AFTELE BUCALE, CAUZE SI TRATAMENT

Afta bucala este o leziune ulceroasa, albicioasa si bine delimitata, localizata la nivelul mucoasei bucale sau labiale. Este extrem de dureroasa si nu trebuie confundata cu herpesul, care este o afectiune contagioasa, provocata de virusul Herpes Simplex in care leziunile sunt pluriveziculoase, veziculele continand un lichid clar la debut.

CAUZELE AFTELOR
– ereditare
– deficientele alimentare, in special vitaminele din grupul B,
– unele alimente: laptele sau produsele lactate, ciocolata, capsunile, nucile, alunele sarate, semintele, ananasul, alcoolul, condimentele, rosiile,  citricele,
– variatiile hormonale, cum sunt cele de la la ciclul menstrual,
– iritatile mecanice produse de lucrari protetice sau proteze dentare inadecvate,
-traumatizarea mucoaselor bucale prin consumul de alimente dure, periaj agresiv cu periute dure, muscarea limbii sau obrazului,
– stresul psihic sau fizic,
– variatiile extreme de temperatura, in special frigul,
– unele afectiuni generale: Lupusul eritematos, Sdr. Bechcet, Boala Crohn, HIV/SIDA

TRATAMENTUL AFTELOR

In mod obisnuit aftele bucale se vindeca spontan si fara tratament.

In cazul aftozelor extinse sau recurente, se indica un tratament simptomatic ce faciliteaza vindecarea prin reducerea dimensiunilor si numarului aftelor si cresterea perioadei de timp dintre puseele aftoase, insa NU IMPIEDICA RECIDIVELE. Tratamentul se individualizeaza de catre medic in functie de intensitatea durerii, frecventa aparitiei leziunilor, istoricul si reactivitatea pacientului.

Tratamentul aftelor se bazeaza pe aplicarea de solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare si vitaminizante.
Aftozele bucale se trateaza cu corticosteroizi topici (hidrocortizon, triamcinolon, betametazona, clobetazol) iar in cazurile grave se administreaza corticosteroizi sistemici intralezionali si imunomoderatori sistemici.
Se recomanda o igiena oro-dentara riguroasa pe perioada tratamentului si evitarea alimentelor dure, crocante, a celor acide, picante sau condimentate ce constituie factori iritanti.

In cazul purtatorilor de proteze dentare, medicul va adapta/inlocui proteza dupa caz si va recomanda clatirea gurii de 3-4 ori/zi cu solutii antimicotice si antimicrobiene.

Aftele minore se pot badijona cu violet de gentiana, xilina sau preparate magistrale pe baza de hidrocortizon si glicerina, in functie de recomandarea medicului. Un asemenea preparat se prescrie doar de catre medic dupa o consultatie prealabila in care se stabileste posibila cauza a aftelor si patologia asociata, deoarece pot exista reactii alergice la unele componente si interactiuni cu medicamentele administrate pentru diverse boli.

De asemenea clatirile cu solutie de bicarbonat de sodiu, aspirina efervescenta, sau infuzie de ceai de musetel/galbenele/salvie de 3-4ori/zi, au efect benefic.

Mare atentie la „solutiile minune” pentru afte comercializate pe internet sau recomandate de cunoscuti fara o pregatire medicala! S-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. 

 

347 comentarii la “AFTELE BUCALE, CAUZE SI TRATAMENT

  1. De ceva vreme am pe obrazul stang in interior o umflatura albicioasa care nu ma deranjeaza ce am obtinut-o in urma muscarii repetate a obrazului. Stomatologul mi-a zis ca nu e niciun pericol, insa azi am observat ceva asemanator si pe buza inferioara, dar si pe cea superioara in numar mare. am dat cu Gengigel si sunt un pic speriata. Ce pot face?

    Apreciază

    • Umflatura albicioasa de pe mucoasa obrazului este orificiul de excretie al unei glande salivare, traumatizat probabil prin muscatura. De asemenea si pe mucoasa labiala exista micro glande ce se pot inflama prin traumatizare fizica sau chimica. Clatiti cu apa de gura Eludryl si dati cu Elugel pe zonele afectate.
      O curatire profesională a dintilor, detartraj si periaj, ar fi benefica.
      Sanatate multa!

      Apreciază

  2. Buna seara. Am si eu o problema legata de cavitatea bucala. Mi-am muscat obrazul in somn, nu stiu cum am reusit si am o rana de 1 cm ca un cos arata. Este foarte dureros, nu pot manca bine, ma doare si la vorbire pentru ca se freaca de dinti. Am dat cu Urgo Afte, s-a mai retras putin dar durerea este in continuare mare. Arata ca un furuncul rosu iar in mijloc o gaura albicioasa.

    Apreciază

    • Buna seara,
      Ceea ce descrieti dv este orificiul de drenaj al glandei salivare parotide, probabil inflamat, avand in vedere simptomatologia.
      Va recomand apa de gura Eludryl cu care clatiti usor dupa periajul dentar obisnuit, eventual aplicati local un gel cu clorhexidina, Elugel.
      Daca durerile sunt mai mult decat o jena, va recomand un antiinflamator pe baza de ibuprofen sau paracetamol.
      Multa sanatate!

      Apreciază

  3. Buna ziua,
    De vreo 6-7 ani, am un nodul cat un bob de mazare nedureros pe falca in interior. In cazul in care l-as opera as putea avea probleme de genul ca nu se vindeca locul operat , fiind locul umed?si ce probleme as avea daca nu il operez?

    Multumesc ca existati si putem apelea la dvs pentru un sfat!

    Apreciază

    • Din cate imi descrieti, nodulul pare a fi orificiul de deschidere al parotidei, o glanda salivara aflata in grosimea obrazului.
      Deci nu trebuie operat.
      Cel mai bine ar fi sa va vada un chirurg maxilo-facial pentru un diagnostic clinic.
      Multa sanatate.

      Apreciază

  4. Salutare @Lucy Vinisnescu , am o problema de ceva timp (nu am o evidenta exacta a zilelor trecute dar banuiesc ca e vorba de mai bine de o luna) pe partea din dreapta jos mi-a iesit o masea de minte iar in interiorul obrazului s-a format o rana albicioasa e asemanatoare ca si cum ar fi o piele moarta ce am dat-o jos de cateva ori cu unghia acum nu mai am asa mari rani dar mi-a ramas ca si o bubita mica destul de rigida la atingere cu limba problema este ca de cand mi-a crescut aceasta masea de minte mi-a aparut acea rana adevaru e ca in cealalta parte am o carie si sunt destul de nevoit sa mananc pe partea cu pricina , uneori ajung chiar sa-mi musc interiorul obrazului accidental.Practic ce ar fi de facut? Sa ma duc la un stomatolog , sa incerc sa nu mai lezez zona cu bubita si sa urmez un tratament? Rana formata era chiar in capatul gurii dupa maseaua de minte , iar aceasta bubita care a mai ramas este situata undeva in interiorul obrazului putin mai sus decat maseaua de minte.

    Apreciază

    • Este o leziune traumatica, datorata masticatiei unilaterale concomitente cu eruptia molarului de minte.
      Recomandarea mea este sa mergi sa-ti rezolvi problemele dentare la un cabinet stonatologic, pentru ca amanand, dituatia se complica: caria cu o infectie cu durere si posibil abces, iar leziunea aceea alba poate degenera chiar si intr-un cancer bucal.
      Asa ca, mai multa preventie, mai putina interventie!

      Apreciază

  5. Buna ziua. Fetitei mele de 2 ani i-au aparut afte pe buza de jos in interior dr mi-a zis sa iau de la farmacie ceva contra aftelor nu a specificat ceva anume .As dori daca se poate o parere ca ce ar fi bun ca nu e prima oara cand face .Ultima oara am dat cu glicerna boraxata .Poate este si alceva mai bun.Multumesc.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Buna seara.fetitei mele de 3 ani iau iesit afte in gurita mai exact pe obraji si pe limba,am fost la medic si mia prescris Epitrim si brufen si un sprai gengival.dar in continuare are febra si iar si iar se repeta febra….febra este insotita cu frisoane….este normal? Cat o sa mai dureze febra,deja avem 3 zile de febra….multumesc

    Apreciază

      • Nu am specificat faptul ca durerea de ureche îmi apare doar când mănânc,aici când practic este atinsa afta cu mâncare……intre timp durerea de gat mi-a disparut (oricum era o durere vaga). În schimb cea de ureche în momentul în care ating afta este frica dureroasa,intepatoare. Știu ca pe limba se găsesc anumiți nervi….ese posibil ca din aceasta cauza sa ma doară urechea în momentul când afta intra în contact cu mâncarea??

        Apreciază

      • Buna ziua. Am o problema asemanatoare, in sensul ca dupa un tratament cu antibiotic la care nu am luat protectie, au inceput sa-mi erupa periodic afte atat bucale care coboara in gat cat si vaginale. Am incercat toate tratamentele posibile si imposibile. Va rog sa ma indrumati catre un medic specialist .
        Mentionez ca am fost la un specialist ORL care a zis ca nu are legatura cu specializarea lui si la stomatolog a carui raspuns a fost asemanator
        Va multumesc anticipat!

        Apreciază

        • Leziunile aparute pe mucoasa bucala si vaginala in urma tratamentului cu antibiotic sunt o candidoza pt care va recomand Nistatin cp 500.000 U.I. 1cp de 3 ori pe zi, sfaramate si supte inainte de a le inghiti fara apa, pt a actiona cat mai mult pe mucoasa bucala, 10 zile.
          Pt mucoasa vaginala exista niste ovule cu nistatin.
          Pt a evita efectele secundare si contraindicatiile in cazul diferitelor boli, consultati medicul dv de familie.
          Sanatate multa!

          Apreciază

  7. Buna ziua.. ajutati.ma va roog ! Nu mai stiu ce sa mai fac. In.urma.cu 3 ani.mi.au aparut aceste afte foarte dureroase si usturatoare. Am fost la ORL,am facut zeci de.analize dar nu mi.au gasit nimic. Acum de vre.o 2,3zile iarasi. Practic nu pot vorbi deloc am gatul umflat si gura la fel..sunt plina in gura..ce sa fac ? Ce sfat imi dati ? Macar ceva sa inceapa sa.mi treaca. Multumesc.!

    Apreciază

  8. Buna ziua !
    Sambata trecuta am facut amigdalita pultacee si mi s-a prescris un antibiotic. La cateva zile dupa inceperea acestuia, mi-a aparut o afta pe obraz, dupa care una pe limba si am observat ca s-au tot extins pe lateralul ei. Aparent infectia din gat da semne ca va trece curand, insa cu aftele, am incercat cu diverse spray-uri si geluri de la farmacie recomandate, glicerina boraxata, bicarbonat de sodiu, spalaturi cu apa , sare si nu par sa se vindece. Problema mea majora este ca nu pot sa vorbesc din cauza durerii,iar maine am examen cu proba orala.
    Ce as putea sa mai incerc in continuare ca sa opresc extinderea lor, sa grabesc vindecarea si sa calmez macar temporar durerile, cat sa pot face fata examenului?
    Va multumesc anticipat!
    O zi minunata!

    Apreciază

  9. Buna,
    Am scris un comentariu pe 29/06/2015 unde povesteam ca de 1 an si jumatate faceam afte continuu, adica aveam pauza intre ele de maxim 2 3 zile si am avut si 3 in acelasi timp. Vizita la medic a fost inutila, de fapt vizitele. Pana la urma am depistat in octombrie care era cauza. TIGARA ELECTRONICA. Din octombrie nu mai fumez, decat ocazional tigari normale. Brusc nu am mai avut nicio afta, chiar daca m-am muscat, chiar daca am baut mancat orice lactate, nu am mai tinut cont de nimic si nu mi-a mai aparut nimic. Pana acum 2 saptamani cand am fumat mai mult intr-o seara din tigara electronica a unui prieten. Rezultatul? a 2 a zi afta :)))). O dovada mai clara a motivului pentru care faceam aftele nu aveam cum sa am. asadar cei care faceti daca fumati tigara electronica, macar incercati sa vedeti daca nu de la asta este. altfel, fiti foarte atenti la ce mancati/beti si ce va declanseaza. Din pacate alta varianta de a detecta motivul pentru care se intampla nu exista si credeti-ma spun asta dupa o experienta de peste 100 de afte :))),

    Multumesc

    Apreciază

  10. Buna ziua sunt disperata ca am ceva eu cret ca sunt afte pe limba sunt aproape de amigdale nu pe toata.limba si sunt de dimensiune un ei gamali de bat de chibrit.si sunt mai multe la un loc nu am avut niciodata suntt fff speriata un sfat va rog..😯😯😯

    Apreciază

  11. Bună! de câteva zile ma doare gâtul, mai rău in partea stângă. Si ma doare când înghit. Azi dimineata am vazut ca am o pata mai gălbuie si in jurul ei e rosu. Pata este in gât, zona amigdalelor. Am fost la farmacie si mi.a recomandat antibiotic si decasept. Ce sa fac?
    PS: eu nu am amigdale de la vârsta de 5 ani.
    Va rog sa ma ajutati cat de repede.

    Apreciază

  12. Buna ziua!
    Am un baietel de 6 ani,si in urma administrarii de antibiotic pentru o amigdalita pultacee au inceput sa-i apara aceste afte in gurita.nu mai poate manca nimic,zice ca il doare cand scoate limba.Este normal?Inca e pe antibiotic,si are niste ganglioni sub mandibula foarte inflamati,se vad cu ochiul liber.L-am pus sa faca gargara cu bicarbonat de sodiu,iar dr.nu mi-a recomandat nimic pentru aceste afte.ce as putea sa-i mai dau?mentionez ca suntem in UK,si aici nu stiu ce inseamna glicerina boraxata!

    Apreciază

  13. Buna ziua, fetitei mele ( are 17 ani ) i.a aparut dupa revelion sub limba, mai exact in jurul zgarciului ca un fel de afte, au fost rosii in parti, iar a doua zi i s.a facut sub limba un fel de firicele albe dar foarte multe.. Aveti idee de la au aparut sau cum ar putea scapa de ele? Multumesc, anticipat, Ana Anton. O zi frumoasa va doresc.?

