HALENA BUCALA SAU MIROSUL GURII SI RELATIILE SOCIALE

Halena, mirosul neplacut al  gurii poate influenta atat viata sociala cat si profesionala, mirosul gurii fiind al doilea factor important dupa mirosul corpului, care influenteaza modul in care suntem perceputi de ceilalti.

Prima impresie depinde de aspectu exterior, rafinament, atitudine si este foarte importantă determinand în viitor mersul relaţiei.

Halena bucala poate fi uneori un duşman viclean, mai ales ca mulţi oameni nu sunt conştienţi de mirosul   gurii lor. Senzorul olfactiv se adaptează mirosului permanent si oricum nu putem expira şi mirosi aerul în acelaşi timp.

Halena, respiratia urat mirositoare  se datoreaza:
1. unei igiene oro-dentare deficitare, cand mirosul neplacut se datoreaza resturilor alimentare intrate in fermentatie sau putrefactie si placii bacterine sau tartrului dentar.
2. afectiunilor cavitatii bucale, de tipul cariilor dentare, gangrenelor, parodontopatiilor, abceselor dentare sau parodontale.
3. consumului de alimente puternic odorizante (ceapa, usturoiul), care influenteaza nu doar mirosul respiratiei, dar si al transpiratiei si intregului corp.
4. consumului de alcool, prin metabolitii finali ai acestuia.
5. fumatului, prin scaderea secretiei salivare si prin gazele expirate din plamani.
6. lipsei carbohidratilor din organism, care duce la arderea grasimilor si instalarea cetozei cu un miros neplacut al intregului organism.
7. unor boli (diabetul, refluxul gastro-esogagian, boli ale ficatului, rinichilor) datorita diferitilor metaboliti.
8. medicatiei care scade fluxul salivar.
9. consumului redus de apa si lichide in general.

Ca remediu, se recomanda clatirea gurii cu apa dupa ingestia de alimente sau alte lichide, ca si dupa fumat. Perierea dintilor, limbii si mucoaselor obrajilor dupa mesele de seara si dimineata, utilizarea atei dentare si a apei de gura zilnic. Astfel se inlatura resturile alimentare si se reduce flora microbiana patogena din cavitatea bucala.

Controalele si profilaxiile periodice ca si tratatea afectiunilor dentare nu trebuie pierdute din vedere.

In cazul alimentelor odorizante, ca si in cazul fumatului si consumului de alcool se recomanda guma de mestecat cu xylitol care pe langa mirosul placut, fluidifica saliva si ajuta la autocuratire. De asemenea coacazele negre, pe langa efectul antioxidant, scad si halena bucala.

Halena datorata lipsei de carbohidrati se combate prin consumul de legume si fructe prospete si de cereale integrale.

Halena datorata diverselor afectiuni sau medicatiei administrate se indeparteaza printr-un consum corespunzator de apa, uneori si prin administrarea de geluri sau comprimate ce cresc fluxul salivar.

Alte recomandari :
Infuzia de molotru (fanul grecesc sau schinduf), consumat regulat amelioreaza afectiunile. Ceaiul se prepara prin adaugarea unei linguri de seminte in o jumatate de litru de apa rece. Se pune la foc mic timp de 15 minute apoi este strecurat si comsumat zilnic de mai multe ori.
Consumul de avocado, care s-a dovedit superior oricarei lotiuni pentru aceasta problema. Este eficient deoarece stimuleaza tranzitul intestinal si inlatura putrefactia si descompunerea prelungia a alimentelor in intestine (aceasta fiind una din cauzele halenei).
Semintele de guava necoapte pot fi si ele eficeinte. Contin din belsug acid fosforic, oxalic, malic, dar si calciu, oxalati si mangan. Mestecarea lor are efect tonic asupra gingiilor si dintilor si poate inlatura respiratia urat mirositoare.
Patrunjelul este inca unul din cele mai bune si vechi remedii impotriva respiratiei urat mirositoare. Se fierb 2 cani cu apa si se adauga cateva frunze tocate mare de patrunjel. Se amesteca in apa, apoi se adauga si cateva frunze de trifoi. Cu combinatia obtinuta se poate face gargara de cateva ori pe zi sau poate fi folosita pe post de apa de gura.
Frunzele de menta mestecate, au un gust plăcut si acoperă halena, însă nu pentru mult timp.
Seminţele de floarea-soarelui sau frunze de pătrunjel si cuişoarele sunt şi ele bune atunci când vrei să scapi rapid de respiraţia urât mirositoare.
Nucul sub forma de decoct din 3 linguri de frunze uscate şi pisate la o cană de 250 ml cu apă se fierbe 5 minute şi apoi se strecoară utilizandu-se pentru gargara de cateva ori pe zi.
Cimbrişorul sau rozmarinul, sub forma de decoct din 1-2 linguri de pulbere de plantă la o cană de 250 ml cu apă, se fierbe 5-10 minute şi apoi se lasă acoperit încă 15 minute. După fiecare masă se clateste gura cu acest ceai.
Ceaiul cu de toate contra halenei sub forma de infuzie, din izmă – frunze (20 g), pătrunjel – frunze (20 g), roiniță – frunze (20 g) și ienupăr – fructe (20 g). O lingură din acest amestec in 250 de ml de apă clocotită 15 minute, apoi se strecoară si se foloseste pentru gargara si clatiri bucale după fiecare masă!

Mierea si scortisoara, cate o ligurita intr-un pahar cu apa fierbinte este utilizata de oamenii din America de Sud pentru combaterea respiratiei neplacute în fiecare dimineaţă

O solutie sunt si spray-urile bucale ce improspateaza mirosul cavitatii bucale, recomandate dupa periajul dentar sau macar dupa clatirea energica cu apa pentru un efect mai indelungat.

Anunțuri

Un comentariu la “HALENA BUCALA SAU MIROSUL GURII SI RELATIILE SOCIALE

  1. Pingback: GURA USCATA CAUZE SI CONSECINTE | Lucy Visinescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s