DIN ISTORIA PERIUTEI DE DINTI

 

Probabil ca nici nu ne inchipuim ca egiptenii antici foloseau periute de dinti. Si totusi arheologii au descoperit in mormintele faraonilor din anul 3000 i.Hr. mici betisoare ce se mestecau sau lastare fragede utilizate pentru igiena dentara.

Primul rudiment de periuta de dinti a fost descoperit in China sub forma unei pensule din par de porc cu coada din bambus, si dateaza din anul 1500

In Europa se foloseau periute de dinti din par de cal, criticate de medicii vremurilor ca fiind ineficiente. In 1780 in Anglia se produc in „fabrica” periute de dinti din peri de vaca cu coada din oscioare alungite. Erau insa un produs destinat igienei celor bogati.

Abia in 1950, dupa aparitia nailonului a fost posibila fabricarea ieftina, pe scara larga a periutelor de dinti. Si totusi perierea dintilor a devenit un obicei, o norma impusa de normele de igiena personala mult mai tarziu. Meritul inventarii periutei de dinti electrice revine unui elvetian, iar General Electric este cea care realizeaza o periuta de dinti electrica reincarcabila in 1961, pentru ca in 1987 Interplak sa inventeza periuta electrica cu miscari rotatorii mult mai eficienta.

Astazi periutele de dinti se gasesc intr-o gama variata,  si prin dezvoltarea microtehnologiilor avem perisori cu cu capete rotunjite, care nu mai ranesc gingiile, iar prin dispunerea la diferite inaltimi sau in cruce, asigura o curatire mult mai eficienta.

Reclame

2 comentarii la “DIN ISTORIA PERIUTEI DE DINTI

  1. Pingback: Periuța ta de dinți | Vis De Toamna

    • Periuta de dinti se recomanda sa fie schimbata la trei luni, uneori mai repede, alteori mai rar, in functie de gradul de uzura. De aceea sunt bune cele cu perisori indicatori, a caror decolorare arata cand trebuie schimbata periuta. Diferenta dintre periutele de dinti manuale si cele electrice consta in eficienta. Cele electrice asociate cu o tehnica corecta asigura un periaj complet in 2min, fata de 6min cele manuale.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s