    Apreciază

  14. baiatului meu(12 ani) de 10 zile are asa zisa o afta..inainte de aparitia acesteia a suferit o urticarie alimentara…c-am la patru zile de la debutul urticariei i-a aparut aceasta afta foarte dureroasa…am mers la medicul de familie care ia dat o apa de gura si un gel:gengigel…pe mine ma ingrijoreaza foarte tare pt ca nu se vede nicio ameliorare de 7 zile…este localizata pe obraz,in interior,in partea stanga sus imediat cum se termina ultima masea,spre gat…arata foarte urat,este o gaura adanca la inceput era galbuie…cand il dau cu acel gel pun pe un betisor de urechi si intra inauntru jumatate din gămălia betișorului…cel mai tare ma ingrijoreaza ca de jur-imprejurul acelei găuri are și ceva crescut,ca o bucătică de carne in plus….iar de jur imprejur este rosu…programare avem din nou la medicul de fam peste doua zile dar eu totusi as merge la alt medic si nu stiu unde?O.R.L,maxilo-facial,unde sa merg?daca imi raspundeti,va rog va pun si o poza sa vedeti si dvs//

    Apreciază

  15. Buna ziua. Am sibeu o intrebare.Fetitei mele de 8 luni i-a iesit in cerul gurii o „afta”, pun ghilimele pentru ca asa arata,dar nu stiu ce este, deoarece in 2 saptamani nu i-a trecut.Am folosit badijonaj bucal, Zyrtec si acum ii dau un siropel pentru imunitate,toate la recomandarea medicului.Intrebarea mea este, ce ar putea fi de nu a trecut nici dupa atat de mult timp.Si ce as putea sa folosesc ca si solutie locala? Multumesc.

    Apreciază

  16. Buna Seara! Am si eu o problema destul de severa. Am aflat de curand ca sunt alergic la ”Fluconazol’. Alergia se manifesta destul de sever prin afte bucle si genitale. Eruptiile si inflamatiile din gura incerc sa le tratez cu tot felul de solutii si geluri bazate pe extract din musetel+ o solutie de gura antiseptica (Betaisodona N3). Medicul mi-a prescris cortizon intr-o grila descrescatoare. In prima faza am stat internat o seara la spital, unde mi-au fost administrate niste medicamente antialergice, Problema s-a agravat de la o zi la alta si nu stiu ce e de facut…. Multumesc!

    Apreciază

  17. Buna seara!

    Acum o luna am inceput sa fiu ragusita timp de 2 saptamani, dupa a inceput o tuse seaca si durere in gat, am luat antibiotic dupa 2 zile timp de 6 zile amoxiklav 1/12h, cu faringo si acc. In urmatoarele 3 zile tusea a inceput sa rupa… Dupa tratamentul cu antibiotic tusea a continuat inca o saptamana… De 4 zile am amigdala dreapta si ganglionul submandibular inflamat, amigdala mi se pare mult prea inflamata si pe deasupra peretele bucal tot din partea dreapta este inflamat si o bucatica dureroasa ca o crescatura in partea superioara a obrazului interior… De azi a inceput sa am aceleasi simptome si in partea stanga a obrazului doar ca nu am crescatura, peretele e dureros in apropierea gingiei… De 2 zile iau nurofen 400mg 3/zi… Tin sa mentionez ca maseaua de minte a dat tot in partea dreapta si mai am o bucatica putin dureroasa din gingie care nu a „cazut”.
    Ce ar trebui sa fac? Un exsudat faringian m-ar ajuta? Sau sa fie vorba de o candida bucala din cauza antibioticului?
    Va multumesc frumos!

    Apreciază

  18. Buna seara.

    In urma cu 5 zile am descoperit de dimineata ca am ganglionii de sub maxilar usor inflamati. Seara cand ma intorceam de la munca m-au luat niste frisoane teribile, iar cand am ajuns acasa si am pus termometrul aveam 39,2 febra. Am luat Larofen, febra a mai scazut dar a doua zi pe la pranz a crescut din nou la 38,7 asa ca am mers la Urgente ORL.
    Medicul mi-a pus diagonsticul de ”rinofaringita acuta cu sindrom febril si adenopatie bilaterala reactiva” si mi-a prescris: Augumentin, Nurofen 400, Citrolin (apa de gura) si Byoparax.
    Miercuri seara am inceput tratamentul si tot atunci mi-au aparut cateva simptome noi: dureri in gat la inghitire si sensibilitate a gingiilor (nu puteam musca din nimic tare).
    Aceste simptome s-au agravat in ziua de joi, iar febra a ramas constanta peste 37, ajungand din nou la 39,1 in noaptea de joi spre vineri.
    Vineri durerile gingivale au devenit tot mai puternice, iar seara am descoperit 2 bubite albe pe buza inferioara. La o cercetare mai atenta am mai gasit bubite si pe buza superioara in interior, pe interiorul obrazului, pe varful limbii si sub limba.
    Sambata (astazi) am mers la farmacie, unde mi s-a recomandat sa iau o pastila de Fluconazol, pastile Drill si o solutie picaturi contra aftelor bucale.
    Din pacate deocamdata starea mea nu prezinta nicio imbunatatire, ma doare toata gura, nu pot sa mananc decat supa, numarul bubitelor a crescut, gingiile sunt rosii si dureroase cand musc si in toata aceasta perioada febra nu a scazut sub 37,3…
    Din cate am citit, cred aceste afte au aparut din cauza Augmentinului pe fondul sistemului imunitar slabit…
    imi puteti oferi ceva solutii de tratament? Sa continui sa iau antibiotic?

    Apreciază

    • Da continuati cu antibioticul si medicatia prescrisa, clatiti gura cu infuzie de ceai de musetel la temperatura camerei si evitati alimentele acide, tari sau fierbinti. Este o reactie a organismului pe fondul scaderii imunitatii. Ar trebui sa se amelioreze in cateva zile. Sanatate multa!

      Apreciază

  19. Buna ziua,de curand am inceput sa ma confrunt si eu cu o afta (o linie alba dureroasa pe obrazul interior). Medicul de familie mi-a recomandat sa o tratez cu glicerina boraxata. Imi puteti confirma acest „tratament” ?
    Va multumesc,o zi buna!

    Apreciază

  20. Buna Seara D-na Lucy

    De ceva timp 4-5 Ani vreau sa zic ma confrunt cu niste afte care ies si stau cam intro saptamina si doua pe partea de jos in special .
    Eu ma aflu in State si am incercat tot felul de ceaiuri . Salvie si musetel . Citrodata si de galbenele .
    Am avut amigdalitele albe timp de doua saptamini dupa care am facut un tratament cu antibiotice . Augmentin timp de 10 zile dupa care acuma iar miau iesit . Stiti vreun produs care il recomandati ce il pot gasii aici online sau ce il pot cumpara din farmacii?
    Folosesc f rar apa de gura deoarece am observat ca si de la ea imi iese si de la rosii si orice produs acid .
    Cind am imunitatea jos imi iasa continuu.
    Orce sugesti sau produs este bine venit
    Va mulumesc mult !

    Apreciază

  21. Buna seara Doamna Doctor Lucy Visinescu,

    Numele meu este Marian Stoica,sunt din Urziceni,si am aflat despre profilul dumneavoastra in timp ce cautam mai multe infpormatii pe internet despre stomatologie si in special afte!
    Doaamna doctor,am si eu o intrebare … se poate???

    Va multumesc frumos!

    Cu consideratie,Marian Stoica

    Apreciază

  22. Buna ziua, de cateva zile mi a aparut pr gingie o linie alba umflata putin si destul de dureroasa si gingia imi par cam palida
    ce ar trebui sa fac ?

    Apreciază

  23. Buna Ziua. Am 23 ani si nu pot scapa de afte. Tin sa mentionez ca tatal meu tot are afte, insa foarte rar, pe cind la mine ele apar intr-un mod foarte haotic, intr-o perioada apar cite 1 sau 2 odata, apoi peste 2-3 luni din nou. Poate fi cauza una ereditara? Si cum as putea sa le tratez?
    Multumesc. Anticipat.

    Apreciază

    • Aftele apar de obicei dupa consumul unor alimente la care unele persoane sunt mai sensibile. Probabil ca ati mostenit aceasta sendibilitate.
      Identificati alimentele care provoaca aparitia aftelor si evitati-le.
      Aftele le puteti trata asa cum am descris in articol.

      Apreciază

  24. Buna ziua, de cateva luni bune ma lupt cu aftele in sensul ca am incontinuu si nu doar una, ci 3-4 in acelasi timp. Am folosit glicerina boraxa si aphtaplus inca din ziua cand incep sa erupa dar nu au niciun efect. Sunt foarte dureroase si ma tin in medie 1saptamana jumatate si dupa cateva zile ce se vindeca imi apar altele. La ce doctor sau ce analize as putea sa imi fac pt aceste afta? Nu mai rezist cu ele ! Multumesc !

    Apreciază

    • Incercati sa identificati alimentele cu potential aftogen care va provoaca aftele si sa le evitati.
      Pentru un consult de specialitate il recomand pe dr. Tovaru specialist in patologie orala de la Facultatea de Stomatologie Bucuresti.

      Apreciază

  25. Buna ziua! Prima data cand m-am confruntat cu aceste afte a fost vara trecuta, m-au chinuit aproape 3 saptamani.De atunci nimic pana anul acesta cand au aparut odata cu caldura si deja au fost 3 „ture”.Mentionez ca am 2 masele carora le-au cazut plombele am si simtit in dreptul uneia ca de acolo s-a format prima afta..de asemenea am observat ca odata ce consum alcool in special tarie..imi apar.Se manifesta urat in exteriorul buzei.Oare asta sa fie cauza?multumesc

    Apreciază

  26. Buna ziua, de 4 zile am afte pe valul palatin, pe omusor, sub limba si in spatele buzei, vreo 18 in total. Ma doare ingrozitor gatul cand inghit, inclusiv alimentele, salivez mult si nu am pot alimenta cum trebuie. MI-a fost prescris Movalis, Urgo pentru afte si Isoprinosine. Am tratamentul de 2-3 zile si inca nu s-a ameliorat, aftele s-au marit chiar. Am fost la urgente si mi-au fost puse perfuzii ca sa ma intremeze, si a doua oara, medicul orelist din spital mi-a dat aftele cu nitrat de argint. Acu ma simt putin mai bine, numai ca aftele s-au mai marit putin, nu doare la fel de tare. Cand ma dau cu Urgo in zona valului palatin, dupa vreo 10 minute se duce filmul protector, din cauza ca incerc sa inghit.Este normal ca aftele sa se mareasca in procesul de vindecare? Este bun daca mananc supa ca sa ma alimentez (sa nu fie acida)? De ce salivez asa de mult? Un sfat pentru cazul meu? Mentionez ca fac gargara cu bicarbonat de sodiu si cu salvie.

    Apreciază

    • Ceea ce descrieti este mai mult decat o simpla afta sau aftoza.
      Salivatia abundenta este reactia de aparare a organismului.
      Alimentatia lichida este singura indicata in acest caz.
      Cat despre tratament, este corespunzator simptomelor descrise, doar ca va doriti vindecarea si nu ameliorarea simptomelor.

      Va recomand un consult la un specialist in patologie orala sau un chirurg maxilo facial.
      Pentru Bucuresti dr. Tovaru este cel mai indicat.
      Multa sanatate!

      Apreciază

  27. Buna,
    Prin octombrie, noiembrie anul trecut au inceput sa imi apara afte. Acest lucru s-a intamplat destul de des cam 1 luna 2 , ma tineau cam o saptamana si imi treceau. Nu m-am gandit la cauze cu toate ca sunt foarte dureroase, dar am mai avut de multe ori. Am 28 de ani si am mai avut afte, dar nu asa des. Ideea este ca din octombrie pana anul acesta prin aprilie mi-au aparut aproape continuu, pe buze sau obraji adica trecea una aparea alta, am avut si 3 la un moment dat in acelasi timp 🙂 din aprilie pana saptamana trecuta nu mi-a mai aparut nimic, deci aproape 2 luni si jumatate. Am incercat sa evit orice lactat, iar cand s-au oprit am inceput sa incerc lactatele pe rand sa vad care dintre ele imi cauzeaza. (stiam ca la anumite lactate imi mai apar, patisem si inainte) cascavalul nu-mi face probleme si cam orice lactat ce a fost fiert inainte. de vreo 2 3 saptamani am inceput sa incerc din ce in ce mai multe si pana la urma am mancat o combinatie de branzeturi. iar rezultatul a fost cel scontat :)). Ideea este ca nu stiu daca este posibil sa fie doar de la un anumit tip de branza. Am mancat si iaurt si am baut si lapte si nu am avut nimic. Probleme cu imunitatea nu pot sa zic ca am, adica nu am mai racit de aproape 1 an si cand racesc in 1 maxim 2 zile imi trece. Am un stil de viata destul de activ. Vreo idee daca pot sa fie cauzate doar de o intoleranta sau o sensibilitate a mea la anumite alimente sau este posibil sa fie rezultatul unei boli pe care o am in corp?

    Multumesc

    Apreciază

    • Nu este o boala ci doar o sensibilitate la anumite produse lactate. Incearca sa le eviti si sa ai la tine Aftolizol, un spray care favorizeaza vindecarea rapida a aftelor bucale. Il gasesti on line.
      Multa sanatate!

      Apreciază

  28. Buna ziua, in urma cu câteva zile mi -a iesit pe varful limbii o afta . Am pus glicerina boraxata , ma clatesc cu apa cu bicarbonat, am pus propolis dar nu mai trece. Nu mai doare atât de tare dar nu mai trece. In cat timp trec aftele si ce as putea sa mai fac sa scap de ea???? Multumesc!!

