantitatea de pasta de dinti utilizata la un periaj n-ar trebui sa fie mai mare de un bob de mazare, altfel spumarea excesiva diminueaza eficienta periajului, asa ca am putea cumpara o pasta de dinti mai scumpa, care sa nu ne faca mai mult rau decat bine.
Anunțuri

Un comentariu la “PASTA DE DINTI SI „E-urile” EI

  1. Pingback: CODURILE PASTELOR DE DINTI | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s