CARIILE DENTARE SIMPTOMATOLOGIE, EVOLUTIE SI PREVENTIE

Cea mai frecventa si cunoscuta  afectiune a cavitatii bucale, caria dentara apare ca urmare a activitatii florei microbiene ce se dezvolta pe suprafetele dintilor, limbii si obrajilor.

Activitatea acestei flore microbiene este favorizata de prezenta placii bacteriene si a tartrului dentar, unde se cantoneaza in numar mare, cat si de ph-ul acid dat de consumul alimentelor si bauturilor dulci. Un factor deloc de neglijat este si fumatul care scade secretia salivara si deci posibilitatea de autocuratire, iar prin gudroanele din fumul de tutun inhalat, favorizeaza depunerea tartrului, mediul propice de dezvoltare al bacteriilor cariogene.
Caria dentara apare ca o pata alba cretoasa produsa prin demineralizarea smaltului, in special prin actiunea acizilor rezultati din metabolismul bacteriilor cariogene.
Daca procesele de remineralizare produse sub influenta ionilor din saliva si stimulate de aportul de fluor din pastele de dinti si apele de gura nu reusesc sa reechilibreze aceste demineralizari,  se rupe echilibrul demineralizare-remineralizare al smaltului dentar si apare caria dentara ca o pata maronie cu lipsa de substanta dentara.
Initial prezenta cariei dentare este semnalata doar de modificarile de aspect ale dintilor. Ulterior apare sensibilitatea la variatiile termice (cald-rece) sau chimice (dulce- acru) ca urmare a permeabilizarii tubulilor dentinari si transmiterii mai facile a excitatiilor termice sau chimice la nivelul terminatiilor nervoase ale dintelui de la periferia camerei pulpare unde sunt localizati si nervi. Cu timpul sensibilitatea se transforma in durere declansata de  excitantii chimici sau termici, durere ce dispare dupa indepartarea excitantului.
Sunt posibile si procese de remineralizare si incetinire a evolutiei cariei dentare ca urmare a unei igienizari eficiente sau a unei alimentatii bogate in calciu si minerale. Ca urmare a proceselor de remineralizare, evolutia cariei dentare catre nerv este incetinita si poate fi chiar asimptomatica datorita dentinei  secundare de reactie ce se depune protejand camera pulpara  si tesutul viu dureros.
De cele mai multe ori insa, evolutia este simptomatica si durerile tranzitorii ce apar si dispar in functie  de stimulii durerosi sunt inlocuite de dureri persistente calmate la inceput de analgezice. Ulterior se transforma  in dureri iradiate in hemiarcada de partea dintelui afectat si pe traseul nervului  ce deserveste zona, spre tampla pentru dintii arcadei superioare sau catre ureche pentru dintii arcadei inferioare. Durerea va iradia in final si in arcada antagonista, dand o durere generalizata cunoscuta sub numele de „turbare a dintilor” care nu mai cedeaza la nici un analgezic si dentistul devine brusc cel mai bun prieten!
Prevenirea aparitiei cariilor dentare se realizeaza in primul rand printr-un periaj corect al dintilor, al mucoaselor limbii si obrajilor, suplimentat de folosirea atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare si de clatirea cu o apa de gura care sa anihileze flora microbiana cariogena. De asemenea se recomanda evitarea alimentelor dulci si lipicioase intre mese, recomandate fiind fructele care aduc un aport energetic si vitaminic asigurand si  curatirea mecanica a dintilor. Evitarea variatiilor termice ce pot produce fisuri ale smaltului, ca si a alimentor si sucurilor acide ce pot demineraliza smaltul favorizand cantonarea cariei dentare in porozitatile smaltului, constituie o alta masura preventiva. Clatirea energica cu apa dupa consumul de alimente de orice fel sau guma de mestecat scad ph-ul salivar, fluidifica saliva si asigura auto-curatirea grosiera a  suprafetelor buco-dentare fiind de asemenea recomandate.
Si nu in ultimul rand controalele stomatologice si profilaxiile dentare periodice sunt masuri recomandate in prevenirea cariei dentare.
Reclame

21 comentarii la “CARIILE DENTARE SIMPTOMATOLOGIE, EVOLUTIE SI PREVENTIE

  1. Pingback: Sangerarea gingiilor si diadetul | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s