    Apreciază

  29. Pingback: AFTELE BUCALE, CAUZE SI TRATAMENT | dana1967

  30. Buna ziua,
    Acum 17 zile am inceput sa am o durere in gat destul de mare la inghitit fara niciun simptom de raceala. Am tot luat pe strepsils si nimic. Dupa o saptamana vazand ca nu trece am luat 7 zile antibiotic Amoksiklav. Cand incepuse sa imi treaca durerea cam in a 4 zi de antibiotic am incept sa am o durere f mare la inghitit intr-o parte si am observat o afta pe cerul gurii. Am tot caltit gura cu bicarbonat, am pus si direct pe ea seara la culcare. Afta e inca acolo si acum dupa o saptamana.Nu ma mai doare doar ca am in continuare dureri de gat cand in stanga cand in dreapta. Nu pot sa vad daca am si alte afte mai jos pe gat. Sunt pecata din tara si inca nu am ajuns la niciun doctor pe aici. Ce credeti ca ar trebui sa fac ca nu mai scap de durerile de gat la inghitit. O zi e in dreapta apoi peste 2 zile incepe iar in partea stanga.
    p.s. sunt si dereglata hormonal ca in ultimele 3 luni am avut intarzieri destul de mari ale menstruatiei. Nu stiu daca poate sa aiba legatura cu aceste dureri de gat ciudate.
    Astept un raspuns. Multumesc

    Apreciază

  31. Buna ziua! De 10 ani ma confrunt cu aceste afte. Initial imi apareau vara, cand mergeam la tara. In ultimii ani au inceput sa fie severe:acum doi ani mi au aparut pe amigdale si luna aceasta s-a repetat situatia. Sunt foarte mari si dureroase.. am fost la multe controale si aparent nu se cunoaste cauza. Mentionez ca aparitia acestora coincide cu momentul inceperii menstruatiei in fiecare luna aproape fiind micute, iar primavara-vara ceva mai severe.. de obicei imi apar pe limba,obraji cu cele pe amigdale confruntandu ma de 3 ori doar. Daca variatiile hormonale ar reprezenta cauza, considerati ca pot face ceva sa schimb acest lucru?
    Multumesc!

    Apreciază

  32. Buna ziua!Ma confrunt si eu cu o problema asemanatoare.Cu ceva timp in urma mi-a iesit o afta in partea stanga intre obraz si masea.A spart,iar azi am observat ca in locul ei se vede radacina maselei. Cat de grav poate fi,si daca in aceasta situatie se poate face extractie.Maseaua e retezata si tocmai imi facusem programare ptr, a o scoate.

    Apreciat de 1 persoană

  33. Am nevoie de ajutor urgeeeent! Am avut gripa timp de o saptamana si la ameliorarea simptomelor mi-a aparut pe buza o afta. O am deja de trei zile. E destul de galbena si nu doare. Este normal sa nu ma doara? Nu ma durut deloc nici cand a aparut.

    Va multumesc pentru atentie!

    Apreciat de 1 persoană

  34. urgeent!!!!!!am fost la medicul stomatolog si mi-a scos o masea precizez k mia sangerat gingia 2 ore dupa extractie si mi sa umflat obrazul,a doua zi durere insupartabila.precizez k in locul anesteziei mi sa facut ceva ca o afta dureroasa ce se intampla????

    Apreciază

    • Pe acest blog gasiti si articole despre extractia dentara,indicatii si informatii despre complicatii.
      La locul extractiei s-a format cheagul albicios care initiaza vindecarea plagii. Este normal sa mai doara locul. Evitati alimentele tari si masticatia pe partea respectiva. NU neglijati igiena dentara, menajand zona afectata.

      Apreciază

  35. Buna, am si eu o afta pe gingia de jos si ma ustura cand mananc cand rad cand vorbesc, este ca o mica basica, si mi sa spart ce trebuie sa fac, ma-m dat cu glicerina de 3zile si nu a mers a crescut mai mare si mai dureroasa. Multumesc mult ☺

    Apreciază

  36. Buna! Am o afta ce mi-a aparut ieri dimineata fix langa maseaua de minte. Arata cam asa : http://m.imgur.com/Vjtncc3 . Iau nistratina si m-am dat cu glicerina si apa cu bicarbonat. Ma doare si cand inghit zona aia si e un pic rosiatica. E doar o afta? Eu sunt plecata din tara si abia maine ajung acasa si am nevoie de parerea unui specialist sa ma linistesc. Multumesc

    Apreciază

    • Poate fi atat o afta cat si o leziune traumatica. Examenul clinic face diagnosticul diferential. Poza nu este foarte clara. In cazul tau iti recomand o igiena bucala riguroasa si tantum verde apa de gura dau drajeuri care au si un efect anestezic pe langa cel antiseptic. Nu te astepta la o vindecare rapida, poate chiar recidiva.Sanatate!

      Apreciază

  37. Buna ziua am o fetita de 2 anisori si are afta pe limba mi-a recomandat medicul glicerina cu vit A, nistatina am facut-o zilnic si a trecut o saptamana si nu i-a trecut nu manaca nimica si ii este greu si sa inghita ce sa fac? deja sunt albe Multumesc

    Apreciază

  38. Buna ziua. Mi-a aparut acum 1 luna o afta mica pe interiorul buzei de jos, si ca orice afta in primele zile a durut pana a inceput sa se vindece. Problema e ca afta nu s-a vindecat nici pana acum, si a ramas in loc o zona cam cat un bob de piper mai tare la palparea cu limba, si usor mai inchisa la culoare decat tesutul din jur, si in varf o besica mica proeminenta (ca un cos) pe care am spart-o de vreo 3 ori cu dintii cand a devenit moale si aproape transparenta, dupa care curgea sange si dadeam cu albastru de metilen. Imi este frica nu fie altceva din moment ce nu vrea sa se vindece.

    Apreciază

    • Din descriere pare mai repede o leziune traumatica decat o afta. Nu o mai stoarceti si incercati sa o feriti cand mancati. Clatiti cu infuzie de ceai de galbenele si musetel pentru cictrizare si vindecare. Multa sanatate.

      Apreciază

  39. Buna! De 3 zile mi’a aparut o afta pe varful limbii. Am avut frisoane, febra, dureri la toate incheieturile, gingia acopera molarii de minte si e foarte inflamata si dureroasa. Dureri mari de gat (ca si o taietura de lama la inghitire).Ganglioni umflati, dureri mari de urechi. Am luat Nistatin si Brufen (la indicatia medicului de familie). De ieri mi-au aparut tot mai multe afte prin gura, prin gat, pe langa molarii de minte. Ganglionii sunt tot mai umflati. Bineinteles ca nu pot manca de cateva zile.. Ce ma sfatuiti? Multumesc

    Apreciază

    • Buna ,la 18 ani am avut afte in gat cu febra care au fost tratate cu o solutie direct pe ele [era ceva din Franta cred, oricum f. bun ] ,timp de 33 de ani nu am mai avut nici una dar in ultimele 3 luni mi-au aparut de doua ori tot in gat, extrem de dureroase.De ce credeti ca au mai aparut dupa atita absenta [ambele episoade au fost pe fond de raceala dar pe un fond incomparabil mai bun dpdv al stresului ,fumatului, regimului alimentar din ultimii 2o ani ] si de ce tot in gat si nu in alta parte ? Va multumesc anticipat.

      Apreciază

  40. Am o basicuta transparenta, mica cat varful unui chibrit in cerul gurii care apare dupa ce mananc. Persista cateva ore, apoi se sparge si trece, dar reapare mereu in acelasi loc dupa 2-3 zile. Aceasta se intampla de 2-3 luni si este foarte putin dureroasa atunci cand se sparge, mai mult o jena. Am fost si la stomatologul meu si nu a stiut ce este. Am folosit un an de zile pasta de dinti Lacalut Activ, posibil sa-mi fi daunat? Ce ar putea fi si ce sa folosesc? Sunt din Pitesti.

    Apreciază

  41. Buna seara, am si eu o mica problema. De ceva timp simt ca linia alba de la mijlocul obrazului sting se inflameaza periodic (simt acest lucru cu limba, se vede in comparatie cu linia de pe obrazul drept, dar si ustura nu foarte tare: la atingere, cind zimbesc, etc). Acest lucru e deranjant din cauza frecventei pentru ca in ultimile 2 luni cred ca s-a intimplat de 3 ori cu siguranta. Trece in aproximativ 5 zile fara sa fac ceva special. Cel mai tare ustura in apropierea buzelor.As vrea sa stiu care este cauza si sa o elimin pentru a nu avea astfel de probleme in contunuare.Multumesc anticipat pentru raspuns 🙂

    Apreciază

    • Este linia alba jugala, formata la nivelul interconectarii celor doua arcade dentare.
      Probabil ca ocluzia/interconexiunea dintilor de pe cele doua maxilare s-a modificat fie prin mestecarea alimentelor pe o singura parte sau preponderent pe o parte, respectiv cea lezata, sau prin migrarea unor dinti ca urmare a unor spatii goale ramase dupa extractii.
      Este posibil sa fie de asemenea dinti sparti sau obturatii/plombe incorect adaptate/finisate.
      Pentru prevenire consultati medicul stomatolog sa remedieze cauza care produce acest inconvenient, iar pentru ameliorare clatiti cu ceai de musetel si galbenele la temperatura camerei.
      Multa sanatate!

      Apreciază

  42. Buna ziua!
    De aproximativ 6 luni (cel putin de atat timp a inceput sa ma preocupe), a inceput sa-mi apara un fel de ulceratie in interiorul brazului drept in dreptul maselelor.
    Ulceratia nu este dureroasa, apare ca o zona abraziva apoi se inroseste si trece foarte greu (2-3 saptamani).
    A reaparut la interval de 2 luni iar acum in 3 locuri, pe aceiasi parte.
    Am consultat 3 medici si toti mi-au spus ca este mecanic, fie ma musc fie de la unele alimente dure.
    Este posibil sa dureze asa mult vindecarea? Precizez ca am o igiena orala buna, am luat de la bicarbonat la ceaiuri, ulei de catina… cum mananc ceva in cealalta parte, simpt cum se irita si zona cu probleme.

    Multumesc !

    Apreciază

    • Perioada de vindecare poate fi prelungita si traumatismele masticatorii repetate, ca urmare a unei ocluzii/muscaturi deficitare.
      Indicat ar fi reechilibrarea ocluziei prin tratament ortodontic sau schimbarea lucrarilor protetice inadecvate.

      Apreciază

      • Va multumesc pentru raspuns! Am 32 ani !
        Pentru ca am mai avut si s-au vindecat sunt oarecum linistit insa ma streseaza doar gandul ca sunt acolo si incerc sa mestec doar in stanga ceea ce este destul de deranjant.
        Mai nou am facut si un tic prin a verifica cu limba zona, ceea ce a dus si la o sensibilitate a ei .
        Leziunea nu sangereaza, pare a fi in profunzime ca si cum ar fi strivita zona, dimineata portocaliu pal iar in timpul zilei dupa masticatie rosie si usor imflamata.
        Astept sa se vindece si voi merge la stomatolog pentru o eventuala corectare a maselelor de pe partea dreapta daca este necesar.

        Apreciază

        • Nu este in regula masticatia unilaterala pentru ca veti face o deviere a maxilarului cu probleme ulterioare in articulatia temporomandibulara.
          Pentru linistea dv, mergeti sa va vada si un specialist in chirurgie maxilo-faciala sau in patologie orala. Ii gasiti in clinicile universirare sau in spitalele de urgenta mai mari.

          Apreciază

          • Din pacate si alt specialist mi-a confirmat ca poate fi ceva chimic insa nimic sigur.
            Leziunea este de aproape 3 saptamani si s-a extins usor.
            Se poate vedea in foto de mai jos (se copie adresa in browser).

            Multumesc pentru raspuns !

            Apreciază

  43. Buna ziua fetitei mele de 5 ani i.au iesit azi niste basici micute,micute p limba sune k nu o doare nu o ustura c pot face sa scapam d ele si d c au aparut? Multumesc mult!

    Apreciază

    • Nimic in mod deosebit. Incercati sa periati limba cu periuta uscata inainte de perierea dintisorilor sau stergeti limba cu un tifon steril infasurat pe indexul mainii dv. Cateva zile clatirea gurii cu ceai de musetel neindulcit ar fii minunat.

      Apreciază

  44. ..cum sa scriu..buna dimineata la aceasta ora..o afta rebela ma tine treaz ..e undeva lateral de amigdale.. doare si ustura rau..piersice cu puf, mere si rosile sunt de vina Doamne si ce mi plac ..de acum pofta,n cui..acum stiu ce nu trebuie sa mai fac..mersi Lucy..!!

    Apreciază

  45. buna,am si eu o nelamurire..pe obraz,in interior,langa ultima masea,am o umflatura,ca o carne,care uneori incepe sa ma doara si sa se mareasca in dimensiune cateva zile ,apoi trece si nu mai simt nimic,este albicioasa asa….m am muscat de mai multe ori de obraz cand mancam,accidental,plus ca am o masea care este sparta,si cred ca se tot atinge….si periodic se intampla sa se inflameze si sa se umfle,cred ca am patit asta de vreo 3 4 ori pana acum..la intervale destul de mari de timp.ce poate fi? m am uitat pe google la poze cu afte,si unele poze descriau perfect ce am si eu.sunt periculoase?mentionez faptul ca nu sangereaza,si nici nu ma doare insuportabil,mai mult este o jena asa,os enzatie incomoda

    Apreciază

    • Ceea ce semnalezi tu este linia alba a obrazului, o linie albicioasa usor reliefata la nivelul imbinarii dintilor celor doua arcade in pozitie de repaus, traumatizata si inflamata ca urmare a dintelui/maselei sparte.
      Trateaza acest dinte si problemele tale vor disparea. 🙂

      Apreciază

  46. Buna seara ! Anul trecut ,prin martie am facut operatia de amigdalite iar de atunci ma confrunt intens cu durere in gat iar azi noapte m.am trezit efectiv din somn cu o durere in partea stanga unde era amigdala . Nu pot sa vad nimic dar am simtit ca un fel de brobonita ,….am dat dimineata cu o solutie facuta la farmacie special pentru afte si m.a lasat putin durerea . Problema e ca acum m.a luat cu putin durere si usturime si in partea dreapta ,e ca si cand asi avea o mica rana ! Am facut gargara cu o solutie antiinflamatoare si antimicrobiana ! Acum stau cuminte si nici nu pot manca ,….in laterale ma ustura si am o senzatie ciudata ! E cazul sa merg la medic ? Va multumesc anticipat ! O seara buna !

