STIAI CA PERIUTA TA DE DINTI POATE ADAPOSTI MILIOANE DE MICROBI?


Folositi-o-periuta-de-dinti-mai-performanta-pentru-a-avea-o-dantura-mai-sanatoasa_350mPeriuta de dinti cu care ne curatam dintii si mucoasele bucale nu este  foarte curata, cercetatorii de la Universitatea  Manchester din Anglia au descoperit ca o periuta de dinti neacoperita poate adaposti mai mult de 100 de milioane de bacterii, inclusiv  Echerichia Coli care poate provoca diaree și stafilococi care provoaca infectii ale pielii.

Nici gura umana nu este atat de curata pe cat credem,  peste 700 de specii de bacterii gasindu-se in cavitatea bucala.
Se mentine insa un echilibru daca organismul este sanatos si se poate apara prin mecanisme imune. In perioadele de scadere a imunitatii insa, pot aparea imbolnaviri, de aceea ar trebui avute in vedere o serie de masuri pentru a evita contaminare periutei de dinti.
In primul rand  ar trebui sa ne spalam pe maini inainte de periajul dentar, pentru a nu introduce in gura microorganisme de pe mainile murdare.
Apoi clatirea periutei cu un jet de apa calda inaite de  folosire pentru a indeparta eventualele particule de praf si microrganisme colectate, si dupa pentru a indeparta  spuma de pasta de dinti si resturile de alimente si placa  bacteriana din cavitatea bucala.
Periuta se pastreaza intr-un loc aerisit, uscat, ar fi foarte bine sa fie expus luminii directe pentru sterilizare prin UV, in pozitie verticala, cu  capul in sus. 
 
Nu se pastreaza in acelasi pahar cu o alta periuta de dinti, deoarece se poate atinge si contamina!
Nu se pastreaza in mediu umed in care bacteriile prolifereaza  rapid si nici inchisa in cutii sau sertare care nu-i permit uscarea si-i favorizeaza contaminarea.
Este indicat sa fie situata cat mai departe de vasul de toaleta, deoarece de fiecare data cand se trage apa, milioane de bacterii sunt  aruncate de jetul de apa in aerul inconjurator, de aceea si este indicat sa se traga apa la toaleta cu capacul lasat.
Bine ar fi sa pastram periuta de dinti la bucatarie, in dreptul unui geam, este un mediu mult mai propice si in plus acolo avem si priza pentru alimentare in cazul celor electrice. Ideal ar fi sa avem un  sterilizator electric.
De asemenea, periuta de dinti este un obiect de igiena personala, netransmisibil, indiferent de gradul de apropire sau rudenie, altfel riscand transmiterea de microbi si boli.
Reclame

2 comentarii la “STIAI CA PERIUTA TA DE DINTI POATE ADAPOSTI MILIOANE DE MICROBI?

 1. de ce nu sa avem un bol cu cloramina sau alt dezinfectant langa paharul cu periute, sau sa aprindem o lampa cu infrarosii…sau sa facem baia un spatiu gen preoperatoriu…sigur va vom avea o cavitate bucala de invidiat….si nu numai….

  Apreciază

  • Cloramina este un bun dezinfectant, periutele de dinti insa nu este recomandat sa fie dezinfectate cu cloramina pentru a nu irita mucoasele si gingia.
   Lampa cu infrarosii nu sterilizeaza, poate cea cu ultraviolete, doar ca este un pic cam scumpa.
   Si baia ar trebui sa fie curata, fara a fi aseptica, pentru ca datorita umezelii acolo se pot dezvolta o multime de microorganisme patogene care sa produca boli!
   De invidiat poate fi sanatatea, dantura si acestea prin grija pe care o avem fiecare de noi.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s