UN BUN DENTIST POATE AJUTA LA DIAGNOSTICAREA UNOR BOLI GENERALE

Vizitam stomatologul pentru o carie, o durere dentara, o extractie, un implant sau o lucrare protetica, iar cei mai grijulii dintre noi pentru profilaxiile si controalele periodice.

Si totusi, un bun stomatolog poate depista la un control de rutina, si semne precoce ale unor boli generale, asa cum sunt bolile cu transmitere sexuala (BTS), diabetul zaharat, bolile de inima sau cancerele. sanatatea-se-citeste-pe-fata-omului

Astfel sangerarile gingivale, afectarea parodontala si mobilitatea sau chiar pierderea dintilor sunt simptome caracteristice diabetului zaharat.

Retractia gingivala si resorbtia osoasa a osului alveolar sunt si semne de osteoporoza.

Demineralizarile albe cretoase si eroziunile dintilor frontali sunt semne de bulimie la persoanele tinere, care-si provoaca regurgitarea alimentelor ingerate in exces, sau de boala de reflux gastro-esofagian la persoanele adulte cu un regim de viata agitat.

Inflamatiile gingivale si pierderea dintilor sunt semne de boli cardiovasculare, iar unele din acestea sunt  provocate chiar de  aceste afectiuni dento-parodontale, creindu-se astfel un cerc vicios.  cariile-si-parodontopatiile-cresc-riscul-a

Modificarea secretiei salivare ca si consistenta si flux, uscarea mucoaselor bucale, limba incarcata, modificarea perceptiei gustului, adenopatiile ganglionilor sublinguali sau submaxilari, modificarea aspectului si culorii tegumentelor faciale, dau informatii despre afectiuni respiratorii, hepatice si renale, despre care stomatologul ne poate avertiza.

Ganglionii capului si gatului palpabili si durerosi, care nu se amelioreaza in doua saptamani sunt iarasi un semnal de alarma care poate fi tras de un bun medic stomatolog.

Ranile care nu se vindeca timp indelungat, un timp de sangerare sau de coagulare crescut ridica suspiciuni de boli hepatice sau SIDA.

Bolile infectioase au simptomatologie orala semnificativa, semnul Koplik (enantem pe mucoasa bucala si labiala) fiind caracteristic rujeolei, iar limba rosie-zmeurie scarlatinei.

Intoxicatiile cu  mercur produc stomatite, gingivite, salivatie abundenta si halena fetida, iar cele cu arsenic  dau dificultati de deglutitie,  senzatia de sete si coloreaza  tegumentele in cenusiu in cazul  intoxicatiilor cronice.

Iata un motiv in plus de a vizita regulat stomatologul, care la un control atent si amanuntit ne poate avertiza asupra unor boli in stadii incipiente, ferindu-ne de  agravarea si complicarea acestora.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s