    Apreciază

    • Problemele medicale se rezolva de obicei de catre medic, dupa o consultatie live 😉
      Uneori descrierea simptomatologiei este subiectiva si poate induce in eroare, asa ca cel mai bine mergi la medicul tau de familie la o consultatie si evita automedicatia in urma auto-diagnosticarii on-line.
      Medicina nu se invata in sase ani de facultate ci toata viata, asa ca te poti usor insela.

      Apreciază

  47. Buna seara!
    Acum cateva zile am fost la detartrajul dentar anual, tratamentul a decurs bine, in general nu am nicio problema la nivelul dintilor, insa dupa 2 zile am folosit apa mea de gura, pe care am folosit-o jumatate de an inainte, atunci nu am intampinat nicio problema in a folosi acea apa de gura. Cel mai important si rau lucru este ca dupa 2-3 zile de când am folosit apa de gura mi-au aparut un ciorchine de 5-6 afte albe mici pe gingie (cred ca sunt afte….) nu dor, doar ca vad ca s-ar inmulti si s-ar face mai mari pe zi ce trece si totusi nu mananc pe partea respectiva pentru a nu complica problema…. Acum nu stiu daca apa de gura, detartrajul sau faptul ca 3 zile consecutive am baut ceai verde ar fi motivele acestui eveniment neplacut… numai d-voastra puteti sa imi spuneti ce am facut gresit ptr a sti pe viitor sa evit a mai face. Mai voiam sa va spun ca nu mi-au mai aparut vreodata afte sau alte boli la nivelul cavitatii bucale sau a gingiei. Va rog din suflet sa imi spuneti ce pot sa fac sa scap de aceasta problema, ce sa fac pe viitor pentru a evita sa mai apara si daca stiti sa imi spuneti de la ce au aparut. Sper sa nu fie vreun tratament dureros, pentru ca sunt mai fricoasa de fel.
    Va multumesc !

    Apreciază

    • Nu cred ca sunt afte daca nu dor.
      Inclin sa cred ca este mai degraba o reactie alergica la ceaiul verde.

      Inlocuieste apa de gura cu infuzie proaspata de ceai de galbenele si musetel cu care clateste energic dimineata si seara dupa periajul dentar riguros. Multa sanatate si sa auzim de bine!

      Apreciază

  48. Buna ziua! Am 25 de ani si de vreo 3 zile mi-au aparut pe limba, spre baza, multe basici…par carnotei din limba, sa ma exprim asa, nu dor, nu ustura, nici nu le simteam daca nu ma uitam in oglinda, dar sunt acolo.Am bagat degetul si am impresia ca sunt adanc in jos. Mentionez si ca limba s.a deformat putin in partea stanga si ca este usor alba pe alocuri. Ma dau cu glicerina boraxata si spalaturi cu bicarbonat dar fara rezultat. Nu pot ajunge la dr decat peste o saptamana. Va rog sa imi dati o parere si va multumesc anticipat

    Apreciază

    • Ceea ce descrii tu sunt papilele linguale hipertrofiate( marite) fie de la ceva din alimentatie, medicatie sau ca simptom de boala.
      Recomand consultarea de urgenta a unui specialist in patologie orala sau chirurgie BMF, pe care il gasesti la o Clinica Universitara.

      Apreciază

  49. Numele meu este Victoria de la Oslo care trăiesc în Marea Britanie, vreau să depună mărturie despre Dr. Michael Osas, Dumnezeu va continua să vă binecuvânteze din belșug pentru faptele bune pe care le faci în viața oamenilor, voi continua să scriu bine și postarea de marturii despre te pe internet, am fost testat HIV pozitiv în 2011 și s-au simtit deprimat tot acest timp, până când am văzut un blog despre Dr. SAOS Micheal vindecat oameni cu ierburi și puteri spirituale, nu am crezut, dar am decis să-i dea un încerca, l-am contactat și a urmat instrucțiunile date spre surprinderea mea, am avea, de asemenea, vindecarea mea, eu sunt atât de fericit să fie vindecat, așa că am promis pentru a transmite acest mesaj către lume. Dacă aveți orice problemă sau vă sunt, de asemenea, infectate cu orice boală cum ar fi HIV / SIDA, Staphylococcus, herpes Cancer vă rugăm să trimiteți e-mail la dr.Micheal Osas-l acum herbalcure4u@gmail.com. Eu garantez pentru el 100%, poți să-mi adăuga pe facebook: coolbabytp sau coolbabytp4u@facebook.com

    Apreciază

  50. Buna ziua am 20 de ani.. si de 5 zile.. sunt racit.. gatul rosu febra.. si mi-au aparut si niste afte.. am fost la doctor mii sa spus ca am herpangina:) mi-a dat decat.. nurofen.. paracetamol pt febra.. si glicerina boraxata pt afte.. 🙂 degeaba.. ma trezesc cu dureri mari.. din cauza aftelor.. nu mananc nimic de 5 zile.. decat supa pot.. si ceai sa beau.. pana si un fresh daca beau ma ustura gura rau.. 😦 ce sa fac? HELP ME !!!

    Apreciază

  51. Mulțumesc pentru răspuns. Însă sunt din ce în ce mai disperata ptr ca ieri nu a mâncat nimic . Menționez ca nu bea lapte de vaca co lapte praf topfer. Mă simt legata de mâini și de picioare. Totuși joi avem bilet la avion.pana atunci nu i nici un zbor. Ce sa fc? A slăbit și e deshidratată.

    Apreciază

    • Incercati sa o hidratati sub orice forma si reduceti expunerea la soare. Ceai de musetel sau galbenele la temperatura camerei ar fi bun si pentru hidratare si pentru dezinfectarea si vindecarea leziunilor.

      Apreciază

  52. Bună ziua.sunt cu fetița mea în vârstă de 2 ani jumate la mare în Turcia. Gura ei e plina de afte în special limba.mi sa prescris un gel și un spray. De 2 ori pe zice merg cu ea la cabinet ptr ai curata gura.mancare nu manca decât lapte cu cereale.as dori sa știu dacă apa marii îi face rău apa piscinei soarele? De medicamente ce spuneți? Aftadur gel și aftadur spray. Mulțumesc

    Apreciază

    • Este in regula tratamentul, insa laptele s-ar putea sa fie cauza aftelor. Incercati cu ceai sau sucuri proaspete de fructe. Expunerea la soare s-ar putea sa nu-i priasca, incercati sa o feriti sub o umbrela sau mai la umbra undeva. Starea generala a copiilor in asemenea situatii este proasta, din cauza durerilor greu de suportat.

      Apreciază

  53. As avea si eu o intrebare poate un pic prosteasca. Am o afta de cateva zile; imi alaptez fetita in varsta de 6 luni. Este posibil sa faca si ea afta? Va multumesc anticipat!

    Apreciază

  54. Buna ziua. Am o fetita de 2 ani si are afte in gat. Cu o saptamana inainte am fost intr-o excursie cu niste prieteni care au doua fetite de 9 si 2 ani. Inainte de plecare cea mare a facut febra 39 si afte in gat. Au tratat-o iar la trei zile a facut si surioara cea mica la fel febra 39 si afte.Inn doua zile a scapat. Am fost foarte atenti sa nu foloseasca jucariile fetitei mele, dupa excursie nu ne-am mai intalnit , cu toate acestea fetita mea a facut dupa patru zile febra 39 care ceda foarte greu la antitermice si afte in gat. Initial am crezut ca are rosu in gat , dupa doua zile au aparut bubitele si a aparut una si langa gurita . I-am dat de la plafar propolis C cu echinaceea, oscilococcinum si antitermice. Suntem si sub un tratament pentru limbrici cu Wormex. Tot ce v-am spus poate avea legatura? Mai am doi baieti de 12 si 9 ani care au fost si ei in excursie. Pot lua si ei. Din cate am vazut nu sunt contagioase. Dar se pare ca noi de la altcineva le-am luat. Astept un raspuns. Multumesc.

    Apreciază

    • Ce descrieti aici pare sa fie manifestarea unei viroze care se poate asocia cu diverse eruptii la nivelul amigdalelor, care sa nu fie neaparat afte.
      Tratamentul aplicat fetitei este in regula.
      Consultati si un pediatru pentru a indeparta orice suspiciune.
      Multa sanatate junioarei!

      Apreciază

  55. Am de cateva luni o afta sub limba. Este ca o basica si este destul de marisoara si ma doare ingrozitor. Am luat FLUCOVIM 50 mg, le-am terminat si nici un rezultat…

    Apreciază

  56. Buna seara. Am de cateva luni afte si nu mai imi trec! mi am dat local cu glicerina cu propolis si dupa aceea am folosit gengigel care doar pe moment imi potolea durerea. ce as putea face? si mai exact cat m ar costa un tratament pt ca in momentul de fata am intrerupt facultatea si nici nu lucrez. multumesc frumos

    Apreciază

    • Incearca sa identifici alimentele care iti produc aftele si evita-le. Pastreaza o igiena riguroasa a gurii si aplica indicatiile din articol. In plus iti mai recomand Aftimed, pe care-l gasesti pe site-uri on line.

      Apreciază

      • Am incercat din mesaje sprayul tantum verde si mi a creat senzaria de gura uscata chiar si dupa cr beam ceva si daca nu beam de exemplu 30 d min ceva ma innecam asa ca dupa 2 zile am renuntat..credeti ca aftamed imi va crwa aceiasi senzatie?pt ca nu vreau sa mai dau banii aiurea ca de 8 luni tot incerc diferite solutii..iar alimentele da le evit laptele ciocolata citricele dar imi apar chiar daca nu mananc nimic de noaptea pana a 2a zi dupa masa. Si as mai vrea sa stiu daca fumatul afecteza(oricum de vrea 3 luni am renuntat)dar mai imi doresc sa fumez din cand in cand..

        Apreciază

        • Renunta definitiv lafumat si alcool sau apele de gura cu alcool. Supravegheaza alimentatia, fa o igienizare profesionala la un cabinet stomatologic si respecta cu rigozitate regulile de igiena orala!

          Apreciază

  57. buna ziua!am si eu o intrebare si va rog din suflet sa ma sfatuiti ce as mai putea face pentru baietelul meu de 2 ani si o luna care are afte in gurita,pe limba ,in gat,gingiile sunt unflate……am fost la medic si ne-a recomandat injecti timp d trei zile(ambicilina,gentamicina si hidrocortizon)l-am facut si il mai fac cu glicerina boraxata cu nistatin si cu tantum verde,dar degeaba…… sunt deja 5 zile si nu au nici un efect,nu poate sa manance,mai avem noroc ca mai bea laptic,dar din cate am inteles nu e prea indicat desi medicul a zis ca pot sa ii fac un gris cu lapte sau budinca…….va rog sa ma sfatuiti si d-voastra ca nu mai stiu ce sa mai fac.Va multumesc

    Apreciază

    • In anul 2014 mai exista pediatrii care recomanda antibiotic injectabil la un copilas de 2 ani pentru o eventuala amigdalita???? Pun pariu ca nu i-a facut nici exudat, putea sa fie viral, caz in care normal ca antibioticul nu are nici un efect. Sarmanul copil, nu-i deajuns ca il chinuie durerile din gurita, mai trebuie sa il chinuie si cu injectii. Schimbati medicul pediatru!!! A ramas cu cunostintele medicale in anii 70!! Pentru aftele din gurita aplicati sfaturile date de Dna Dr in articolul de mai sus!

      Apreciază

        • Aveti dreptate, dar nu neaparat de aia eram eu revoltata, ci pentru ca in secolul antibioticelor moderne cu administrare orala pentru copii, dl doctor i-a prescris antibiotic INJECTABIL unui copil de 2 ani. Injectiile ar trebui sa ramina ca ultima optiune, pentru cazurile grave, spitalizate, zic eu, si nu doar eu: cea mai buna pediatra pe care am cunoscut-o, Dr Zaharie Gabriela din Cluj, afirma aceeasi chestie acum 12 ani, cind nu exista o paleta atit de larga de antibiotice cu administrare orala ca acum. Pacat de chinul copilasului.

          Apreciază

          • Si eu cand eram copil eram ingrozita de ideea de injectie.
            Ulterior in facultate am aflat ca tratamentul injectabil este mult mai eficient pentru ca ajunge mai repede acolo unde este nevoie si evita tractul digestiv protejandu-l.
            Asa ca acum ca medic, nu mai sunt atat de pornita impotriva injectiilor care pot fi facute cu blandete copiilor cu beneficii mai mari decat tratamentele cu administrare orala. Intre o intepatura si o boala de stomac sau complicatiile unei boli ce ati alege ?

            Apreciază

          • No offence, dar intre trauma unei injectii la un copil de 2 ani si iritatie gastrica (care poate fi prevenita daca se administreaza protectoare gastrice odata cu antibioticul) as alege-o fara ezitare pe a doua. Din pacate am intilnit multi medici, mai ales la tara, care se grabesc sa prescrie injectii copiilor, antibiotice depasite moral si ineficiente, fara exudat, fara urocultura, nimic, doar asa dupa ureche. Chiar mie mi s-a intimplat pe cind eram o mamica mai tinara si fara foarte multe cunostinte medicale. Asa cum am mai spus, una din cele mai bune pediatre din Ardeal, profesoara universitara, spunea exact acelasi lucru: sa chinui un copil mic cu penicilina sau ampi/genta injectabil, mai ales cind nu esti sigur daca e viral sau bacterian, e ”aiurea”, ca sa ma exprim blind…

            Apreciază

          • Sub nici o forma penicilina la copii pana in 10 ani, pentru ca acum se mineralizeaza dintii definitivi si pot capata o coloratie galbena cu striatii, deloc estetica.

