FRACTURILE DENTARE CAUZE SI TRATAMENT

Fracturile dentare pot fi produse prin traumatisme masticatorii, ca urmare a consumului de alimente tari (covrigi, paine prajita, gutui, alune, fistic,samburi de fructe), sau prin  loviri, caderi, izbiri in accidentele rutiere, sportive, domestice.


Fracturile dentare pot fi:
coronare, cand intereseaza coroana dintelui (partea vizibila a acestuia in cavitatea  bucala)
radiculare, cand intereseaza radacina dintelui (partea invizibila, din alveola dentara a osului maxilar)
corono-radiculare, cand linia de fractura intereseaza atat coroana cat si radacina dintelui.
Fracturile coronare pot interesa coroana dintelui in totalitate, cand forta traumatismului este foarte puternica, sau  doar partial, de obicei in traumatismele masticatorii. Cele partiale se soldeaza cu ruperea de mici fragmente sau de pereti dentari in cazul unor procese carioase voluminoase sau a unor dinti devitali cu obturatii voluminoase. Fracurarea peretilor dentari se poate produce in timpul masticatiei sau ca urmare a bruxismului ( obiceiul vicios de a scrasni din dinti ) si poate fi foarte dureroasa cand linia de fractura  atinge nervul dintelui, sau peretele fracturat ramane atasat de gingie si prin mobilizare la miscarile de deglutitie, masticatie, vorbire produce durere.
Fracturile radiculare pot fi transversale sau longitudinale, in functie de directia liniei de fractura si  mai pot fi cervicale, medii, apicale, in functie de localizarea acesteia.  Produse de obicei prin traumatisme puternice, sunt extrem de dureroase in special in cazul dintilor vitali cand afecteaza nervul, dar si in cazul celor devitali prin mobilizarea dintelui in alveola.
 
Fracturile corono-radiculare intereseaza atat coroana cat si radacina dintelui. Sunt produse de  diferite traumatisme asupra dintilor cu procese carioase mari sau obturatii voluminoase pe dinti devitali, neprotejati de coroane dentare. Linia de fractura poate fi transversala, sub rebordul gingival, sau longitudinala pe toata lungimea dintelui. Au cel mai prost prognostic, indicatia de tratament fiind extractia dintelui
Fracturile dentare constituie urgente stomatologice si trebuiesc tratate in cel mai scurt timp pentru a evita complicatiile.
 
 
Tratamentul fracturilor dentare
 
Consta in obturarea dintelui cu rasini compozite cu refacerea morfo-functionala a dintelui, in cazul in care este fracturat doar un mic fragment coronar.
Daca linia de fractura afecteaza pulpa dintelui (tesutul viu, dureros) atunci se procedeaza la  devitalizare si tratament endodontic urmat de o obturatie compozita. Recomandat ar fi acoperirea cu o coroana dentara (metalo-ceramica sau integral ceramica) pentru a  evita fracturile ulterioare ale peretilor dentari mai casanti la dintii devitali.
La dintii devitali fracturile coronare se soldeaza de obicei cu pierderea a 1-2 pereti dentari, de aceea se recomanda o obturatie compozita armata cu pivoti din fibra de sticla, sau reconstituri corono-radiculare turnate din aliaje metalice Cr-Co, Cr-Ni, care ulterior vor fi acoperite de coroane dentare.
In cazul fracturilor corono-radiculare, la care linia de fractura este transversala, sub nivelul gingiei, in 1/3 cervicala a radacinii, acestea pot beneficia de tratament conservativ prin gingivectomie cu alveoloplastie daca radacina ramasa prezinta suficienta rezistenta pentru ancorarea unui sistem coronoradicular pe care ulterior sa se confectioneze o coroana dentara. Daca insa linia de fractura este mult sub nivelul gingiei si radacina restanta nu permite o refacere coronoradiculara corespunzatoare si de durata, indicatia de tratament este extractia dintelui, ca si in fracturile longitudinale radiculare sau corono-radiculare.
Fracturile radiculare transversale in zona apexului (varfului radacinii) pot beneficia de tratament conservativ ( devitalizare, tratament endodontic) si pastrarea dintelui sub stricta observatie, dispensarizat, pentru ca in  cazul unor complicatii sa se intervina promt.
Complicatiile fracturilor dentare
 
Netratate, fracturile dentare pot produce:
– leziuni ale partilor moi (limba, obraz), datorita marginilor anfractuoase, ascutite in miscarile de deglutitie, masticatie, vorbire. Acestea sunt extrem de periculoase prin potentialul lor cancerigen ridicat  la persoanele cu igiena si imunitate deficitara.
 leziuni ale gingiei cand se rupe un perete dentar ce ramane atasat si lezeaza gingia. Sunt foarte dureoase la simpla atingere.
– pulpita acuta cand este afecatata pulpa dintelui. Pot fi  foarte dureoase de la inceput, sau cu evolutie progresiva, ajungand pana o durere iradiata  care nu mai raspunde la nici un analgetic <turbarea dintilor>.
– pulpita cronica ce evolueaza asimptomatic, dar se poate complica cu parodontite apicale, granuloame, chisturi radiculare si abcese dentare.
abcesul dentar asociat in special fracturilor corono-radiculare, cu colectare de secretie purulenta la nivelul gingiei si drenare prin sacul gingival, poate determina resorbtie osoasa importanta si alte complicatii septice.
 
Preventia fracturilor dentare
Pot fi prevenite printr-un regim alimentar corect, evitand alimentele tari, spartul nucilor, alunelor, fisticului sau oaselor cu dintii. Nici deschiderea diferitelor recipiente nu trebuie facuta cu dintii ( conserve, curtii/ sticle ). Sportivii care prezinta riscul de accidente in zona maxilo-faciala ar trebui sa poarte gutiere de protectie corespunzatoare.
Si nu in ultimul rand controalele periodice la stomatolog pentru a depista  la timp cariile si fisurile dentare cu potential de fractura
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s