DIN ISTORIA SI UTILIZARILE PASTEI DE DINTI

Se fac referiri la igiena dentara in India si China antica inca din anul 500 I.Hr cand se foloseau pentru aceasta sare gema, cenusa, pulbere de coral, de oase de sepie sau pulbere de coji de oua.

Un papirus din Egiptul antic datat in anul 400 I.Hr. contine prima reteta a unei paste de dinti compusa din sare gema, praf de menta, floare de iris si piper.

Au urmat pulberile pentru igiena dentara ce includeau pulbere de carbune, praf de scoarta de copac si diferite  componente aromatizante.

Prima crema dentifrica a aparut in Britania la inceputul sec. al XVIII-lea si se aplica pe dinti cu degetul sau un rudiment de  periuta de dinti.

Este meritul lui Peabody sa realizeze prima pasta de dinti  la inceputul sec. al XIX-lea prin introducerea sapunului in compozitia pulberilor dentifrice. Din 1873 pasta de dinti are si pulbere de creta in compozitia sa si se comercializeaza in borcane, devenind un produs de larg consum. Dr.Sheffield, un dentist din Connecticut are ideea ambalarii pastei de dinti in tuburi pliabile.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, sapunul din pasta de dinti este inlocuit cu agenti emulsificatori, iar din 1960 se imbogateste cu fluoruri.

Astazi pastele de dinti sunt prezente pe piata intr-o mare varietate si au in compozitie cca. 10 ingrediente care pe langa rolul de curatire il au si pe cel de remineralizare, desensibilizare, reducerea sangerarilor gingivale, albire, in functie de compozitia lor.

Pastele de dinti anticarie sau cele desensibilizante au in compozitia lor fluoruri (NaF, SnF) sau hexametafosfatul de sodiu ce inhiba metabolismul bacteriilor din placa bacteriana si intareste structura smaltului.
Pastele recomandate in parodontopatii sunt cele cu clorhexidina, aloe vera sau enzime, ce scad inflamatia gingivala si cicatrizeaza, reducand in acelasi timp si agresivitatea florei bucale ce determina inflamatia. Pentru un efect de lunga durata se recomanda detartrajul si periajul profesional la stomatolog, altfel ameliorarea este redusa si temporara
Pastele cu efect de albire sunt cele ce contin oxizi (AlO sau TiO) sau pulberi abrazive de siliciu.Recomandarea mdicului stomatolog este foarte importanta in alegerea pastei de dinti in functie cazul particular al fiecaruia, de acea nu ezitati sa cereti recomandari medicului dv. curant cand faceti controalele periodice.

In plus pastele de dinti au si alte multiple utilizari benefice. http://sanatate.acasa.ro/boli-7/solutii-benefice-oferite-de-pasta-de-dinti-15605.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s