            Cat despre antibiotice, mai usor cu ele atat la copiii cat si la adulti, ca germenii se adapteaza mai repede decat pot inventa farmacistii altele mai puternice.

            Apreciază

  58. buna seara .am un baiat de 6 anisi jumatate si are afte de 2 sapt si 3 zile iam dat cu glicerina ce contine nistatin nu ia trecut deloc la durut in prima sapt foarte tare nu putea manca acum poatre mancat dar tot are si pe buze si pe limbuta ,inainte sa apara aftele iam dat sirop si antibiotic pentru ca este racit si acum este ragusit de 3 zile nu mai stiu ce sai fac ca sai treaca farmacistu nea spus sai facem analize sa naibe vreun microb mare ,cepot sa fac?

    Apreciază

    • Daca este atat de grav pe cat spuneti, poate ca ar trebui sa-l vada un specialist pentru a-i prescrie un preparat magistral. Poate fi si o micoza data de tratamentul antibiotic si atunci este de recomandat badijonarea cu glicerina boraxata cu nistatin, efectele fiind vizibile dupa 7-10 zile. In cazul aftozei se asociaza tratamentul local cu unul general asa cum am mentiont si in articol, prescriptia facand-o un specialist in patologie orala.

      Apreciază

  59. Buna! Am20 de ani si de cativa ani buni ma confrunt serios cu problema aftelor. Imi apar afte in fiecare luna in perioada menstruatiei,plus mai este cand apar de mai multe ori pe luna si nu neaparat doar una singura. Sunt de marime medie,foarte dureroase si imi dispar doar intr’o saptamana,poate si mai mult. Am fost pe la doctori,nu am aflat nimic concret,decat ca am o capacitate imensa de a acumula bacteriile la nivel bucal. Am incercat pastile de nistatina,apa cu musetel,bioparox,bicarbonat de sodiu etc si nu imi trec. Am observat in schimb,ca in urma unui tratament cu apa de argint nu au mai aparut o luna intreaga,iar apoi,a aparut o afta mica nedureroasa si a disparut repede! Dar stiu ca nu pot lua in continuu apa de argint,trebuie sa fac o pauza fiindca dauneaza sanatatii,am terminat tratamentul si au inceput iar sa apara la fel de dureroase:( iar acum caut o alta modalitate sa imi rezolv problema si sper din suflet sa ma puteti ajuta cumva!

    Apreciază

    • Aftele apar ca urmare a scaderii imunitatii in diferite perioade, cum sunt cele ale ciclului menstrual, sau la diferite alimente amintite in articol. Incercati sa asociati aftele cu alimentele consumate si sa evitati aceste alimente. In plus o igiena bucala riguroasa, chiar si in perioada in care sunt afte si aplicatii de Aftamed local la primele simptome pot fi de real folos.

      Apreciază

  60. Buna seara,
    Am fost la dentist acum o zi si mia fost extrasa o masea si plombata alta . Astazi am observat ca jumate de limba (in lung) pe partea extractiei are o culoare spre alb-galben si o simt ca si cum ar fi un pic uscata. Poate fi de la anestezie , trece sau ar trebui sa iau ceva?
    Va multumesc foarte mult

    Apreciază

  61. Buna ziua… Am si eu o problema legata de afte… Am fost la dentist sa imi rezolv numeroasele probleme dentare si dupa o operatie mi-au aparut mai multe afte f apropiate una de cealalta… Am cerut la farmacie ceva pt afte si mi s-a recomandat Aphtaplus si l-am luat… As vrea sa stiu daca este folositor… Pana acum m-am dat de 2 zile si nu a aparut nici o imbunatatire… Multumesc

    Apreciază

    • Daca nu a aparut nici o imbunatatire, inseamna ca nu este ceea ce va trebuie.
      Incercati unul din remediile indicate in acest articol si daca nici atunci nu apare nici o schimbare intrebati stomatologul la care ati fost la tratament.

      Apreciază

  62. Buna ziua. Am un baietel de 4 ani si 9 luni. acum 3 zole mi-a spus ca il doare gatul si am fost la medicul de familia si ne-a spus ca a facut afta( probabil din cauza antibioticelor, a fost de multe ori foarte bolnav in ultima perioada). Ca si tratament ne-a prescris mistati+anestezina+albastru de metil+ glicerina boraxata.
    souneti-mi in cat timp dispar aftele si daca pot reaprea? ce mai pot face in afara de al da cu aceea solutie in gurita?

    Apreciază

    • Aplicati preparatul prescris de medic si incercati sa evitati alimentele care accentueaza durerea cum sunt citricele, rosiile, sarat, condimentat, mentinand o igiena bucala cat mai buna pentru a evita suprainfectarea.

      Vestea buna este ca trece in cateva zile, vestea proasta este ca aftele pot reaparea.

      Incercati sa identificati ce a produs aparitia aftei, ce a mancat in ziua aparitiei si suspicionati a fi cauza, pentru a evita pe viitor. Poate fi ciocolata, lapte de vaca, dar si pasteurizat sau iaurt, citrice, rosii, alune sau un alt aliment. Incercati sa determinati cauza si sa o evitati, iar acum reduceti simptomatologia si administrati si infuzie de ceai de galbenele cu musetel, cu efect dezinfectant si cicatrizant.
      Multa sanatate si vindecare grabnica!

      Apreciază

  63. Buna ziua, am si eu o problema, acum vreo 3-4 saptamani am fost la dentist sa imi scoata o masea care este chiar langa maseaua de minte. Bineinteles ca de la anestezie si rana a ramas putin umflat si am impresia ca 3-4 nopti la rand mi-am muscat partea interioara a obrazului fara sa vreau in somn si mi s-a facut ca o chestie alba aspra nu stiu cum sa explic ca un fel de ata chiar pe interiorul obrazului langa maseaua de minte. Nu ma doare deloc dar e acolo de ceva timp, eu cred ca este din cauza ca in somn tot musc acolo si se face mai rau. Ce parere aveti? Multumesc.

    Apreciază

    • E posibil sa va fi muscat obrazul datorita anesteziei, insa leziunile acelea au disparut in cateva zile.
      Pe fata interna a obrazului, pe mucoasa jugala, in termeni de specialitate, este in mod fiziologic o linie alba mai fibroasa la nivelul zonei ocluzale, acolo unde se intalnesc dintii din spate ai celor doua maxilare. Probabil ca acum este mai accentuata, insa nu este nimic grav.

      Apreciază

  64. Buna ziua!Am si eu o problema cu aftele bucale.Mai bine spus – cu una.De cativa ani imi apare o afta, in acelasi loc.Daca la inceput imi aparea destul de des ( cam o data pe luna) – acum imi apare mai rar si trece imediat ce pun glicerina boraxata.Mentionez ca aceasta afta nu este dureroasa.Am observat ca in timpul crizelor de reflux gastro-esofagian – se dezvolta aceasta afta.Este o observatie pertinenta?Deasemenea – datorita bolii de reflux – am probleme si cu dantura: inflamatii ale gingiilor, carie, etc.Intrebarea mea este: exista legatura intre boala de reflux si aceasta afta?sau s-a sensibilizat locul respectiv?..ptr ca imi apare in acelasi loc.Mutumesc!

    Apreciază

  65. Salut ! Ma numesc Stefan,si acuma 2-3 zile mi-au aparut afte bucale . Am 14 ani si ma doare ingrozitor .. Am mancat Ciocolata,Turta Dulce,Acadele . Mama imi zice sa tin MUSETEL IN GURA ca sa-mi treaca aftele. E bine ce folosesc ?
    Multumesc

    Apreciază

  66. Buna ziua,
    Am o problema! De acum 4 zile a inceput sa ma doara in gat. Am crezut atunci ca am baut ceva rece si am facut amigdalita. Dar apoi am observat ca ma doare la baza la limbii langa amigdala
    Nu pot vedea ce este exact doar ca ma doare si nu pot vorbi.
    Ce imi puteti recomanda?

    Apreciază

    • Mihaela mergi urgent la medicul de familie pentru o consultatie si daca este cazul acesta te va orienta catre un specialist BMF sau ORL.
      Chestiile astea de la baza limbii care adesea se confunda cu raceli, amigdalite sau afte, pot fi mult mai periculoase decat atat!
      Adesea cancerul de limba evolueaza asimptomatic si primul simptom este o simpla ragusala considerata a fi raceala. Mai multe gasesti aici:

      CANCERELE PARTILOR MOI ALE CAVITATII BUCALE

      Apreciază

  67. Buna seara
    Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu ceva.Am doua zile de cand mi-au aparut aftele bucale. Mi-au mai aparut dar au trecut de la sine …Acum snt mai multe si foarte dureroase. Din cate am inteles pot aparea si de la lactate sau rosii, mentionez ca am mancat lactate zilele trecute .
    Ce-mi puteti recomanda?

    Apreciază

    • Nicoleta, asa cum am spus si in articol iti recomand o igiena bucala riguroasa pentru a evita suprainfectarea, eventual Enzycal ca pasta de dinti si clatiri cu apa de gura Tantum verde inainte de periaj, pentru a anestezia putin mucoasele. Mai poti face aplicatii locale cu glicerina boraxata sau cu preparate magistrale prescrise de medic. Pe viitor evita alimentele ce-ti provoaca afte.

      Apreciază

  68. Buna ziua,
    Sunt o persoana disperata!
    De cel putin 5 ani ma lupt cu aftele bucale. Si bunica mea are aceeasi problema deci banuiesc o cauza ereditara, dar totusi cred ca s-ar putea face ceva si pt mine.Am incercat tot ce mi-a prescris d-na dr de familie fara nici un rezultat. Ciudat este ca de fiecare data cind ma spal pe dinti imi apare cite o afta. La un moment dat am ajuns sa renunt la periaj si atunci imi apareau mai rar, dar cum sa stau nespalata pe dinti deloc? Am fost la un stomatolog si mi-a recomandat apa de gura Corsodyl care a facut sa treaca mai repede aceste afte care apar numai pe peretii laterali ai obrajilor si buzelor. Sunt extrem de dureroase!! Am folosit si tot felul de spalaturi bucale cu bicarbonat sau ceaiuri si nimic!

    Apreciază

    • Cristina,
      Pentru a scapa de afte, ar trebui sa urmaresti ce anume le determina aparitia. De obicei senzatia de arsura sau mancarime ce precede afta apare la scurt timp dupa contactul cu alimentul ce o provoaca.
      Aminteai ceva de periajul dentar. Incearca sa schimbi pasta de dinti si chiar periuta de dinti, dupa un episod aftos. De asemenea periuta de dinti o vei pastra intr-un loc uscat, de preferinta cu capul in sus singura intr-un pahar, fara a veni in contact cu alte periute de dinti ale celorlalti membri ai familiei. http://sanatate.acasa.ro/boli-7/expertul-acasa-ro-dr-lucy-visinescu-cand-trebuie-schimbata-periuta-de-dinti-174381.html

      In nici un caz nu suprimi periajul dentar pe parcursul aparitiei aftelor care se pot infecta si supura.
      Pentru a reduce durerea foloseste apa de gura Tantum Verde care pe langa efectul antiseptic are si unul anestezic, iar ca pasta de dinti iti recomand Enzycal pe care o gasesti aici http://www.oralfarm.ro/product–pasta-de-dinti-cu-enzime-enzycal–1604.html.
      Daca nu reusesti sa identifici cauza lor, consulta un specialist in patologie orala, pe care il gasesti la Facultatea de Stomatologie. In Bucuresti iti recomand pe dr.Tovaru.

      Apreciază

  69. Buna ziua . Si eu am probleme cu aftele , numai k nu imi apar mereu inainte apareau la 2-3 luni mai mereu . acum trece chear si jumatate de an , asta o rezolv deja mam obijunuit cu problema si o tratez . O alta intrebare vreau sa va adresez imi apare mai mereu dimineatza knd ma trezesc am sub limba aza limbi o besicuta cu apa apoi curge sange si se opreste . Nu se mai vede a 2a zi sau a3a zi apare iar repetat de mai multe ori am sparto , de multe ori nu imi apare dar la un interval de timp reapare. Are vo legatura cu aftele ?> deoarece nu apare o data cu aftele .

    Apreciază

    • Nu au legatura cu aftele acele vezicule sau basicute cum le spui tu. Mergi neaparat sa te vada un specialist in chirurgie maxilo-faciala pentru ca din ce-mi povestesti tu se pare ca ai probleme cu glandele salivare sublinguale. Nu mai amana daca nu vrei sa te trezesti cu un abces de toata frumusetea in preajma sarbatorilor cand la urgente sunt cozi interminabile si medici obositi.

      Apreciază

  70. Buna ziua! Ma confrunt si eu cu aceasta problema de cateva luni si devine din ce in ce mai insuportabila durerea cu simptome de raceala, durere in gat. Mentionez ca sunt pe vapor si nu avem decat putine medicamente la bord. Am strepsils la mine, glicerina boraxata, Listerine apa de gura (normala cu alcool) si nurofen. Cand iau strepsils imi amelioreaza durerea, este bine sa le folosesc pe cele mentionate mai sus? sau unele imi pot face chiar rau?
    Multumesc anticipat!
    Toate cele bune!

    Apreciază

    • Este bine ce iei. Nu neglija igiena dentara,chiar daca durerea te-ar motiva sa o sari uneori. De asemenea mare atentie la alimentele ce pot provoca afte, incearca sa le suprimi pe rand pentru a identifica ce anume iti provoca aparitia lor.

      Apreciază

  71. Nu se i-au antibiotice cand ai afte ci doar aciclovir tablete si tantum verde ca analgezic .Baietelul meu à avut si à skapat in 5 zile de ele. O prietena a patit la fel cu fetita si a fost indopata de antibiotice si nu ii trecea si apoi i-a dat acciclovir si a acapat.Trebuie sa știi câte tablete sa iei, in funcție de greutate si se iau din 6 in 6 ore sau din 8 in 8 ore. Mult succes!

    Apreciază

    • Nu se iau antibiotice si nici aciclovir in caz de afte bucale! Tantum verde sub form de apa de gura sau tablete de supt da, sau glicerina boraxata sau solutie de bicarbonat de sodiu si o igiena bucala riguroasa.

      Aciclovirul se prescrie de catre medic la persoanele imunodeprimate in caz de herpes bucal sau genital. Mare atentie la dozare si la starea generala de sanatate, in special in afectiunile renale si la persoanele in varsta ca si la gravide si lauze!
      De asemenea poate da reactii adverse severe cum sunt greata, varsaturi, diaree, oboseala, tremor, confuzie mintala, tulburari ce dispar la intreruerea tratamentului.
      De aceea nu luati medicamente fara prescriptie medicala avizata!!!

      Apreciază

  72. Buna, am facut afte in timp ce am facut si varicela si am si un herpes ,am toata gura si pe limba . Am folosit glicerina boraxata , bicarbonat de sodiu si ceai de musetel. Nu pot manca si nici nu pot vorbi. Ce as mai putea folosi?

    Apreciază

    • Sa inteleg ca acum ai varicela?
      In acest caz leziunile de pe mucoasa bucala sunt specifice bolii si in afara de clatiri cu glicerina boraxata si ceai de musetel, nu prea poti sa mai faci mare lucru. Incearca sa sa tii regimul alimentar prescris de medic, respectiv alimente lichide si semisolide, fara condimente si muraturi, cat mai multe supe si compoturi.

      Apreciază

  73. Buna sera.
    Ma numesc Adrian si sunt din Brasov.
    Vreau sa va spun ca primul meu contact cu aftele a fost acum cativa ani cand am folosit prima data apa de gura Listerine.Este adevarat ca din dorinta de a avea o cavitatea bucala curata obisnuiam sa tin destul de mult timp solutia in gura.Am incetat sa mai folosesc Listerine insa din cand in cand, cam de 2 ori pe an imi mai apare cate o afta.In acest moment mi-a iesit una in spatele limbii pe peretele stang si initial am confundat durerea cu una de gat,pana am ajuns la meicul ORL-ist si mi-a explicat despre ce este vorba.Durerea este groaznica, de nedescris,medicul spunandu-mi ca poate fi si Zona Zoster,oricum a zis ca ne mai vedem la urmatorul control
    Mi-a recomandat Urgo-Afty,si un Spray Tantum Verde.
    De asemenea mentioneaz ca m-am obisnuit cu un periaj dentar destul de lung,obisnuiesc sa ma spal pe dinti in timp ce ma uit la TV si periajul poate dura 10 minute sau mai bine,poate fi si asta o cauza? de asemenea recunosc ca si periajul este putin agresiv asa consider cel putin acum dupa ce am citit lista cu ,cauzele aparitiei aftelor.
    Astept parerea dumneavostra.
    Multumesc

    Apreciază

    • Cred ca ti-ai raspuns singur la intrebarile pe care mi le adrresezi insa vrei o confirmare din partea unui specialist.
      Deci periaza cu simt de raspundere si cu o presiune moderata 4-5 minute daca ai o periuta manuala sau 2-3 minute daca ai una electrica pe care sincer ti-o recomand cu caldura, avantajele le poti citi intr-unul din articolele mele sau le poti descoperi singur.

      Periajul agresiv si prelungit poate duce la retragerea gingiilor si aparitia parodontozei ca si a abraziunii dentare.

      Apa de gura este buna si eficienta daca o utilizezi cu masura, clatind cu o solutie diluata la finalul periajului dentar, nici intr-un caz tinand solutia in gura, pentru ca distrugi echilibrul florei bucale si apar afectiuni ale mucoaselor si dintilor.
      Este bun Tantum Verde spray, pastile de supt sau apa de gura in afectiuni oro-faringiene, deci foloseste-l cu incredere chiar si n durerile in gat nu doar pentru afte.

      Recomandarea mea finala pentru tine:
      „Masura in toate”
      Uneori prea mult poate fi mai mult rau decat bine.

      Apreciază

  74. Buna ziua, Numele meu este Geanta Raluca, de aproximativ 5 ani imi apar afte bucale recurente. Am facut enorm de multe analize dar nimeni nu a reusit sa-mi spuna exact ce am. Am fost la Cantacuzino sa-mi faca un exudat lingual si a iesit negativ. Am facut si analize pentru alergii si am primit acelasi raspuns. Analiza pentru HIV este negativa. Sincer sunt disperata. Multumesc anticipat. O zi buna

    Apreciază

  75. Buna ziua!De 2 zile am o afta(cred,este micuta si alba)dar pe gingie partea exterioara..Mentionez ca fac badijonari bucale cu glicerina boraxata cu nistatina,insa ma doare ingrozitor..Deasemenea,sunt si f racita,poate fi asta cauza?Nu am avut pana acum o astfel de problema..Si cu ce mai pot trata??Multumesc frumos

    Apreciază

    • Clatirile cu apa de gura Tantum Verde care are o componenta anestezica pot diminua durerea.
      Nu neglija igiena buco-dentara chiar daca doare foarte tare, perie cu grija si clateste bine cu apa de gura.
      Mai poti clati cu solutie de bicarbonat de sodiu sau poti badijona cu tinctura de propolis.

      Apreciază

  76. Buna ziua, eu ma confrunt cu aftele de aproximativ 4 ani. La inceput nu aveam nici cea mai mica idee de la ce imi apar, apoi cu timpul am observat ca de la anumite alimente (seminte, alune, nuci, citrice, rosii, vinete, ciocolata). Am evitat si evit aceste alimente cat pot, dar tot apar aftele. Am facut o legatura si cu aparitia maselelor de minte, am scos 2 dintre ele si aftele apar in continuare. Mi-am facut investigatii la stomac, am tinut regim, dar degeaba. La mine dureaza vindecarea undeva intre 7 si 10 zile, si apar cam 3-4 o data. Acum folosesc apa de gura Listerine si un preparat cu vitamina B si antibiotic, pe care mi l-a prescris medicul dermatolog. Vreau sa spun ca am fost la foarte multi medici, stomatologi, dermatologi, alergologi… Nimeni nu a stiut sa-mi spuna care este cauza concreta a acestor afte, de ce apar ele. Sper sa se gaseasca un raspuns si un tratament, pentru a scapa de ele definitiv.

    Apreciază

    • Exista o predispozitie pe un fond alergic la anumite alimente sau medicamente la unele persoane.
      Din pacate tratamentul este simptomatic si nu previne recidivele, de aceea trebuiesc evitate alimentele ce predispun la afte.

      Apreciază

  77. buna seara. ma lupt cu aftele de cand eram copil, mereu imi apar si dispar, deobicei apare una, apoi mai apar vreo 2-3..si deabia mai pot manca. acum mai nou, si prietenul meu a inceput sa faca. care este problema ? nu cred ca sufar de nici o boala din cele din descriere, ma simt bine . nu exista nici un fel de tratament pentru ca ele sa nu mai reapara ? sunt transmisibile prin contact sexual ?

    Apreciază

    • Aftele nu se transmit nici prin contact sexual si nici altfel. Pot fii determinate de o scadere a imunitatii si de consumul unor alimente sau medicamente ca si de o igiena bucala mai precara. Chiar daca sunt extrem de dureroase nu suprimati periajul dentar pe cat posibil, clatiti bine cu apa de gura si folositi solutie de bicarbonat de sodiu sau glicerina cu propolis. Exista bineinteles si tratamente magistrale in cazul aftozelor repetate, prescrise de medic individualizat dupa un consult clinic.

      Apreciază

      • Buna ziua, de 3 zile mi s a umplut gura de afte. acest lucru a coincis cu eruptia unei masele de minte. doamna doctor stomatolog mi a recmadat sa o scot dar numai upa ce fac radiografia, insa mi a sugerat sa fac aceasta radiografie dupa ce mi se vindeca aftele din gura. am auzit de terapia cu laser. este bine sa fac o astfel de terapie? va multumesc!

        Apreciază

        • Draga Bianca, in cazul tau este o aftoza si mai indicat ar fi un preparat magistral cu corticosteroizi sau macar o igiena riguroasa finalizata cu clatirea gurii cu apa de gura fara alcool si solutie de bicarbonat de sodiu.

          Apreciază

  78. Bună ziua
    Soţia mea are afte de aproximativ 3 luni, mai ales pe limbă. Menţionez că a fost operată de fibrom uterin şi la sânul stâng anul trecut a făcut chimioterapie, radioterapie şi urmează un tratament de terapie hormonală cu anastrozol, iar ca alimente nu mai consumă carne deloc, ci numai fructe , legume, seminţe, citrice (mai ales cătină), foarte puţin lactate. Care să fie cauza şi ce tratament ne recomandaţi ?
    Vă mulţumesc anticipat.

    Apreciază

    • In cazul sotiei dv, este mai complicat. Cauza aftelor pot fi atat dereglajele hormonale cat si radio- si chimio-terapia. Si din alimentele mentionate citricele, semintele, in special de floarea soarelui si alunele pot avea risc aftogen crescut. Va recomand o igiena bucala stricta, eventual cu o pasta gen enzycal sau parodontax, clatiri cu apa de gura cu clorhexidina pe perioada aftelor sau cu solutie de bicarbonat de sodiu, eventual aplicarea unui preparat magistral, eliberat sub prescriptie medicala, dupa o evaluare clinica.
      Nu va pot prescrie on-line o reteta pentru un presupus diagnostic, cred ca sunteti de acord cu mine.
      Sper sa va fie de folos 😉

      Apreciază

  79. Buna, si mie imi apar afte destul de des. am incercat spalarea cu bicarbonat de sodiu, dar niciun efect, ma ustura foarte rau atunci cand incerc sa ma spal pe dinti.

    Apreciază

  80. Buna inca o data.
    Pentru toti cei care au probleme cu aftele(ca mine de altfel) va dau o veste buna:eu am scapat de afte bucale complet.
    De ce ai nevoie? Cum?
    Simplu, o periuta de dinti UltraSoft(cu perii foarte moi) si Colgate Profesional (pasta aceasta o folosesc eu acum posibil sa fie ok si alta)
    Ceea ce e cel mai important este durata periajului, mai exact cat timp, eu de o luna am inceput sa ma spal pe dinti cate 5 minute, dimineata si 5 seara, si rezultatele nu au incetat sa apara. Sincer aveam afte bucate cel putin 2 pe saptamana;Acum? nici urma.
    E o chestie banala dar nu stiam ca trebuie sa te speli pe dinti 5 minute la fiecare periaj dar la mine a avut mare efect, gingiile le aveam rosii inchis, semn ca exista gingivita si imi sangerau la fiecare spalare, acum aproape deloc.
    Am postat commentul acesta tocmai in speranta in care cineva la fel de dummy ca mine care nu stia ca trebuie sa se spele 10 minute pe zi(5 dimineata, 5 seara) sa o faca si sa scape de afte la fel ca mine.
    Sanatate multa!

    Apreciază

    • Igiena bucala riguroasa este importanta nu doar pentru prevenirea aftelor bucale ci si a altor boli buco-dentare si generale. Durata unui periaj eficient este de 5-6 minute cu periuta manuala si de 2 minute cu cea electrica. Si daca se mai adauga si 10-15 secunde de clatit cu apa de gura, putem spune ca igiena bucala este riguroasa.

      Apreciază

  81. Buna ziua. Cred ca am o afta in spatiul dintre maselele de jos si obraz. Nu e alba ca in poze dar doare, a aparut spontan. Alaptez acum un bebe de 2 luni, si in ultima vreme am avut o alimentatie mai dulce. Ma feresc de candida prin consumarea de iaurt natural. Nu sunt in Romania si in afara de bicarbonat de sodiu nu am ce sa aplic. Este ok sa fac spalaturi cu bicarbonat de sodiu in alaptare? Multumesc!

    Apreciază

  82. Lucy, sunt fericita ca ti-am descoperit blogul, esti un om si un doctor minunat la care as veni intotdeauna cu incredere, daca-i fi mai aproape, dar chiar si asa, imi face foarte bine numai daca te citesc, felicitari pentru ca-ti faci timp pentru toti si pentru toate!

    Apreciază

  83. Buna.
    Vorbeati despre specialisti in patologie orala, sa inteleg ca acestea sunt persoanele care se pricep cel mai bine in vindecarea aftelor bucale? As vrea sa stiu cum pot gasi un asemenea medic in Baia Mare, sa intreb la spital sau asemenea medici sunt doar in Bucuresti? Am si eu probleme cu aftele bucale de cand ma stiu, as plati oricat sa scap de ele definitiv.

    Apreciază

  84. Aam afte de vreo 2 ani aproape in fiecare luna…In iunie mi-a aparut chiar si o ciuperca din cate imi spuneau medicii.Am incercat cu de toate: imi clatesc gura de 3-4ori pe zi cu bicarbonat de sodiu insa doar imi amelioreaza putin durerea…nimic mai mult. Mi-am facut analizele si sunt ok…Am luat si un complex vitaminic natural….si tot imi apar!…
    Ce imi recomandati?
    Multumesc.

    Apreciază

    • De doi ani in fiecare luna este grav! Poate sa fie si o candidoza supra-adaugata in perioadele ciclice de scadere a imunitatii, cel mai bine ar fi sa faci un control la un specialist in patologie orala. Se impune realizarea unui istoric al bolii, examenul clinic si analiza frotiului din leziuni. Abia dupa aceea se poate pune un diagnostic si prescrie un tratament personalizat. Bicarbonatul amelioreaza doar simptomatologia, iar vitaminele cresc imunitatea. Mare atentie insa la administrarea lor caci uneori hipervitaminozele sunt mai rele decat hipovitaminozele.

      Apreciază

  85. Buna seara. Din pacate am aceeasi problema pe care o au multi dintre noi „aftele”. Am citit tot ce s-a scris aici. Eu am probleme cu articulatiile si coloana si atunci cand am dureri groaznice iau medicamente ce contin diclofenac. Am sa incerc sa scot si eu anumite lucruri din alimentatia mea si sper sa reusesc ceva deoarece am momente cand nu pot manca deloc si nici nu pot vorbi, imi vine sa plang de durere 😦

    Apreciază

      • Uneori cand imunitatea este scazuta si medicamentele uzuale pot determina afte. Diclofenacul in general nu este bine sa fie administrat pe cale orala, avand efecte negative asupra stomacului, fiind mai recomandate supozitoarele.

        Apreciază

    • Imi pare foarte rau pentru tine.
      Aftele sunt foarte dureroase si neplacute intr-adevar.
      In cazul tau poate ca ar fi bine sa te vada un medic si sa-ti prescrie un preparat special, caci inteleg ca ai o forma de aftoza. Pana atunci ncearca sa clatesti cu apa de gura Tantum Verde, ce are un usor efect analgezic si antiseptic.

      Apreciază

  86. Buna ziua! Acum o zi sau doua, mi-a aparut o afta pe obraz,dar langa ultima masea (adica cea din spate). Am dat cu glicerina boraxata, dar nu se intampla nimic. Doare destul de tare chiar si cand deschid gura,sa vorbesc, dar de mancat,nici nu mai spun…nu stiu ce sa mananc sau cum,ma doare ingrozitor de tare
    Cu ce solutii as putea da pentru a se vindeca mai repede?

    Apreciază

    • De vindecat ar trebui sa se vindece in 2-3 zile.
      Pentru ameliorarea simptomatologiei incearca sa clatesti cu apa de gura Tantum Verde, care pe langa efectul antiseptic este si analgezica.
      O igiena riguroasa este esentiala vindecarii cat mai rapide si evitarii suprainfectarii, macar in restul gurii daca in vecinatatea aftei este mai dificil. Poti clati si cu solutie de bicarbonat de sodiu alimentar sau ceai de galbenele la temperatura camerei. Nurofen sau un alt antinflamator administrat de doua ori pe zi, daca durerile sunt mari, iar ca regim alimentar, supe, piureuri si in general alimente moi, necondimentate, evitand in special laptele si branzeturile, ciocolata, citricele sub orice forma, capsunile, muraturile, mustarul.
      Multa sanatate si sa auzim de bine!

      Apreciază

        • Buna ziua ! vreau sa va spun ca azi mi am luat apa de gura de la Colgate,fiind ca altfe nu am gsit.Dar azi dimineata am vazut ca afta nu mai era atat de mare si nu ma durea aproape deloc…Oricum,m am clatit cu apa de gura in dupa amiaza asta,iar pana maine – poimaine,probabil imi va trece de tot 🙂 Va multumesc!

          Apreciază

          • Ma bucur! Multa sanatate.
            Continua sa clatesti cu apa de gura dupa periajul de seara, chiar daca a trecut afta. Completeaza igiena buco-dentara, distrugand microorganismele de pe obraji si limba si crescand rezistenta la carie a dintilor

            Apreciază

  87. Buna ziua. Am 16 ani si de 4 zile mi-a aparut in partea de jos a buzei inferioare, spre stanga, o afta. Ma doare si nu stiu ce ar trebui sa fac. Momentan sunt in Spania si am luat de la farmacie PYRALVEX. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

    Apreciază

  88. Buna ziua! am o fetita de 3 ani careia i-au aparut afte in gurita, este foarte dificil sa ma apropii de gurita ei sa o ung cu ceva (glicerina boraxata, spray cu propolis si musetel etc) pt ca o doare. Inainte sa ii apara aftele a cazut si si-a facut o rana intre nas si gurita si nu mi-a mai permis sa o spal pe dinti, o spal cu forta iar de cand cu aftele este si mai dificil, problema este ca nu mananca nimic in afara de lapte formula, stiu ca ar fi trebuit scos laptele dar altceva nu mananca. Este posibil ca laptele (formula hipoalergenica) sa ii agraveze aftele?
    Multumesc anticipat!

    Apreciază

    • Aftele fiind foarte dureroase este normal sa nu va lase sa o atingeti si sa nu manance mare lucru.
      Ii puteti da sa bea ceai de musetel pentru antiseptizarea zonei. Daca nu au mai aparut si inainte, desi a mai mancat acea formula de lapte, nu cred ca este de la lapte.
      Probabil ca de la alte alimente ingerate in ultimele zile gen fructe, ciocolata, lactate, chiar si cele pasteurizate putand da afte.
      Incercati sa o hidratati foarte bine si sa identificati posibilul determinant al aftelor la fetita dv, pentru a-l evita pe viitor.
      Multa sanatate si numai bine!

      Apreciază

    • Multumesc frumos pentru raspuns. Dentistul mi-a recomandat apa oxigenata dupa fiecare masa, ca sa se curete zona, dar si pentru gingii. Din noiembrie 2012 pana acum, am avut 8 extractii, 4 masele de minte (doua orizontale, iesite doar 1/4) si 4 premolari, (sunt o pacienta profesionista, ascultatoare si curajoasa, cum mi-a spus dentistul 😀 ), dar nu mi s-a mai intamplat asa, nu am avut nici o complicatie de la celelalte extractii.

      L-am sunat pe dentist si mi-a spus ca trebuie sa ma vada, ca sa-si dea seama daca e afta sau nu, sa ung cele doua zone cu Homeotin (dar nu am gasit la farmacie) si sa raresc utilizarea apei oxigenate. Continui sa folosesc ceai de musetel, salvie si ung zona cu crema de galbenele, ca e buna.

      Este posibil ca aceste „afte” sa apara din cauza ca in cele doua zile nu am baut suficiente lichide? Recunosc ca nu m-am hidratat suficient.

      Apreciază

  89. Buna ziua! acum 3 zile mi s-a extras premolarul 44 in scop ortodontic. De la anestezie, am simtit un discomfort langa locul extractiei, iar ieri am observat ca acea zona ma ustura cand folosesc apa oxigenata (la recomandarea dentistului), asa ca m-am uitat sa vad despre ce e vorba. E o dunga alba, de 1 cm, groasa, la un capat si pana la jumatatea ei, de 2-3 mm. Banuiesc ca e afta. Iau ampicilina si metronidazol si folosesc ceai de musetel si salvie.

    Ce-mi recomandati? Sa-mi anunt dentistul? Ce as putea sa folosesc?

    Apreciază

  90. Si eu ma confrunt cu problema asta de 4-5 ani…
    Cei care avem afte nu putem face ceva sa nu mai aiba loc recidiva,sa scapam de afte odata pentru totdeauna? 🙂 😉
    Sunt foarte suparatoare,sincer.

    Apreciază

    • Unul din cititori (vezi comentariile) se plangea de acelasi lucru si a descoperit sursa recidivelor. 😉

      Gio

      Deci Radu, urmareste alimentatia si elimina alimentele cu potential de a determina aparitia aftelor!

      Apreciază

  91. V-am mai scris si pe 31.03.2013, in care v-am povestit cat de des imi apareau aftele, de fapt nici nu treceau unele si apareau altele. Sincer am scos multe din alimentatia mea (cam ce am citit pe aici) si in fiecare zi „servesc” cate 2 sau 3 Activia, iar de de la aceea data am si uitat cat de suparatoare sau dureroase sant aftele (o singura data mi-a mai aparut, dar nici alea nu au mai tinut 7 zile). nici nu-mi vine sa cred k a trecut o perioada asa lunga fara „ele”, de fapt ma simt mult mai bine si ma bucur k am gasit acest site, unde am aflat foarte multe despre afte. va multumesc

    Apreciază

  92. buna!nu exista un tratament care sa impiedice aparitia aftelor?sunt satula sa imi tot apara odata la cateva saptamani iar de multe ori sunt atat de dureroase ca nu pot nici sa vorbesc nici sa mananc.multumesc.

    Apreciază

  93. buna ziua am o intrebare si eu pentru dumneavoastra sotul meu are afte in gura de 2 ani la inceput i-au iesit cate 2-3 mai micute si la intervale de doua trei saptamani de un an incoace i-i trece una si iese alta atat pe limba cat si pe interiorul buzelor sunt foarte mari si foarte dureroase am incerrcat pana si aciclovir deoarece ni s-a spus ca ar fi herpes antibiotice dar totul fara nici un efect si-a facut analizele de sange si i s-a spus ca totul este ok acum suntem disperati ca i-l dor tot mai tare tin sa precizez ca lucreaza doar de noapte si se poate ca imunitatea sa fie mai scazuta cu dantura nu are probleme.ce vitamine si tratament i-mi puteti recomanda?va rog din suflet sa-mi dati un raspuns

    Apreciază

  94. Am o afta sunb limba,si ma doare ingrozitor,nu pot manca parca mi se umfa si limba,iar pe gat simt arsura,ce sa fac?ce trebuie sa iau?pana acuma am luat glicerina boraxata..nu mai pot de durere..

    Apreciază

  95. Pingback: Ars mathematica | Artele şi ştiinţele vieţii

  96. Sunt un dr. stomatolog şi am un pacient care de câţiva ani are afte tot mai frecvent,ajungând în prezent să aibă pusee continue cu câte 3,4 leziuni deodată.
    A încercat tratamente cu:bicarbonat de sodiu,clorură de zinc,suplimente antivirale pe bază de echinacea,ceai de salvie ,muşeţel,sare bazică,capsule de tetraciclină.propolis,o reţetă preparată în farmacie pe bază de neomicin,stamicin,vitamine B,aciclovir,soluţie contra aftelor de la farmacie.a urmat o serie de vaccinuri antistafilococic D,acum vreo 3 ani,după care a părut să se amelioreze o scurtă perioadă de timp dar au rewvenit din nou.
    Acum i-am recomandat de 3 ori pe zi farcovit (compex de B plus anghinare) el având şi o diskinezie biliară pt. care urmează periodic tratament.
    Dvs.ce credeţi ca ar putea cauza şi ameliora cel puţin aceste probleme şi pe care poate le-am omis.
    Mulţumind anticipat,aştept opinia dvs.

    Apreciază

    • Domnul doctor, din ce-mi relatati aici se pare ca „aftele” sau mai precis leziunile din cavitatea bucala sunt consecinta medicamentelor administrate pentru afectiunile generale. Incercati sa gasiti o legatura de cauzalitate cu medicatia luata si sa se inlocuiasca medicamentul care produce leziunile bucale. Clatiri cu infuzie de ceai de galbenele si musetel, proaspat preparata, la temperatura camerei si administrarea de suplimente care cresc imunitatea, fara a afecta functia hepatica, cel mai bine prescrise de medicul generalist care cunoaste cazul.

      Apreciază

  97. Buna ziua.eu va scriu pt sotul meu care a scos fierea si de 2ani de zile ii apar si dispar aftele.nu stim ce sa mai facem a folosit toate medicamentele posibile dar toate fara nici un rezultat.poate fi din cauza operatiei??multumesc

    Apreciază

  98. De circa doua luni ma lupt cu aftele. Imi apar, dispar. Cea mai extinsa o am pe buza de jos ;i in preyent sunt in diferite evolutii alte doua afte sub limba. Nu are rost sa va descriu cate variante de tratament am incercat. As vrea sa vin la cabinetul dvs. pentru o consultatie. Unde si cum va pot gasi? Va rog sa/mi comunicati un punct de contact

    Apreciază

    • Ma gasesti la Dental Diamonds Studio, in str Alexandru Constantinescu 20.
      Din pacate pentru tine sunt in vacanta pana pe 8 mai, asa ca pana atunci incearca ce am scris in articol si evita laptele, ciocolata si celelalte alimente ce pot provoca afte.

      Apreciază

  99. La medicul de familie am fost si mi-a zis ceva de o ciuperca…Dumneavoastra ce analize imi recomandati?Multumesc frumos de raspuns.

    Apreciază

    • Daca a zis ceva de o ciuperca se poate sa fie o candidoza si nu afte, asa explicandu-se multe.
      Din pacate nu fac consultatii on-line si nici nu prescriu tratamente, responsabilitatea fiind mare si revenindu-mi in totalitate.
      Pentru consultatii si recomandari va astept la cabinet, sau daca sunteti din alta localitate, mergeti la un stomatolog care sa puna diagnosticul precis si sa va spuna ce este cel mai bine in cazul dv.

      Apreciază

  100. Buna seara,eu am afte aproape de trei ani.Nu stiu ce sa ma mai fac! Acum am sapte de mai bine de o luna. Imi trec unele,imi apar altele.Ce imi recomandati? Mentionez ca alaptez. Multumesc.

    Apreciază

    • Cel mai probabil faci aftele la un aliment pe care il consumi in mod obisnuit. Laptele de vaca nepasteurizat, ciocolata pot determina aparitia aftelor. Este posibil sa fie asociate si cu o boala generala, o infectie nedepistata, care se manifesta si la nivelul cavitatii bucale, asa ca un set de analize uzuale si un control la medicul de familie ar fi binevenite! Sfaturile le regasesti in articol 😉

      Apreciază

  101. multumesc din suflet pt raspuns, nu credeam ca veti fi atat de promta.oricum ,eu v-am lasat si un mail mai detaliat,v-as fi f recunoscatoare daca a-ti raspunde si la mail.
    o zi buna

    Apreciază

  102. Buna,in urma cu 2 saptamani mi-au aparut vreo 3 afte bucale. Am fost la dentist care mi-a prescris aftolizol, e ff bun! Mi-a trecut in vreo 4 zile. Medicul zicea ca in general tin 7 zile de la aparitie,dar in acelasi timp mi-a zis ca ar fi bine sa imi fac analize pt hiv.M-a speriat ingrozitor.As avea si o intrebare, poate aparea in timpul aftelor bucale ceva de genul si in zona genitala? Multumesc!

    Apreciază

  103. cel mai bine ar fi sa va intrebati si medicul de familie, inainte de a lua cine stie ce antibiotice, eu am avut o problema k imi iesea si pe buze in exterior (pe linga aftele bucale), am mers la medicul dermatolog, am facut analize la sange si mi-au gasit ca aveam E.coli, am urmat un tratament cu antibiotice, iar de un an de zile nu mia mai aparaut pe buze in exterior, dar ramasesem cu aftele care ieseau una dupa alta(eram disperat), adica una imi trecea si alta imi aprea sau apareau mai multe (va cred k treceti prin chinuri mai ales cand apar pe varful limbii si nu puteti manca sau vorbi), dar dupa ce am tot citit pe aici, am scos din alimentatie ciocolata, citricele, nu mai mananc asa des produse prajite (am scos tot ce ar influenta aparitia lor) si am inceput sa consum bomboane Tantum Verde (sunt scumpe, dar merita), iaurt la fiecare masa, la cina incerc sa consum si usturoi sau ceapa, de cateva ori pe zi imi clatesc gura cu apa cu bicarbonat sau cu sare.deja am 3 sapt. de cand nu mi-a mai aparut. bafta tuturor si scz pt. mesajul lung

    Apreciază

  104. am 2 afte, pe buza de sus si de jos si nu mai pot de durere,acuma constat ca mi se face a 3a pe limba.ce e de facut? ce medicamente sau solutii sa cumpar? va rog un rsp cat mai repede.multumesc

    Apreciază

    • Multumesc pentru aprecieri.
      Aftele nu produc febra, insa pot aparea in stari febrile ca urmare a unor afectiuni consecutive scaderii imunitatii organismului. Este recomandata hidratarea intensa pentru a compensa cresterile de temperatura, pe langa tratamentul prescris de medic, iar pentru afte cele recomandate in blog

      Apreciază

  105. am si eu o intrebare daca nu va deranjez de vreo 5 zile pe partea de jos a cavitati bucale nu pe buza sau limba am o afta bine dar nu stiu sigur ce este, este rosie pe margini si in centru este de culoare alb galbui i-mi puteti da un sfat cam ce ar trebui sa fac un control ar fi de folos sau sa astept poate se vindeca singura..sunt cam speriat pt ca nu am mai avut asa ceva pana acum……va multumesc

    Apreciază

    • Daca nu trece de la sine ar fi bine sa te consulte un stomatolog, preferabil specialist pe patologie orala. Pana atunci clateste cu infuzie de ceai de galbenele si musetel sau solutie de bicarbonat de sodiu si badijoneaza leziunea cu glicerina boraxata. Poti sa incercidupa periajul dentar si clatiri ale cavitatii bucale cu apa de gura Tantum Verde.

      Apreciază

  106. Am si eu o intrebare … De o jumatate de an mi-au aparut afte din ce in ce mai des acum nici nu imi trece ca si reapare alta . Iau isoprinosine, colchicina si complexul de vitamine B , am incercat toate preparatele din farmacii : glicerina , preparat cu antibiotic , hexoral … Am mers la dermatolog si la doctorul de familie care a spus ca nu stiu cum sa ma ajute . Va rog ajutati-ma daca puteti . Va multumesc mult !

    Apreciază

    • Consultati un stomatolog, eventual un specialist in patologie orala, care va poate prescrie un preparat magistral si un regim alimentar adecvat. Urmariti cauzalitatea aftelor, este posibil sa nu toerati un anume aliment consumat in mod regulat.

      Apreciază

  107. Imi simt limba umflata,dar am comparat-o cu a celorlalti din familie si nu mi s-a mai parut.In schimb pe partile laterale sub limba cand mut limba intr-o parte sau alta imi apar niste basicute galbene ca si cum ar fi cu puroi asemanatoare aftelor.Ele se continua pana aproape de amigdale pe ambele parti.Amincrcat sa sprg una si s-a inrosit .Nu dor dar dau diconfort in gura.Ce ar putea fi?Multumesc

    Apreciază

    • Din descrierea ta, ceea ce te ingrijoreaza sunt papilele gustative de pe suprafata limbii.
      Pentru linistea ta si pentru siguranta ar fi bine sa te vada un stomatolog. Nu inteleg prea bine daca ti se pare, sau simti ca ai limba umflata si nici daca discomfortul era sau a aparut dupa traumatizarea ” basicutelor galbene”. Mergi si fa un control stomatologic amanuntit, mai bine sa fie o alarma falsa decat un simptom neglijat.

      Apreciază

      • Am fost la un control ORL in orasul Campina lao clinica privata numita MEDIS.Am fost complet dezamagita de competenta d-nei dr.LUPU de la spitalul sf.Maria din Bucuresti.Am intrat in cabinet ,unde era o lumina foarte slaba,am stat in picioare o parte din timp dupa care am intreba-o daca pot lua loc.Am vorbit despre simptomele pe care vi le-am spus si dv.si d-na dr.cu o pila de unghi imi da limba intr-o parte si in alta si imi spune ca nu am nimic,dar pentru orice eventualitate sa fac un exudat lingualsi in gat.Atat mi-a spus si m-a costat 60 lei.Dv. care nu ma cunoasteti ,imi dati atatea explicatii si aveti timp pentru toti cei care va scriu !Osa merg cat de curand sa consult si un stomatolog.Va doresc multa sanatate si putere de munca,D-zeu sa va dea numai bucurii!Daca imi permiteti am sa va dau si rezultatele analizelor si parerea stomatologului.
        Cu respect si consideratie,
        Va multumesc!

        Apreciază

  108. Buna ziua!!! mi-a aparut si mie o afta in partea laterala a limbii , de vreo 5 zile!!! am folosit ceaiurile de galbenele de musetel, apa cu bicarbonat si glicerina boraxata, dar parca mai rau s-a agravat!!! mi s-a umflat parca mai rau zona unde este afta!!! am niste dureri groaznice, nu pot vorbi, nu pot manca, nu pot dormi!! astept o parere!!!

    Apreciază

    • O igiena bucala riguroasa,incluzand perierea limbii si obrajilor, clatiri abundente cu apa de gura Tantum Verde, aplicatii locale cu violet de gentiana si administrarea generala de antiinflamatorii (nurofen, paracetamol) si vitamine din complexul B(viplex). Un control stomatologic ar fi binevenit, avand in vedere ca vin sarbatorile si majoritatea cabinetelor se inchid. Eventual medicul poate prescrie un preparat magistral (o combinatie de mai multe substante preparata in farmacie) pentru aplicare locala.

      Apreciază

  109. dureaza cam 2 saptamani cand ii apar din nou de exemplu a avut in urma cu 2 sap iar ieri ia aparut iar 3 la numar ca nici sa bea apa nu poate ca si tratament ea lagosa si silimarina inainte de operatie si nici dupa nu a avut asa ceva de vreo 2 ani iau aparut si nu ii trec cu absolut ninic ia m luat si urgo gel iam cumparat si un ung din anglia tot pentu afte i am luat tot felul de apa de gura dar nimic parca e apa de ploaie iar doctorii la care au fost dau din umeri pur si simplu nu stim unde sa mai mergem am fost la un medic orl si ia cauterizat una mai demult dar dupa aceea e au aparut din nou

    Apreciază

  110. este purtatoare de proteza dentara dar nici un doctor nu ia spus ca ar fi de la ea i am cumparat tot felul de unguiente solutii bucale dar nimic ii apar si are niste dureri cumplite nici nu poate sa manance si ii dispar dupa 2 saptamani ,nu mananca piperat sau crocant ca ii este frica acum cateva luni a fost diagnostificata cu hepatita b dar au spus ca s ar putea sa fie de la ficat ea tot felul de tratamente pt ficat insa tot degeaba aceste afte i au aparut inainte sa fie diagnostificata de hepatita ea isi face toate anaklizele de 2 3 ori pe an pentru ca a avut o interventie chirurgicala pt ingrosarea peretii uterului multunmesc sper sa ma puteti ajuta

    Apreciază

    • S-ar putea sa fie o reactie alergica la componente ale materialului din care este confectionata proteza.
      Poate mama dv sa faca vreo asocire a acestor eruptii cu proteza dentara? In caz ca da, exista materiale speciale pentru persoanele cu reactie alergica la acrilat.

      Episoadele de liniste dintre eruptii cum sunt si cat dureaza?
      Patologia generala mentionata poate si ea sa fie implicata, bolile existand si inainte diagnostic, iar efectele secundare ale medicamentelor nu sunt de neglijat, in special la persoanele sensibile.

      Apreciază

  111. buna seara am si eu o intrebare mama mea are 60 de ani si de vreo 2 ani i a aparut niste afte bucale foarte dureroase nici nu poate sa manance a fost pe la toti medicii de la noi dar toti dau din cap a fost si la infectioase si la endrocrinologie apar o data la 2 saptamani si sunt in mijloc rosii si in exterior albe

    Apreciază

    • Mai multe detalii despre starea generala de sanatate si eventuala asociere cu regimul alimentar sau conditiile din cavitatea bucala te rog. Este purtatoare de proteze sau are lucrari protetice metalice?

      Apreciază

  112. buna ziua am si eu o intrebare mi a aparut si mie aceasta chestie in gura numita afta bucala care seamana si se aseamana cu a doua imagine de mai sus si este dureroasa la dulce sarat…primada data mi a aparut acum o saptamana crezand ca e candida am luat noste augmentin nu mi a recomandat nimeni dar de la durere nu mai stiam ce sa iau si asa m am gandit ca mi va trece pt ca am incercat cu niste glicerina boraxata si inca ceva dar fara efect si cand il aplicam ma durea groaznic si nu dupa mult timp mi a aparut iar si de data asta nu numai mie si prietenului meu,de ce,de unde au aparut si ce analize ar trebuie sa ne facem? va rog sa mi raspundeti prin mail daca se poate

    Apreciază

    • Elena, augmentinul este un antibiotic si nu se administreaza fara recomandare medicala, altfel se dezvoalta rezistenta germenilor si data viitoare cand vei avea nevoie intr-adevar de un antibiotic va trebui sa folosesti unul mai puternic.
      Stiu cum este sa te doara ceva si sa nu mai stii ce sa faci, ce buline sa mai inghiti! Am patit-o si eu 😦
      Din fericire am o relatie excelenta cu medicul meu de familie, am pus mana pe telefon si i-am cerut sfatul.
      Ar fi bine sa ai si tu pe „speed dial” un medic 😉
      Mai multe detalii pe e-mail asa cum m-ai rugat….

      Apreciază

    • Buna ziua,
      Baietelul meu, in varsta de 9 ani, are probleme destul de des cu aceste afte bucale.
      Am inteles ca pot fi cauze diverse. Ati putea sa imi recomandati un set de analize medicale care pot fi efectuate pentru a gasi si trata cauza aparitiei lor ?

      Apreciază

      • Urmariti cauzalitatea aftelor si eventuala asociere cu un aliment preferat baietelului: laptele nepasteurizat, portocalele, ciocolata, muraturile, produsele de fast food, snakurile si incercati sa i le suprimati din alimentatie o perioada. Daca nu mai apar inseamna ca baietelul nu tolereaza alimentul respectiv sau anumite componente ale acestuia. Nu se fac analize pentru afte. O igiena riguroasa a cavitatii bucale si o alimentatie corespunzatoare varstei sunt suficiente.

        Apreciază

      • Buna ziua,
        Multumesc pentru raspuns.Din alimentele enumerate de dumneavostra ar putea fi doar portocalele, ciocolata si muraturile. Fast food/snacks/lapte nepasteurizat nu consuma. Voi incerca sa le suprim pe toate acestea in urmatoarea perioada. Ma gandeam ca ar putea fi un virus care se manifesta atunci cand imunitatea organismului este scazuta.

        Apreciază

    • Aftele sunt deosebit de dureroase de obicei, poate ca in cazul tau nu sunt afte ci alte leziuni ale mucoasei bucale. Cat priveste abcesele, pot fi precedate sau nu de dureri dentare sau parodontale, putand aparea ca si complicatie si dupa o pulpita sau parodontita cronica asimptomatica.

      Apreciază

      • afte am foarte rar şi de regulă…îmi ies sub vârful limbii… dar dumneavoastră ştiţi mai bine. vă mulţumesc pentru răspuns şi vă cer scuze dacă v-au deranjat întrebările mele…picate aşa…ca din cer.

        Apreciază

        • Nu ma pot pronunta pentru un diagnostic fara sa vad. S-ar putea sa fie si o afta mai putin dureroasa sau pragul tolerantei durerii sa fie mai ridicat la tine.
          Nu ma deranjeaza intrebarile cititorilor mei, chiar ma bucura ca pot fi de folos. De aceea m-am si apucat de scris aici. Asa ca Mishuk, intreaba-ma si-ti voi raspunde tot ce vrei sa stii in domeniul stomatologiei 🙂

          Apreciază

          • mulţumesc frumos pentru promptitudinea răspunsurilor. îmi face plăcere să cunosc şi să mă împrietenesc cu oameni din toate domeniile posibile. 🙂 şi e un lucru mare ceea ce faci aici. o consultaţie costă bani…şi nu e deloc ieftin oriunde te-ai duce. întrebarea mea este… ai cumva un banner sau ceva să pun pe pagina mea să-ţi scoată blogul în evidenţă? un simplu share…nu e îndeajuns… şi oamenii deschişi la minte conversând capătă încredere…şi poate te trezeşti cu ei la cabinet. 😛

            Apreciază

          • Multumesc Mishuk. Imi place sa ajut oamenii si sa vindec boli. Siu ca stomatologia e scumpa ca si servicii si ca multi se tem de stomatolog, de aceea am si facut acest blog, sa vin in intampinarea acestor neajunsuri. Nu cred in reclame si consider ca un doctor bun se recomanda singur prin ceea ce face. Pacientii mei mi-au fost ce mai eficienta reclama 😉

            Apreciază

          • Bună dimineaţa. Îmi place mult cum gândeşti şi pui problema. Într-adevăr, pacienţii sunt cea mai bună reclamă… Dar ca marketing… :))

            Apreciază

  113. Pingback: STRESUL SI AFECTIUNILE ORO-DENTARE | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un comentariu